Dochter van de onderwereld, een aangrijpend YA boek

Een young-adult boek over de onderwereld gaat vaak volgens de standaard pief-paf-poef methode. Oftewel boef-moord-politie. Van Pizzamaffia tot Moccro-maffia, iedereen kan erover meepraten.
Maar dat is vaak de buitenkant van het verhaal. Zelden, of te weinig, gaat het over het drama achter de topcrimineel. Want waar een partner vaak nog de keuze heeft om een relatie met de desbetreffende crimineel aan te gaan hebben hun kinderen dat niet. Zij worden onvrijwillig in deze setting geplaatst en hebben er emotioneel net zoveel, zo niet erger, last van. Dat was voor mij een goede reden om dit boek ‘Dochter van de onderwereld’ te gaan lezen. Want hoe ervaart zo een kind die wereld?

voorkant

Synopsis Dochter van de onderwereld

Nikkie Verdonk weet dat de verhalen over haar vader waar zijn. Hij is een grote drugscrimineel en wist op het laatste moment aan een gevangenisstraf te ontsnappen. Hoewel iedereen een mening over haar vader heeft, probeert Nikkie haar leventje zo normaal mogelijk te leiden. Dat gaat prima, totdat er op een dag het ergste gebeurd, haar vader wordt geliquideerd. Na zijn dood gaat er een beerput open. Haar vader bleek meer vijanden dan vrienden te hebben, en nu aast iedereen op zijn plek in de onderwereld. Zo wordt iedereen als een verdachte en zelfs als mogelijke moordenaar beschouwd. Zelfs de mensen die dichtbij hem stonden, heel dichtbij. Terwijl Nikkie probeert haar leven weer op de rit te krijgen, laten de vragen haar niet los; wie vermoordde haar vader? En waarom? Ze is de Dochter van de onderwereld.

Nikkie Verdonk. Type grote mond klein hartje. Ze doet wel stoer en lijkt onverschillig, maar achter deze façade blijkt een kind vol emoties te zitten. Buiten de opgekropte emoties, zit ze ook boordevol onbeantwoorde vragen. En dan heerst er ook nog de angst dat ze haar moeder kwijt kan raken.

‘’Hadden jullie niet voor een gewoon leven kunnen kiezen?’’
~
‘’Die vader van jou…dat is me er eentje.’’

Auteur

Theo-Henk Streng, de auteur, heeft al meerdere young adult, jeugdboeken op zijn naam staan. Zijn schrijfstijl is hip maar vooral makkelijk toegankelijk. Theo-Henk studeerde drie jaar sociaal pedagogisch werk en ging daarna naar de Pabo, waar hij afstudeerde als leerkracht voor het basisonderwijs. In 2004 deed hij mee met zijn eerste schrijfwedstrijd. Vele wedstrijden volgden, die hij won of waarbij hij een eervolle vermelding behaalde. In 2007 debuteerde hij met zijn eerste jeugdroman ‘Nalatenschap’. Er volgde meer kinderboeken. Dus dat de schrijfstijl van het boek ‘Dochter van de onderwereld’ zo aansluit bij het verhaal is hiermee verklaard.

‘’Niet dat ze het niet kan, want ze is ijzersterk. Veel mannen zijn als de dood voor Emma                        Verdonk. Maar meer dat ik niet wil dat je haar ook nog kwijtraakt.’’

dochter van de onderwereld

Emoties goed verwoord

Het verhaal van Dochter van de onderwereld is voorzien van vele dialogen, wat maakt dat ik het boek makkelijk maar vooral begrijpelijk doorlas. Door de dialogen komt er ook meer emotie bij het verhaal kijken en dat is precies wat dit boek, wat mij betreft, op een net hoger niveau tilt dan andere young adults. Petje af! Het boek heeft een goede spanningsopbouw en is voorzien van de nodige plotwendingen. Het einde is verrassend.

Zeker voor jongeren lijkt mij het boek ‘Dochter van de onderwereld’ perfect. Het gaat eens wat dieper in op de emoties. Een gevecht waar vele tieners, op welk vlak dan ook, mee worstelen. Daarnaast legt de auteur Streng ook nog eens heel goed uit hoe de cocaïnehandel, het strafrecht en drugslabs werken.
Het boekje telt slechts 126 bladzijden. Wederom een pluspunt om aantrekkelijk te zijn voor jonge  lezers.

‘Dochter van de onderwereld’ vond ik een fijn en goed boek om te lezen. Daarbij denk ik
dat het verhaal zich prima leent om er een (korte) dramaserie van te maken. Wat mij betreft mag schrijver Theo-Henk Streng er ook een dikkere (volwassenen) versie van maken, er zit volgens mij namelijk nog veel meer potentie in het verhaal. Deze lezer meldt zich dan al vast aan.

Dochter van de onderwereld

Specificaties Dochter van de onderwereld

Auteur: Theo-Henk Streng | Uitgeverij: H!p Publishing | Uitvoering: e-book | 126 pagina’s | April 2022 | 9789493266933 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.