De laatste kinderkoning – een fantasierijk verhaal vol humor en avontuur

De laatste kinderkoning is een heerlijk fantasierijk verhaal vol met humor en avontuur. Het doet me denken aan de film Yes-day. Er zit namelijk ook een belangrijke vraag in het verhaal: wat zou er gebeuren wanneer kinderen het voor het zeggen hebben? Ik moet zeggen dat me dat best eens tof lijkt. Lees wel eerst even de laatste bladzijden. Het verhaal speelt zich af in Uvoriaal, een land waar het toch echt anders gaat dan bij ons.

Ben jij ook benieuwd naar de laatste kinderkoning? Een aanrader, juist om samen te lezen. En precies dat is waar ik zo van hou.

De laatste Kinderkoning

De laatste kinderkoning

Het verhaal speelt zich af in het land Uvoriaal. Dit land heeft al zeventig jaar een kinderkoningin of kinderkoning. Steeds als de koning(in) achttien jaar wordt, schrijft die een wedstrijd uit om een opvolger te zoeken. Iedereen die nog geen achttien jaar oud is kan mee doen. Het begon allemaal bij Floortje de Eerste. Zij was niet bang en ging tegen de toenmalige koning in. Uiteindelijk koos het volk haar tot Koningin en zo zouden er nog vele volgen.

nuttige weetjes

Op de verjaardag van Koningin Elja gaat het vreselijk mis. De kroon van Uvoriaal is gestolen. Deze kroon wordt ook gebruikt als sleutel van de koninklijke kluis. Voor Josia en Ann is dit het begin van een geweldig avontuur vol spanning, raadsels en een race tegen de klok. Wanneer de kroon niet op tijd terug is kan er geen nieuwe kinderkoning of kinderkoningin worden gekozen en zal dit het einde van een tijdperk betekenen. Gaat het ze lukken om de kroon op tijd terug te brengen?

soldaten

Voor welke leeftijd is het boek geschreven

Het boek is geschreven met als doelgroep kinderen van 8 tot 12 jaar. Maar ook voor iets jongere kinderen is het boek leuk (denk aan 7 of bijna 7 jaar). Daarnaast is het ook geschreven voor voorlezende (groot)ouders en iedereen die houdt van een goed boel vol humor en avontuur. Dus eigenlijk zit hier geen leeftijd aan (behalve een ondergrens, voor kleuters is het nog echt te moeilijk). De ondergrens is vooral ook door de onderliggen de vraag en doordat het boek niet veel illustraties bevat. Maar de illustraties die er in staan zijn wel heel leuk en toepasselijk. Het is tof om met je kind(eren) ook na te denken over levensvragen en vragen over wat er speelt in het land en misschien zelfs wel de wereld. Ben jij klaar voor het avontuur?

illustatie in het boek

Inspiratie uit de Bijbel

Lees jij wel eens het nawoord in een boek? Of het voorwoord? Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat meestal niet doe. Bij dit boek deed ik dat wel en het verraste me. Op een positieve manier. Het idee voor de laatste kinderkoning ontstond doordat de schrijver goed naar zijn eigen kinderen luisterde (hij heeft er zelf 4). Zij hadden vragen en zagen dingen die ze niet begrepen.

Daarnaast vond hij een voorbeeld van een kinderkoning in de Bijbel, Josia wordt koning wanneer hij nog maar 8 jaar oud is. Zo jong als hij nog was, maakte hij goede en verstandige keuzes. Dit verhaal kun je lezen in 2 koningen 22. Leuk om parallel aan het boek ook het verhaal in de Bijbel te lezen. Daarnaast doneert de schrijver het geld dat hij verdient met de laatste kinderkoning aan Compassion. Mooi wanneer iemand zijn hart laat spreken in plaats van zijn bankrekening.

wetten

Hoe het ik het ervaren om voor te lezen

Thijs Noorlandt is een goede verteller. Daarnaast heeft hij zich ontzettend goed ingeleefd in de wereld van kinderen en de vragen waar ze mee zitten. Dit heeft hij goed vertaald naar het boek met hier en daar cliffhangers die het extra leuk maken om verder te lezen. Het leest fijn, ondanks het kleinere lettertype (hoera dyslexie). Daarnaast vind ik de boekrol met een regel uit de wet van Uvoriaal aan het begin van elk hoofdstuk een leuke toevoeging. En deze wetten zouden onze kinderen ook wel graag willen in ons lang. Vrij op je verjaardag bijvoorbeeld. Of dat iedereen recht heeft op verse groente en vers fruit. Wat zou het mooi zijn om, als is het maar een klein aantal, van deze wetten in onze samenleving te implementeren.

De laatste Kinderkoning - achterkant

Specificaties de laatste kinderkoning

Auteur: Thijs Noorlandt | Uitgeverij: Vuurbaak | Illustraties: Marja Meijer | Eerste uitgave: 11 april 2023 | ISBN: 9789055606207 | 160 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.