Een lang weekend, een literair locked room-thriller debuut

De eerste keer een weekendje weg met een nieuwe liefde, ik denk dat iedereen wel de spanning die daarbij komt kijken herkent. Die spanning is er op diverse levels. Hoe goed ken je iemand? Vind de ander jou wel leuk? Wat doe je al die tijd? Hoe goed ken je elkaar al en is het aangenaam om meer van elkaar te leren kennen? Laure van Rensburg heeft met die basis een slimme hedendaagse locked room-thriller als debuut neergezet met Een lang weekend. In een geïsoleerde omgeving. Voor mij een kennismaking met deze debuterende Franse auteur.

hoofd Een lang weekend

Een lang weekend

Ellie is een bescheiden en zeer intelligente studente aan New York University. Steven is een knappe en gerespecteerde docent op een elitaire school in Manhattan. In zijn omgeving wordt met jaloezie naar de relatie met zijn jongere vriendin Ellie gekeken.
Wanneer het stel voor het eerst samen een lang weekend weg gaat, kunnen ze beiden niet wachten om elkaar beter te leren kennen. Maar als ze tijdens een sneeuwstorm vast komen te zitten in het afgelegen huis, slaat de sfeer om en wordt duidelijk dat zowel Ellie als Steven grote geheimen met zich meedraagt – en dat een van hen het weekend niet zal overleven…

Je leert iemand pas echt kennen als je er samen tussenuit gaat…

Misleiding

Laat je niet misleiden door de Hollands klinkende naam van Laure van Rensburg. Ik heb meermaals gezocht omdat de naam voor mij zo Nederlands klinkend is. Maar het is echt een Françoise die samen met haar geadopteerde kat Phoebe Buffay in Essex, Engeland woont. Een lang weekend is haar debuutthriller. Vanaf jonge leeftijd schrijft ze al en ze publiceerde eerder korte verhalen in diverse literaire tijdschriften. Deze debuutthriller stond op de shortlist voor de First Novel Prize en verschijnt in vijftien landen.

Naast haar naam zit ook haar thrillerdebuut vol misleiding. Geen zorgen, ik ga geen spoilers geven. De stabiele basis van een fris stel dat voor het eerst een weekend samen weggaat is een stabiele basis. Je stapt in een stevig bootje met goede zin en glijdt af in een kabbelend riviertje. Maar al vrij snel willen mijn vingers het water onder het bootje onderzoeken en aanraken, de lagen in de diepte lonken en verleiden me. Om ze vervolgens snel eruit te trekken. Het water is geladen met elektriciteit die al vrij vroeg schokjes geeft aan je brein als lezer. De beladenheid zit in, op en tussen de regels van Een lang weekend. Soms duidelijk, soms als nuance en detail in het verhaal.

Locked room-thriller

Het bootje waar ik in stap als lezer wordt voor mij gepakt door diverse stroomversnellingen. Laure heeft een zeer gelaagde manier van een verhaal vertellen. De twee hoofdpersonen zijn kleurrijk en boeiend. Literatuur is een gedeelde factor tussen beide en dat kleurt het verhaal op een aangename wijze. Steven is een gewaardeerde literatuur docent en Ellie een bescheiden en intelligente studente. Beide hebben hun geheimen die aan het licht komen tijdens een lang weekend weg.

Ook heeft ze een zeer aangename schrijfwijze met prachtige beeldspraak. Soms dwarrelt ze even iets te ver weg van waar ik mee kan gaan, waardoor ik een passage even opnieuw moet lezen. Maar dat ervaar ik niet als storend. Juist niet. Het verrast en verrijkt me op een aangename manier. Bovenal is een lang weekend weg een spannende thriller in de locked room omgeving van een verlaten design huis wat afgelegen in de natuur ligt. De twee hoofdpersonen zijn aan elkaar overgeleverd. En aan hun schimmen uit het verleden.

Ademend door mijn mond zweef ik boven de pot en probeer zo snel mogelijk te plassen zonder acht te slaan op de gratis literatuur van diepzinnige oneliners en bedenkelijke kunst die op de muur gekrabbeld is.
~
Blz 18

Nuances en details

Het schrijftempo is fijn, bij vlagen wat langdradig voor mijn ongeduldige en hongerige ziel. Maar elke keer volgt er een stukje van de op te lossen puzzel. Wat ik zo boeiend vind aan deze thriller van Laure is haar gelaagdheid op diverse manieren. Er is geen direct duidelijk zwart of wit. Je stapt in een draaimolen van grijze perspectieven. Uiteindelijk volgt er wel een overduidelijke scheiding tussen goed en fout vanuit Laure. Zo is er bijvoorbeeld iemand niet zo heel trouw geweest in de relatie, maar Laure weet het zo te verwoorden dat ik de beweegredenen best kan snappen. Soms kan er een klik zijn met een mens, iemand met een verhaal en behoefte wat helemaal niet slecht is. Tenzij je weer vanuit een ander perspectief kijkt naar die klik. Welk perspectief nou de juiste is in Een lang weekend weg blijft ook lang onduidelijk. De draaimolen draait hard soms.

Ook heeft Laure een scherp oog voor details en nuances. Een bepaalde blik die er alleen is enkele seconde na een orgasme, een bepaald gebaar, geuren van mensen en meer van dat soort dingen weet ze goed te vangen in haar verhaal. Ik kan erg genieten van deze details en nuances, dat zijn dingen die een connectie met iemand echt en uniek maken. Voor mij is er meer dan een mooi uiterlijk of een goed innerlijk. De nuances en details van een mens geven een persoon kleur. Er is zoveel meer wat in een mens zit en op dat niveau heeft Laure voor mij een heerlijke thriller geschreven.

Het kan van binnen spoken, ook als je geen kamer bent,
Ook als je geen huis bent;
Het brein heeft gangen voorbij
het tastbare terrein.
~
Emily Dickinson

Muziek uit het boek: You owe me some kind of love – Chris Isaak
een lang weekend

Thema’s in Een lang weekend

Een lang weekend is een heerlijke thriller. De spanning, mysterie en hitte straalt tussen de regels door. Soms gaat het tempo snel, soms mag het wat sneller. De grote lijnen worden wel duidelijk maar toch is er ruimte voor nog wat meer mysterie, zelfs licht schurend tegen het bovennatuurlijke aan. Alhoewel de geest van een mens ook tot veel in staat is. Zeker als mentale gezondheid een onzeker punt zou zijn. Maar dat laat ik aan jou als lezer. Je leest afwisselend vanuit Ellie, Steven en vanuit nog wat mysterieuze kanten.

Het verhaal is hedendaags met actuele thema’s zoals: verstandhouding tussen mannen en vrouwen, #metoo, grenzen aangeven, grensoverschrijdend gedrag, seksualiteit, lgbtiqa, vechten voor de waarheid, jezelf zijn, liefde, vriendschap en overleven. Ik vond het een aangename kennismaking en ben klaar voor een volgend lang weekend weg met Laure van Rensburg.

Niemand behalve wij

De originele titel is: Nobody But Us. De Nederlandse vertaling van de titel is dus echt wel anders, maar wat mij betreft wel passend. Al heeft de titel ‘Niemand behalve wij’ wel bepaalde laagjes wat de titel ‘Een lang weekend’ mist voor mij. In dat weekend zijn er onder andere bestaande geheimen waarvan alleen beide hoofdkarakters op de hoogte zijn. En zijn ze wel samen eigenlijk in dat huis?

Ik ben benieuwd wat jullie van de titel en van het boek vinden, laat je het me weten in de comments?!

Specificaties Een lang weekend

Auteur: Laure van Rensburg | Uitgever: A.W. Bruna | Vertaald door Catalien en Willem van Paassen | Omslagontwerp: Studio Jan de Boer | Maart 2022 | 9789400513488 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.