De haas zonder neus, een verhaal over anders zijn

Als mensen zijn we allemaal anders van elkaar. Met overeenkomsten, maar toch is niemand identiek aan elkaar. Zelfs een eeneiige tweeling niet. Toch is “anders zijn” het gesprek van de dag voor velen. Als je anders bent is dit helemaal niet erg. Toch komt anders zijn vaak samen met dingen zoals buitensluiten, pesten en negatieve gevoelens. Waarom? Omdat er vaak een maatschappij, een groep is, die een ‘probleem’ maakt van iemand die anders is. En dat terwijl we allemaal anders zijn… De haas zonder neus is een prachtig prentenboek die op dit onderwerp inspeelt.

hoofd

De haas zonder neus

‘Wat ben jij eigenlijk?’ vraagt de egel aan de haas zonder neus. ‘Nou, gewoon, een haas,’ antwoordt die. Dat heeft hij tenminste zijn hele leven gedacht. Maar dan komt hij er bij toeval achter dat er toch iets bijzonders met hem is. Uit schaamte durft hij niemand meer onder ogen te komen. Tot hij wordt gevonden door een klein meisje. Zij vindt de haas lief zoals hij is. Wanneer hij uiteindelijk best tevreden is met zichzelf en met zijn nieuwe leven, gebeurt er iets onverwachts …De haas zonder neus is een prachtig prentenboek over jezelf zijn, anders zijn, acceptatie, liefde en vriendschap.

“Hoewel hij er zijn hele leven al zo uitzag, voelde hij zich nu vreemd en niet helemaal af. Hij voelde zich zó vreemd, dat hij niet wilde dat iemand hem nog zag.”

Uit De haas zonder neus

Anders zijn

Ach die lieve haas. Zijn leven lang is hij al anders, zonder dat hij dit erg gevonden heeft. Maar door anderen beseft hij opeens dat hij echt anders is en vind zichzelf niet meer mooi. Hoe vaak gebeurd dit wel niet? Dat iemand door anderen opeens zichzelf niet meer accepteert. Onze haas heeft geen neus, wat nooit een probleem is geweest. Maar door de dieren in het bos die hem uitlachen en belachelijk maken kan hij zichzelf niet meer accepteren. Een verdrietig iets wat mij betreft in De haas zonder neus.

Was deze haas in een andere omgeving geweest die hem wel accepteerde dan had hij misschien nooit problemen met zijn missende neus gehad. Of was het op een dag storend geworden omdat hij dat zelf vindt. Toch gebeurd dit op vele plekken en kunnen we helaas onze omgeving niet veranderen. Wel kunnen wij onszelf als mensen veranderen, ons beeld, een stuk bewustwording creëren waardoor anders zijn niet erg is. En dat doen we door dit onderwerp actueel, open en bespreekbaar te maken. Al vanaf een jonge leeftijd. De haas zonder neus is wat dat betreft een behulpzaam boek! Als de verandering per individu gebeurd worden we samen vanzelf een fijne omgeving/maatschappij.

Liefde

Eigenlijk neig ik tijdens het voorlezen heel erg naar de dieren “stom” te vinden die onze haas zo slecht laten voelen. Maar ook ik ken hun verhaal niet. Misschien dat die eekhoorns ook al hun leven lang horen dat ze niet mooi zijn en weten ze gewoon niet beter. Mijn oudste dochter zegt ook heel lief dat ze de haas zonder neus mooi en lief vindt. Alleen dat het wel jammer is dat hij niet kan ruiken misschien.

Het feit is dat De haas zonder neus op een punt komt dat hij zich schaamt en niet happy is. En vanuit dat gegeven gaat hij vooruit. Weg uit zijn omgeving, op zoektocht om zich weer goed te voelen. Daar is moed voor nodig en kracht! Na een tijdje is hij moe van zijn schaamte en gepieker en gaat hij uitgeput liggen. En dat is het moment dat hij een klein meisje ontmoet. Een meisje wat hem liefde, warmte en acceptatie geeft. Ze vind hem mooi zoals hij is. Onze haas is niet meer alleen!

“Na enige tijd had de haas genoeg van het rondzwerven en het gepieker over iets wat hij niet had.”

Uit De haas zonder neus

Zelfacceptatie en een fijne omgeving

De haas zonder neus en het meisje hebben het fijn samen. Ze accepteert hem zoals hij is, maar toch wil de haas graag een neus. En dat mag ook! Je mag best iets aan jezelf willen verbeteren als dit vanuit de persoon zelf komt. Samen vinden ze een prachtige oplossing en het verhaal loopt dan ook goed af.

De haas zonder neus is een prachtig verhaal. De illustraties zijn eenvoudig en sprekend. Ik denk dat dit een prachtig boek is voor in je eigen boekenkast. Maar het is ook perfect voor op school en de kinderopvang. Of als cadeau aan iemand anders! Laten we zorgen voor een fijne maatschappij, een fijne omgeving waarin anders zijn normaal is. En als iemand niet tevreden is en iets wil verbeteren, dat dit dan vanuit de persoon zelf komt.

Specificaties de haas zonder neus

Auteur: Annabel Lammers | Illustraties: Hanneke Siemensma | Uitgever: Hoogland & van Klaveren | Vertaald door Bert Ruttenberg | Januari 2021 | 32 pagina’s | 9789089673503 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.