Ik ken jouw geheim, een whodunnit voor jongens en meiden vanaf 11 jaar

Ik ken jouw geheim druipt van de bloedrode lockers af op deze aanlokkende kaft. Het doet me denken aan de inmiddels retro film “I Know What You Did Last Summer”. Er zijn mensen met geheimen en iemand weet daarvan en gaat daar mis- / gebruik van maken. Verder vallen de vier schaduwen mij op en verwacht ik als setting een school.. Precies de ingrediënten waar ik zin in heb nu.

hoofd Ik ken jouw geheim

Ik ken jouw geheim

Doe wat ik zeg, anders verraad ik je geheim.’ Vier tieners ontvangen dit bericht. Geen van hen wil de vreemde instructies van de anonieme mailer uitvoeren. Maar alles liever dan dat hun geheim onthuld wordt. Kunnen ze samen de blackmailer stoppen voordat de waarheid op straat ligt in Ik ken jouw geheim? Wanneer Owen, Gemma, Ally en Todd dit dreigbericht krijgen, hoeven ze niet lang na te denken: alles liever dan dat hun geheim onthuld wordt! Dus besluiten ze te doen wat de afperser zegt.

De eerste opdracht ontvangen ze maandagochtend op school. Ook al zitten ze alle vier in de tweede klas, ze kennen elkaar nauwelijks. Nu moeten ze samenwerken om de vreemde instructies van de blackmailer op te volgen. Met het uur worden de opdrachten gevaarlijker, en de tijd tikt. Wie zit hierachter? En kunnen ze de afperser stoppen voordat het te laat is?

Ik ken jouw geheim is een spannende thriller voor meisjes en jongens vanaf 11 jaar, geschreven door de Amerikaanse Daphne Benedis-Grab. Ze werkt ook als bibliothecaris op een school en dit is haar eerste Nederlandse vertaling. Met haar man en kinderen woont ze in New York en werkt nu aan een los te lezen vervolg van dit boek.

Spannende whodunnit

Het is alweer een aantal boeken geleden dat ik in mijn geliefde whodunnit thema kon duiken. Ik ken jouw geheim omarmt dit genre. Het hele mysterie van wie en wat zoemt als een irritante mug de hele tijd door mijn hoofd terwijl ik aan het lezen ben. En dat is goed! Daphne heeft een zeer aangename en snelle manier van schrijven. Dit boek is voor jonge lezers en ik denk dat ze een zeer fijn boek voor die doelgroep heeft geschreven. Het is spannend, leest makkelijk, haalt belangrijke thema’s aan voor die leeftijd én het bevat leuke diverse karakters.

Allereerst valt de opmaak mij binnenin op. De bladspiegel is wat minimaler gevuld waardoor het sneller leest voor jongeren. Zeker voor de wat moeilijke lezers kan dit heel fijn voelen. Je vliegt door de pagina’s heen. Op een appje hier en daar is de opmaak verder wel gewoon heel volwassen. Een slim trucje dus om het boek toegankelijk en leesbaar te maken zonder dat het kinderachtig is. Het verhaal zelf van Ik ken jouw geheim is echt spannend. Daphne heeft een aangename draaideur schrijfmanier en je draait zo van de ene scène naar de volgende met een ander karakter.

Karakters

Je leest mee vanuit 4 diverse karakters. Todd, dit is de jongen met een woede probleem en een beetje de blaaskaak. De andere jongen is Owen, wat meer de onhandige, actieve clown. Gemma is een populair en sportief meisje. En Ally is het stille en slimme meisje. Al snel leer je dat deze karakters allemaal zo hun uitdagingen in het leven hebben. Adoptie, overleden ouders, armoede, pesten, liefde, prestatiedrang, buiten gesloten worden, geen vrienden, eenzaamheid, geldproblemen, geheimen… wat bij wie hoort dat mag je zelf gaan lezen in Ik ken je geheim.

Dat ik die dingen noem zijn overigens geen spoiler alerts. Het laat gewoon zien dat Daphne naast een spannende jeugdthriller ook maatschappelijke en alledaagse kwesties uit het leven van jongeren goed weet te verwerken. Ik vind de karakters allemaal goed opgebouwd en sterk. Er is een aangename synergy in het clubje. Al moet dat wel groeien natuurlijk. Alle vier komen ze onder dwang samen en dragen ze een geheim met zich mee waar ze zich voor schamen.

De ontknoping in Ik ken jouw geheim is niet per se voor de hand liggend. Al gaat het ook wel meer om de ontwikkelingen die de karakters doormaken. Het bevat een eindboodschap die niet storend is wat mij betreft, maar juist iets benadrukt wat nog altijd speelt op scholen. En wat altijd besproken zou moeten blijven worden. Dankzij boeken en verhalen gebeurd dit dus ook. Ik ken jouw geheim is een actuele, spannende whodunnit met belangrijke thema ’s gebracht door toffe karakters.

Specificaties Ik ken jouw geheim

Auteur: Daphne Benedis-Grab | Uitgever: De Fontein | Vertaald door Mijke van Leersum | Grafische verzorging Zeno | Politie niet betreden reeks | 272 pagina’s | Juni 2022 | 9789026161698 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.