Ik hoor er niet meer bij – een indringend jeugdboek over vluchten en vriendschap

Ik hoor er niet meer bij is een indringend jeugdboek (9+) van Carolien Ceton en Sergej Kreso. Een verhaal over vijf jongeren die elkaar leren kennen in een asielzoekerscentrum in Friesland. Ze sluiten vriendschap en hebben een bijzondere band. Een periode van relatieve rust na veel spanning en onzekerheid. Maar wat zal de toekomst hen brengen? Ze verspreiden zich verder over Nederland. Is hun vriendschap bestand tegen alles wat er op hun pad komt? Als één van hen vermist raakt, dan zetten ze alles op alles om hun groep weer samen te krijgen.

Ik hoor er niet meer bij

Asiel zoeken in een ander land

Ik hoor er niet meer bij gaat over vijf jonge mensen uit verschillende delen van de wereld. Gevlucht vanwege het gevaar in hun eigen land. We leren deze jongeren in aparte hoofdstukken kennen, steeds geschreven vanuit hun eigen perspectief. Amina, Sam, Wahid, Hawa en Leila. In het asielzoekerscentrum sloten ze vriendschap. Op een bijzondere manier werd dit bekrachtigd: ze maakten een herinneringendoos met aandenkens en een foto. Op een geheime plek werd het verborgen. Want dit was iets wat ze alleen met elkaar wilden delen.  

De meesten kregen een verblijfsvergunning en verhuisden. Ze zijn elkaar uit het oog verloren. Tot groot verdriet van Amina heeft ze al langere tijd niks gehoord van Leila. Er is geen telefoonnummer of adres meer van haar te vinden. Ze was alleen met haar vader naar Nederland gekomen. Zou ze nog wel bij hem zijn?

hoofdstuk 1

Een vreemde gebeurtenis

Maar dan gebeurt er iets waar Amina enorm door van slag raakt. Ze krijgt de groepsfoto opgestuurd uit die onvindbare doos. Wie heeft het opgegraven? Ze zoekt contact met de anderen en die weten ook van niks. Leila blijft onvindbaar. Wat is er met haar gebeurd? Heeft zij iets te maken met het versturen van de foto? Opvallend is de opmerking die er op de foto geschreven staat – Ik hoor er niet meer bij

Dit verhaal is fictief. Maar het bevat allerlei elementen uit de vele verhalen van gevluchte kinderen, die in angst en onzekerheid aankwamen in Nederland. Zo ook van mede auteur Sergej Kreso, die uit Bosnië vluchtte naar Nederland. En het trieste feit blijft dat er nog steeds kinderen vluchten, uit verschillende delen van de wereld. Het Midden-Oosten en Oekraïne zijn recente voorbeelden. En de erbarmelijke omstandigheden en lange asielprocedures zijn voor kinderen natuurlijk enorm schadelijk. Dat besef komt maar weer al te goed bij het lezen van een boek als Ik hoor er niet meer bij.

Het licht doet pijn. Schel, wit licht. Nee, het licht is niet wit hier. Mijn ogen doen pijn omdat ze te veel gezien hebben, dingen die in mijn hoofd zitten, dus het helpt me niks dat ik ze dichtknijp. Maar dan hoef ik tenminste niet te zien hoe de Dokter weer naar mij zit te kijken met die peinzende ogen van haar.

Leila – Ik hoor er niet meer bij

hoofdstuk 2

Ik hoor er niet meer bij – eenzaamheid en vriendschap

Het verhaal van deze kinderen is spannend en indringend. Ze worstelen met hun nieuwe leven. Om een plek te vinden op school en nieuwe vrienden te maken. Soms is er ook allerlei gedoe thuis. Maar gelukkig zijn ze wel veilig. En dan is er het meisje Leila. Ze blijft lang geheimzinnig in het boek, maar duidelijk is wel dat ze een groot verdriet met zich meedraagt. Wat is haar overkomen en waarom hoort ze er niet meer bij?  

Wat een krachtig en gelaagd verhaal is Ik hoor er niet meer bij. Het leest erg prettig; het is vlot en afwisselend geschreven. Het is dus voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar een heel vermakelijk boek. Het bevat de taal van jongeren zelf en er staan app-gesprekken in, dus daardoor zal het zeker ook aansluiten. Het is ook een leerzaam boek. Want het is een mooie manier om je in te leven in wat jonge asielzoekers meemaken. Hoe belangrijk het is om je ergens thuis te voelen en om geaccepteerd te worden. Ongeacht je achtergrond, cultuur of familieomstandigheden.

Het is een spannend boek omdat je heel lang blijft afvragen wat er nou gebeurd is met Leila. Het is ook wel zielig soms, en je hoop dat ze vrienden kunnen blijven.

Guus, 10 jaar
Luister hoofdstuk 1 in de Lemniscaat podcast Ik hoor er niet meer bij

Specificaties Ik hoor er niet meer bij

Auteurs: Carolien Ceton en Sergej Kreso | Omslag: Eveline Verburg | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047714903 | september 2022 | 169 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Ik hoor er niet meer bij
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.