Een leven vol kleur, een kennismaking met Sonia Delaunay

Bij StoerLeesVoer zijn we gek op kunstboeken. Voor kinderen én volwassenen. Al zijn kunstboeken vaak leeftijdloos, net zoals kunst. Het gaat om de beleving die kunst je geeft. Ongeacht of je het mooi vind of niet. Kunst roert, verrijkt en geeft een mooi extra laagje aan je perspectief. Een leven vol kleur is een prachtig boek, gericht op kinderen. En gericht op de beleving die kunst is. Tegelijk is het voor mij een kennismaking met de kunstenares Sonia Delaunay.

een leven vol kleur hoofd

Een leven vol kleur

In dit boek illustreert Fatinha Ramos een magische roadtrip die kunstenares Sonia Delaunay maakt samen met haar zesjarige zoontje Charles. Samen glijden ze door een landschap dat bestaat uit kleuren en vormen die zijn ontleend aan Sonia’s vroege abstracte composities. Onderweg maken ze pitstops op locaties die enkele van Sonia’s belangrijkste schilderijen uit deze periode inspireerden. Met levendige reproducties van Sonia Delaunays kleurrijke kunstwerken uit de collecties van The Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs, brengt dit boek haar meest fundamentele ideeën over kunst en het leven onder de aandacht van jonge lezers.

Er is niets mis met jouw oren, Charles. Maar er zijn veel verschillende manieren om ermee te luisteren.

Uit een Leven vol kleur

Sonia Delaunay – Terk

Sonia Delaunay-Terk (1885 –1979) was een Oekraïens-Franse kunstenares. Ze trouwde met Robert Delaunay. Haar oeuvre omvat onder meer sieraden, schilderijen, textielontwerpen en decorontwerpen. Een zeer diverse kunstenares! En ik moet eerlijk bekennen.. ik ben niet heel erg (zeg maar gerust niet) bekend met deze veelzijdige en kleurrijke dame. Want deze vrouw is de eerste brug geweest tussen kunst en de modeontwerpers. Voorheen was er best een strikte grens en was kunst alleen bedoeld voor het doek of in een museum.

Sonia ontwikkelde samen met haar man een nieuw gedachtegoed: simultanisme. Dit was een kleurentheorie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een onderzoek waaruit bleek dat sommige kleuren naast elkaar een andere kleur lijken te hebben. Of dat de combinatie van kleuren een schijn van beweging kunnen veroorzaken. Dit maakte dat het echtpaar met contrasterende en dissonerende kleuren werkte. Russische volkskunst was een inspiratie voor Sonia om veel gebruik van felle kleuren te maken in haar werk. Inspiratie putte Delaunay ook uit het prisma, uit straatverlichting of ander soort lichtbronnen. In haar leven heeft ze met vele stijlen geëxperimenteerd. Ze was de eerste vrouwelijke kunstenaar die nog tijdens haar leven geëerd werd met een retrospectief in het Louvre.

Alles is kunst, als je maar goed kijkt

In het boek ‘Een leven vol kleur’ staat achterin een leuk kort stuk over Sonia Delaunay – Terk. Informatief maar begrijpelijk voor kinderen. In het boek zelf worden 4 kunstwerken van haar gebruikt in het verhaal en die vind je hier ook terug. Ik vind dat heel tof in een informatief kunstboek. Eerst een mooi en begrijpelijk verhaal, daarmee leg je een ander soort connectie met een kunstenaar. En afsluitend wat feiten. Je hebt iemand dan al leren kennen en bent klaar voor meer.

Een leven vol kleur is een prachtig kleurrijk verhaal. Het is het avontuur van een moeder en zoon die samen op reis gaan. Een reis waarin de moeder haar perspectief aan haar zoon duidelijk wil maken. Ze wil het absoluut niet opleggen maar hem echt laten ervaren en voelen. Zodat hij haar kijk echt kan zien en snappen. Wat volgt is een prikkelende reis door kleuren en perspectieven.

Leuke kennismaking

Voor zowel mijzelf als voor mijn dochter van 7 is dit een leuke kennismaking met de kleurrijke en inspirerende kunstenares Sonia Delaunay. Mijn dochter kijkt door dit boek intenser naar kleuren en pikt vooral ook de lichtval uit het verhaal. En ik moet zeggen dat ook bij mij dit stukje bewustwording en perspectief rijker gekleurd is door het boek ‘Een leven vol kleur’. Buiten dat is het gewoon een mooi en lief verhaal met warme prenten. Maar de gelaagdheid en kennismaking met een echte kunstenares maakt het nog toffer wat ons betreft!

Specificaties Een leven vol kleur

Auteur: Cara Manes | Illustraties: Fatinha Ramos | Vertaald door Ed Franck | Uitgever: Davidsfonds Infodok | Zetwerk Nederlandse versie: Daniël Peetermans | 32 pagina’s | Oktober 2021 | 9789002274008 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.