Geheime opdracht, een boek om rillingen van te krijgen

Stel je bent bijna jarig. En stel je ontvangt een mail met een geheime opdracht. Die mail eindigt met de woorden ‘Slaag en word 12, faal en … Dan lopen de rillingen je toch over de rug?! Ik zou als volwassene al niet meer weten wat ik moest doen. Laat staan dat ik het had geweten als ik nog maar elf was. En toch gaat de elfjarige Wolf aan de slag met de opdracht. Hij wil immers wel twaalf worden…

geheime opdracht voorkant SLV kader

Geheime opdracht

De grote eik in het park. Vijftig stappen noordwaarts. Vijftien stappen west. Dire meter hoog. Daar vind je de opdracht die je voor je twaalfde verjaardag moet volbrengen. Slaag en word twaalf, faal en …

Op de vooravond van zijn verjaardag krijgt Wolf deze mysterieuze opdracht in zijn mailbox. Hij leest de mail drie keer na elkaar, maar de woorden weigeren om andere zinnen te vormen.

Van wie komt die mail, en wat gaat er gebeuren als het hem niet lukt voor zijn twaalfde verjaardag? Je eigen leven in gevaar brengen is nooit een goed idee en hij wil sowieso twaalf worden. Stel je voor dat mama al een cadeau heeft gekocht.

Oehoe-reeks

Voor mij is dit een eerste kennismaking met de Oehoe-reeks van Luc Descamps. Deze reeks staat bekend om zijn toegankelijke boeken vol avontuurlijke en humoristische verhalen met doodgewone helden in de hoofdrol. In deze reeks zijn eerder verschenen:

Geheime opdracht is alweer het vierde boek in deze Oehoe-reeks. Dit is een spannend verhaal maar geen nagelbijtende thriller waar een 10-jarige nog lang van wakker zal liggen. De spanning zorgt er wel voor dat je door wilt blijven lezen. Een boek met fijne, redelijk korte hoofdstukken en heldere taal. Er wordt ook best veel gebruik gemaakt van beeldspraak omdat Wolf daar soms moeite mee heeft. Het fijne voor elke lezer is dat deze beeldspraak wordt uitgelegd. Ik denk dat veel kinderen zich weleens afvragen of je echt kunt branden van nieuwsgierigheid. Vriendschap en voor jezelf opkomen spelen een grote rol in het verhaal.

bladspiegel 1/3 pagina 16 en 17

Oona helpt Wolf

Wolf ontvangt een mail vlak voor zijn verjaardag. De opdrachten zijn vrij duidelijk maar niet allemaal even gemakkelijk uitvoerbaar. Met zijn moeder wil Wolf er niet over praten, zij zou zich alleen maar zorgen maken. Met zijn vader kan hij het er niet over hebben, die is helaas overleden. Marijke, waar hij regelmatig mee praat vanwege zijn autisme, is helaas op vakantie. Voor het eerste deel van de geheime opdracht zal hij toch hulp moeten inschakelen en zo komt Wolf bij Oona terecht. Met z’n twee is het uitvoeren van de opdrachten wel een stuk fijner. Want ’s nachts naar een kerkhof gaan als je elf bent…zou jij dat doen?

Tussen Oona en Wolf ontstaat een grote vriendschap. Oona helpt Wolf met de Geheime opdracht maar geeft hem ook tips om met de pesters in hun klas om te gaan. Want helaas wordt je ook in boeken gepest als je anders bent. Het autisme van Wolf ligt er niet persé dik bovenop in het verhaal. Je merkt het wel tussen de regels door zowel aan zijn gedrag als aan zijn overpeinzingen. Het wordt een enkele keer benoemd zodat het voor de lezer ook echt duidelijk wordt.

bladspiegel 2/3 pagina 35 met illustratie van personen in een bootje

Luc Descamps

Luc Descamps is een Belgisch schrijver van voornamelijk jeugdboeken. Hij is bekend van zijn populaire boekenreeks De Donkere Getallen*, waarmee hij eerste werd in de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen in 2007.

Het verbaast mij dan weer dat deze boekenreeks me nooit is opgevallen. Het laatste deel is pas van 2020. Een online bezoekje aan onze gemeente bibliotheek leert me dat zij wel de hele reeks hebben staan. Maar je kunt ook niet van álles op de hoogte zijn, toch? Ik kan het nu wel aanraden aan de lezer die spannende boeken leest en niet wil wakker liggen na de gruwelen uit een Kippenvel boek. Geheime opdracht is een spannend boek voor lezers vanaf 10 jaar.

bladspiegel 3/3 pagina 54 en 55 hoofdstuk 8 twee dieven in de nacht

Specificaties Geheime opdracht

Auteur: Luc Descamps | Illustraties: Arne van Steenbergen | Uitgeverij: Pelckmans | 9789463376099 | 15 mei 2023 | 174 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.