De bende van Stinkhond – een nieuw Stinkhondboek

We hebben bij Stoerleesvoer al meerdere boeken over Stinkhond mogen reviewen. De bende van Stinkhond is het nieuwste deel, superleuk dat ik nu aan de beurt ben om hier mijn mening over te geven! De boeken van Stinkhond zijn bij mij op school heel geliefde bij kinderen in groep 4 en 5. Ik heb zelf Stinkhond is verliefd eens gelezen in onze schoolbibliotheek en ik werd toen een beetje verliefd op dit stinkerige hondje en zijn vriendje Plattekat.

De bende van stinkhond

De bende van Stinkhond

Stinkhond ruikt naar sardientjes en ziet eruit als een gerafeld tapijt. Stinkhond is niet alleen lelijk, maar hij heeft ook een hart van goud.

Het gaat in dit boek niet zo goed tussen Stinkhond en Plattekat. Stinkhond droomt ervan een stoere hond te zijn en sluit zich aan bij de Bende van de Ponystrijders. Plattekat zoekt de kattenbende van de Snorrekoppen op.

Kunnen Stinkhond en Plattekat vrienden blijven?

De honden tegen de katten

In De bende van Stinkhond besluit Stinkhond dat hij meer van de wereld wil zien. Hij woont samen met Plattekat in zijn vuilnisbak, maar eigenlijk is dit natuurlijk helemaal niet stoer. Een hond die samenwoont met een kat, eigenlijk te gek voor woorden. Stinkhond besluit dan ook weg te gaan en aansluiting te zoeken bij andere honden. Hij komt al gauw in aanraking met de Bende van de Ponystrijders.

De Ponystrijders? Ik dacht… dit is toch geen paardenboek? Al gauw kwam ik erachter dat het ging om de haren van de honden, die als een pony voor de ogen hingen. Het hebben van een pony is volgens de Ponystrijders het gevolg van hard vechten voor ‘hun soort’. Ze gaan dan ook de strijd aan met de katten. Dus ook met Plattekat. Stinkhond komt samen met de bende dan ook in de gekste situaties om de katten te pesten. Andersom zijn er ook genoeg katten die het op Stinkhond en de andere bendeleden hebben voorzien.

De bende van Stinkhond – een wat moeilijker Stinkhondboek

Zoals Kelly ook al schreef over het vorige Stinkhond boek lijkt deze serie iets moeilijker te worden. In De bende van Stinkhond worden best veel moeilijke woorden gebruikt en zijn ook niet alle avonturen van de bende goed te begrijpen voor jonge kinderen. Dit was bij de eerste boeken van Stinkhond echt iets minder het geval.

Ik vind De bende van Stinkhond dan ook vooral geschikt om zelf te lezen vanaf 8 jaar. Om voor te lezen zal het niet bij alle jongere kinderen aanslaan. Het boek is gemaakt voor kinderen vanaf 5 jaar, maar mijn zoon van deze leeftijd vond het best ingewikkeld. Er worden aardig wat uitdrukkingen gebruikt, waarbij het grappig is dat Stinkhond deze zelf niet goed oppikt. Hij neemt het vaak letterlijk, terwijl het figuurlijk wordt bedoeld. Ook lijkt Stinkhond niet alles goed te horen wat er wordt gezegd, waardoor ook wat spraakverwarringen voorkomen. Ook als volwassene vermakelijk om te lezen.

Geweldige illustraties

Wat ik ontzettend leuk vind aan alle Stinkhond boeken zijn de illustraties. Die blijven onverminderd goed. Grappig, gedetailleerd waar het moet en kleurrijk. De cover van de boeken in deze serie is zeer onderscheidend, je ziet goed dat ze bij elkaar horen. Wit, met een gekleurde band bij de rug en het typerende lettertype.

De bende van Stinkhond is heel aantrekkelijk voor kinderen, vanwege de illustraties van Marc Boutavant. Hij is ook bekend van de illustraties van Echt boos is wel wat anders, geschreven door Toon Tellegen.

De bende van stinkhond

Alle Stinkhondboeken op een rij

Wil je meer lezen over Stinkhond, hier zijn alle boeken op een rij. Van een heel aantal hebben we een recensie:

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

De bende van Stinkhond vind ik echt een boek voor mijn dochter. Ze is 8 jaar oud en is heel erg talig. Ze snapt taalgrapjes en kan goed onderscheid maken tussen letterlijk en figuurlijk. Daarnaast houdt ze erg van vrolijke illustraties en grappige boeken. Het boek is ingedeeld in duidelijke hoofdstukken en bevat het vooral ook véél illustraties. De letters zijn vrij groot en er staat niet heel veel tekst op een bladzijde. Dat spreekt haar aan. Als boekengek zou ik natuurlijk graag vertellen dat mijn kind het liefst zoveel mogelijk tekst leest, maar dit meisje kijkt vooral ook heel graag plaatjes. Ach… dat maakt veel boeken juist zo mooi!

Specificaties De bende van Stinkhond

Auteur: Colas Gutman | Illustraties: Marc Boutavant | Vertaling: Sylvia Vanden Heede | Uitgever: Lannoo | 94 pagina’s | februari 2023 | 9789401489720 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.