Overleef de nacht, stap nooit in bij een vreemde..

Riley Sager is mijn verrassing van 2022 geweest. In dat jaar heb ik zijn eerste 5 boeken met een enthousiaste gretigheid verslonden. Sager is een pseudoniem en hij bezit de kunde om zijn thrillers in diverse genres te schrijven. Tot nu toe bevat elk boek een sterke vrouwelijke hoofdrol, wordt er gespeeld met actuele maatschappelijke thema’s en zitten er laagjes in waar een goede tiramisu jaloers op is. Overleef de nacht bevat al die kenmerken en is toch weer heel erg eigen. Dit keer een roadthriller, deels met campuselementen, een seriemoordenaar en een grote liefde voor films. Plus gratis het goede advies: stap nooit in bij een vreemde..

hoofd Overleef de nacht

Overleef de nacht

Overleef de nacht van Riley Sager is een New York Times-bestseller. Het is november 1991. De muziek van Nirvana wordt veel gedraaid, er zijn nog geen mobiele telefoons en studente Charlie Jordan zit in een auto met een man die misschien wel een seriemoordenaar is.

Josh Baxter, de chauffeur, is een vreemde voor Charlie. Ze ontmoette hem bij het mededelingenbord op de campus, waar ze een briefje ophing omdat ze een lift wilde naar Ohio. Josh was op zoek naar een medepassagier met wie hij de benzinekosten kon delen. Beiden hebben goede redenen om snel te vertrekken. Charlie rouwt nog altijd om haar beste vriendin, die het derde slachtoffer werd van de zogenaamde Campus Killer. Josh zegt dat hij snel naar huis moet om voor zijn zieke vader te zorgen, maar is dat wel zo? Terwijl ze in het holst van de nacht over de lege snelwegen razen, bekruipt Charlie het gevoel dat Josh weleens de Campus Killer zou kunnen zijn. Is hij werkelijk een koelbloedige moordenaar? Of gaat Charlies levendige fantasie met haar aan de haal?

Muziek uit het boek: Nirvana – Come As You Are

Thema’s Sager

Naast de bovengenoemde elementen zijn er meer kenmerken aan een Sager thriller. De hoofdpersonen worstelen allemaal op hun manier met het leven en met mentale issues. Het zijn vrouwen die ontzettend echt aanvoelen, overlevers zijn en niet altijd gangbare keuzes maken. Ze maken keuzes vanuit hun ervaringen en perspectief en dat maakt ze voor mij heel echt. Tegelijk weet Sager er maatschappelijke thema’s in te stoppen zónder moralistisch of belerend te zijn. In Overleef de nacht komt namelijk metoo en de “kwetsbaarheid” van vrouwen aan bod. De eeuwige verontschuldigingen die we altijd moeten maken omdat we in het donker buiten lopen, blote benen hebben en alleen lopen. Dat we die ene cursus zelfverdediging niet gedaan hebben, wat wel handig zou zijn. Sager weet wat mij betreft heel goed de spijker op de kop te slaan.

Maar bovenal blijven zijn boeken thrillers. Zo ook Overleef de nacht. Jeetje wat een zenuwslopend ritje heeft Charlie voor de boeg! De intro laat me proeven van de sfeer van dit boek, filmisch. Helemaal snap ik het nog niet. Maar vanaf het eerste hoofdstuk ben ik één met Charlie. Haar reis is mijn reis en ik stap ook in de auto. Charlie zakt soms weg in haar fantasie en ziet het leven als een film in een bepaald thema. Ook ik bezit een rijke fantasie en gebruik soms dagdromen om even een kleine ontsnapping te hebben aan hetgeen er speelt. Bij Charlie is het alleen wel wat heftiger en ook als lezer weet je soms niet wat nou echt is en wat niet. Sager speelt geniaal met dit gegeven op diverse levels. Hij gebruikt het bijvoorbeeld niet alleen als iets negatiefs, maar ziet ook bepaalde voordelen in mentale afwijkende dingen.

fade in
Muziek uit het boek: Siouxsie And The Banshees – Kiss Them For Me

Riley Sager

Riley Sager is zoals gezegd een pseudoniem. Namelijk die van Todd Ritter, die ook onder zijn eigen naam boeken schrijft. Daarnaast publiceert hij werk onder het pseudoniem Alan Finn. Ritter/Sager/Finn woont in Pennsylvania en werkt als schrijver, redacteur en grafisch ontwerper. De laatste meisjes was een overdonderend succes. 

Hieronder de boeken die van Sager uitgekomen zijn:

riley sager
Muziek uit het boek: West Side Story – Somewhere

Enjoy the ride

Ik wil niet teveel verklappen van Overleef de nacht. Sager is een koning in laagjes en plottwists. Ook in dit boek heeft hij me weer te verrassen. Maar niet met alles! Alhoewel in de laatste regels weet hij altijd nog de laatste kaart te trekken. Ik heb weer onwijs genoten van dit boek, het is een klein kunstwerkje. In het begin is het echt een roadthriller met als zeer aanwezig vraagstuk de campus killer. Ook de mentale gesteldheid van Charlie voert de boventoon. Dan draait het verhaal naar thema’s en verdieping in vriendschap, familie en liefde. Wanneer ken je iemand? En is een vreemde wel echt vreemd of brengt een bepaalde situatie iets vreemds in iemand naar boven?

Naar het einde toe was ik misschien mild teleurgesteld. Sager pakt behoorlijk uit, en ik geniet wel maar het is op het randje van overdreven. Toch zorgt die teleurstelling juist voor een groter genot na de laatste bladzijde. Sager weet zo iets unieks te doen in zijn verhaal, ik kan daar niks anders dan een staande ovatie voor geven. Helaas zeg ik niks meer, ik geef geen spoilers. De liefde voor films is ook heel sterk in dit boek. Zelfs mijn geliefde Tim Burton (before Wednesday, sorry guys) komt aan bod naast vele andere grote filmische namen!

Overleef de nacht is een unieke thriller die wat mij betreft perfect op het witte doek zou passen. Licht uit en popcorn op schoot…

Helaas stop het nu even met de Sager boeken in het Nederlands. Ik lees ze samen met mijn moeder en die heeft de voorkeur voor Nederlands. In het Engels zijn er meer en ik hoop dat snel de andere vertalingen volgen.

Overleef de nacht
Muziek uit het boek: The Cure – Just Like Heaven

Specificaties Overleef de nacht

Auteur: Riley Sager | Uitgever: Ambo Anthos | Vertaald door Roelof Posthuma | Omslagontwerp: Studio Jan de Boer | Maart 2022 | 9789026354816 | 344 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.