Vuurtorenbeer – een mooi boek voor sterke eerste lezers

Wat was ik blij toen er wederom een boek van Mathilde Stein op mijn deurmat viel. Vuurtorenbeer is, net als Pluk en Pluis, een boek voor sterke eerste lezers. Daarnaast is het ook een mooi verhaal om voor te lezen. Dat is een kunst, een boek schrijven dat voor beide geschikt is. En weet je, heel stiekem is het ook voor volwassenen wel een goed boek. Zoals de auteur al schreef, het is voor alle ‘vergelijkberen’. Ik ken veel volwassenen die dat zijn. Wil je weten waarom Vuurtorenbeer een vergelijkbeer is? Lees dan gauw verder!

Vuurtorenbeer

Vuurtorenbeer – samenvatting voor volwassenen.

Vuurtorenbeer was altijd blij.
Elke morgen zei hij bij zichzelf: Wat bof ik toch dat ik een vuurtorenbeer ben! Wat een geluk!
En dan dook hij vrolijk de zee in voor zijn ochtendbad.

Maar dan begint de krant de verhalen van Avonturenbeer te publiceren. Die heeft pas een spannend leven! Opeens lijkt het leven van Vuurtorenbeer wel erg saai en voelt zijn eiland wel heel klein.
Op een nacht, in een hevige storm, ziet hij een drenkeling in de woeste zee. Met gevaar voor eigen leven brengt hij de beer aan land en neemt hem in huis. Laat dat nou Avonturenbeer zijn!
Maar Avonturenbeer is wel heel anders dan hij zich had voorgesteld…

Vuurtorenbeer – samenvatting voor het kind

Bovenstaande samenvatting is geschreven door de uitgeverij voor volwassenen. Het is juist ook heel leuk om te weten hoe de auteur het boek voor het kind aanprijst. In dezelfde stijl als hoe het boek geschreven is, schrijft Mathilde Stein op de achterkant:

Vuurtorenbeer is altijd blij.
Tot hij de verhalen van Avonturenbeer leest.
Die heeft pas een spannend leven!
Vuurtorenbeer wordt er somber van.
Wat is zijn eiland eigenlijk saai.
Maar dan komt de storm
en klinkt er hulpgeroep op zee…
Is dat … Kan het … Zou het…?

Dubbel goed gedaan

Wauw, wat is Vuurtorenbeer een pareltje! Wel om de volgende redenen:

  • Het is zowel een voorleesboek als een zelfleesboek.
  • De boodschap van het boek is treffend, voor veel leeftijden.
  • Het bevat ongelooflijk veel rijke taal.
  • De illustraties zijn prachtig en geven het boek een heel eigen stijl.
  • Het is supergrappig.

In de basis hebben wij op school een ‘regel’ dat we geen zelfleesboeken voor jonge kinderen (middenbouw) voorlezen. We willen rijkere verhalen, met meer tekst en complexere zinnen. Nou met Vuurtorenbeer is er een uitzondering op die regel gekomen. Want wat bevat het boek veel rijke taal en complexe zinnen. Tegelijkertijd is het ook heel goed zelf leesbaar voor sterke lezers in de middenbouw.

Doodmoe strompelt Vuurtorenbeer
die nacht het strand op.
Druipend van het water,
en met de drenkeling op zijn rug.
Voor hij zich in het zand laat vallen,
kan hij nog net mompelen:
‘O, Marius… Dank je wel!’

Vuurtorenbeer. Bladzijde 33.

In deze quote zie je wat ik bedoel. Woorden als doodmoe, drenkeling en mompelen zijn laagfrequente woorden. Ze komen niet vaak voor in de spreektaal die je met kinderen van ongeveer 8 jaar gebruikt. Het zijn woorden en zinnen die complexer zijn dan dat je terugvindt in AVI boekjes. Ook zie je in deze quote uit Vuurtorenbeer dat de zinsbouw en de leestekens afgewisseld worden. Kinderen worden uitgenodigd om dit verhaal te lezen met intonatie. Pauzes in te lassen, stemmetjes te gebruiken en dynamiek in hun zinnen aan te brengen.

Avonturen

Een mooie boodschap

Eigenlijk is Vuurtorenbeer een heel actueel boek. Het gras is altijd groener bij de buren is een bekende uitdrukking en zeer passend bij dit verhaal. De beer is namelijk heel tevreden met zijn leven, maar de fantastische avonturen van Avonturenbeer zorgen voor wat jaloezie. Als Vuurtorenbeer zijn grote held dan eindelijk in het echt ontmoet, valt hij een beetje tegen. Ik denk dat dit voor veel situaties geldt. In de huidige samenleving is de maakbaarheid heel groot, of in ieder geval.. dat denken we. En wees eens eerlijk, dit geldt niet alleen voor kinderen in de middenbouw van de basisschool.

Ruime doelgroep

Vuurtorenbeer las ik voor in de auto, op weg naar ons familieweekend. Iedereen luisterde ademloos mee. Mijn jongste, van 5, begreep het verhaal heel goed en was ook erg geïntrigeerd door de illustraties – waarover later meer. Ook de meiden van 8 en 9 vonden het een mooi verhaal en begonnen voorspellingen te doen tijdens het voorlezen. Wat zou er toch precies aan de hand zijn met Avonturenbeer? Mijn man was aan het rijden en aan het eind van het verhaal zei hij: wow.. wat een mooi gelaagd voorleesboek! (hij is hogeschooldocent taal aan de pabo en altijd op zoek naar goede verhalen). Toen ik vertelde dat het ook een zelfleesboek voor sterke eerste lezers is, geloofde hij dit bijna niet.

Tot ik hem liet zien dat de opmaak van het boek heel passend is bij de doelgroep. Vuurtorenbeer bevat namelijk, net als Pluk en Pluis, hele korte hoofdstukken. De zinnen zijn opgeknipt in kortere regels, waardoor het overzichtelijk is. De lettergrootte en bladspiegel zijn heel passend voor sterke eerste lezers. Het woordgebruik is pittig, maar dit is juist heel uitdagend voor kinderen. Daarnaast zorgt de context van het verhaal ervoor dat de woordbetekenis goed te achterhalen is. Ook is het boek zo rijk geïllustreerd dat je daaruit ook steun kan halen als lezer.

Vuurtorenbeer bevat mooie illustraties

De illustraties in Vuurtorenbeer zijn gemaakt door Piet Grobler. Hij studeerde theologie, journalistiek en grafische vormgeving en werkte jarenlang als redacteur en grafisch vormgever. Ook gaf hij les in illustratie in Zuid-Afrika en Engeland. Sinds 1996 is hij freelance kunstenaar en illustrator. Wij hebben op onze website de volgende boeken staan waar hij voor illustreerde:

De illustraties zijn gemaakt met potlood en, ik denk, krijt/wasco. De combinatie van hele goede details en de grovere potloodstrepen maakt dat het mij heel erg aanspreekt. Het kleurgebruik, met vooral blauw en rode tinten, vind ik erg tof. Het geeft het boek een heel eigen stijl/sfeer. Vuurtorenbeer is heel rijk geïllustreerd, op elke bladzijdes zijn unieke illustraties te vinden en deze helpen de lezertjes echt in het aanbrengen van context in het verhaal. Dit dient als een kapstokje voor het begrijpen van de moeilijkere woorden. Heel leerzaam dus!

Specificaties Vuurtorenbeer

Auteur: Mathilde Stein | Illustrator: Piet Grobler | Uitgever: Lemniscaat | Maart 2023 | 85 bladzijdes | 9789047714637 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.