Iets geweldigs, een prentenboek over bijzondere herinneringen

Wat meteen opvalt aan Iets geweldigs is het grote formaat van dit boek. De prachtige illustraties en het lange verhaal. Dit prachtige prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar is een ware droom aan herinneringen. Een boek om in te duiken en te genieten van de bijzondere verhalen van Jacominus.

Iets geweldigs

Synopsis Iets geweldigs

Op een dag werd Jacominus uit zijn middagslaapje wakker gemaakt door zijn oude vriend Policarpe. Met z’n tweetjes proberen ze een ongrijpbare, maar heel kostbare herinnering te achterhalen. Ze gaan terug in de tijd en proberen op die manier een keur aan gezamenlijke momenten opnieuw te beleven, de ene herinnering nog mooier en bijzonderder dan de andere… Een boek om te lezen en te koesteren.

Rébecca Dautremer

Prachtige vormgeving

Iets geweldigs is niet zomaar een ‘gewoon’ prentenboek. En dat zie je al direct aan het grote formaat. Hij is namelijk een beetje groter dan de meeste prentenboeken. Daarnaast bezit dit boek zeker voor een prentenboek redelijk veel tekst. En daar ben ik heel erg blij mee want hierdoor duik je nog dieper alle verloren herinneringen in. En dan de bijzonder kleurrijke illustraties van auteur en illustrator Rébecca Dautremer. Werkelijk prachtig! Hoewel zeer kleurrijk zijn ze toch subtiel en passend bij het verhaal. Ze geven ruimte voor je eigen verbeelding en toch sturen ze je een bepaalde richting op. Kleine en grote details vullen de soms dubbel pagina grote afbeeldingen. Ik ben erg gecharmeerd van dit boek dat echt een lust voor het oog is.

Iets geweldigs

Mooie herinneringen

Iets geweldigs is een prachtige ode aan herinneringen groot en klein. Auteur en illustrator Rébecca Dautremer geeft voorin dit boek al een kleine uitleg over het verhaal. En dan vooral over de herinneringen. Ze verteld dat sommige herinneringen al oud zijn en dat ze hierdoor misschien niet meer zo nauwkeurig zijn. Ons geheugen kan ons een beetje voor de gek houden waardoor herinneringen vreemd en een beetje wazig kunnen zijn. En zo lees je dat ook terug in Iets geweldigs. Het zijn allemaal fijne herinneringen, maar ze hebben allen een dromerig gevoel over zich. Persoonlijk vind ik juist dat heel erg mooi. Ik kan hier dus ook echt van genieten.

Ook de manier waarop beschreven wordt hoe de herinneringen door verschillende personen ervaren worden vind ik knap. Deze zijn zo mooi tegenstrijdig en toch kloppen ze helemaal.

‘Wel,’ zei Jacominus, ‘als ik erover nadenken heb ik het gevoel dat het niet iets van veel waarde was, maar dat het alles voor ons veranderd heeft.’

Uit Iets geweldigs

En een zelfde herinnering kan voor de één mooi zijn en voor de ander juist helemaal niet. Dit boek weet deze verschillen mooi bij elkaar te brengen tot een prachtig verhaal. En wie weet leren de vrienden door het delen van de herinneringen deze wel anders te zien…

Iets geweldigs

Thema’s in Iets geweldigs

Iets geweldigs gaat over het ophalen van herinneringen. Dus dat is het gezamenlijk hoofdthema. Maar de herinneringen zelf hebben verschillende thema’s. Op deze manier komen er diverse thema’s zoals o.a. een zeldzaam insectje, depressie, een lied zingen en lachen om een mop vluchtig voorbij. Maar in al deze herinneringen valt één ding op. Jacominus en Policarpe beleven deze herinneringen samen. Ze zijn duidelijk vrienden voor het leven en dat maakt vriendschap misschien wel het mooiste thema uit dit boek.

Jacominus en Policarpe

Wat vinden wij van Iets geweldigs?

Iets geweldigs is een prachtig dromerig prentenboek. Ik heb absoluut genoten van de prachtige illustraties en de bijzondere manier van het verhaal vertellen. Voor mij voelde het alsof ik steeds een klein beetje mocht deelnemen aan de herinnering. Het gaf mij een bepaald soort rust, maar prikkelde ook mijn nieuwsgierigheid.

Mijn dochter van zeven leek het boek juist heel anders te ervaren. Zij werd heel enthousiast van het verhaal. En haar nieuwsgierigheid was zo groot dat ze zelfs een beetje ongeduldig werd. Want uiteindelijk zijn al die herinneringen leuk hoor, maar zij wilde gewoon weten wat nou precies die ene verloren herinnering was. Was het die ene die voor iedereen onbeduidend is, maar voor de twee vrienden heel groots? Of was het juist die alledaagse herinnering die voor Jacominus en Policarpe juist vrij uniek was?

Iets geweldigs is geschreven voor kinderen vanaf 5 jaar. En ik zou hem ook niet voorlezen aan jongeren kinderen. Dit heeft vooral te maken doordat dit boek soms en beetje lastig is. Ik vroeg mij zelfs zo nu en dan af of mijn dochter van 7 alles begreep. Maar als je hier rekening mee houd is het een prachtig boek om samen te lezen!

Iets geweldigs

Benieuwd naar andere mooie boeken van Davidsfonds? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Iets geweldigs

Auteur en illustrator: Rébecca Dautremer | Vertaler: Edward van de Vendel | Uitgever: Davidsfonds | Oktober 2023 | 64 pagina’s | 9789002278792 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.