Tussen twee kwaden, een afsluiter van de Magic Kingdom trilogie

Voor mijn gevoel maakte ik niet lang geleden kennis met een boek waar een gelaagd verhaal in dystopische setting zich langzaam voor mijn ogen ontvouwde. Een verhaal over vriendschap, familie, rouw en overleven in een wereld waar het flink rommelt. Met een inclusief, divers en kleurrijk karakterpalet wist Laura Diane mij in haar wereld te trekken van Magic Kingdom boekenserie. Nu is het tijd voor de afsluiter van deze trilogie: Tussen twee kwaden. In deze recensie staan geen spoilers op de algemene synopsis na. Is het verhaal rond en compleet voor mij?

Tussen twee kwaden voorkant kader cover trilogie dystopie laura diane magic kingdom boekenserie clavis

Synopsis Tussen twee kwaden

Ayla is op het nippertje ontsnapt uit Epcot, een Disneypark waar mensen worden opgevangen na een orkaan, net zoals in het Magic Kingdom. Maar ze heeft de waarheid ontdekt en moet teruggaan naar het Magic Kingdom, voordat een oude bekende van Ayla haar wraaklustige plan kan uitvoeren. De weg daarnaartoe is echter allesbehalve gemakkelijk. Want als Ayla Owen vertelt wie ze echt is, blijft er van hun relatie niets over. Kunnen ze toch nog samenwerken om Alexander te redden en voorkomen dat hij en andere de volgende slachtoffers worden? Tussen twee kwaden is het derde deel van een dystopische serie over een magische plek met duistere kanten. Voor young adults.

Apotheose en boetedoening

Ik wil graag naar de trilogie als geheel kijken. Want het eerste deel wist me te verbazen. Ik had een spannende dystopie verwacht en kreeg een gelaagde roman. Uiteraard zit er spanning in en lezen we mee in een nabije dystopische toekomst. Maar er was vooral veel tijd voor de karakters, hun verhaal en hun ontwikkelingen. Ik gaf al aan dat er wat dingen mij opvielen en ik vraagtekens had. Welke dit zijn deel ik niet. Dat doet er ook niet toe, het zou alleen maar jouw leeservaring kunnen kleuren. Maar ik heb wel antwoorden gekregen in deel 2 en 3 daarna! Laura Diane heeft namelijk echt een verhaal gebouwd op een fundament bestaande uit diverse laagjes. En met een groot oog voor details.

Het tweede boek draaide voor mij meer op spanning met een knaller van een plottwist. Ik denk dat dit middelste deel mijn favoriet is. Waarom? Voor mij rolde dit verhaal gewoon het lekkerste denk ik. Tussen twee kwaden is de afsluiter van deze trilogie. En dit einde is voor mij niet wat ik zag aankomen. Laura Diane gaat namelijk weer terug naar de tijd nemen voor haar karakters. Ik had een grootse apotheose verwacht, en deze is er ook. Maar daarna hebben we nog heel veel bladzijden over! Bladzijden die anders besteed worden dan ik had kunnen bedenken.

Doelgroep Tussen twee kwaden

In Tussen twee kwaden wordt namelijk de tijd genomen voor bezinning, schuld en boetedoening. Allemaal op diverse manieren. Het vraagstuk van zwart-wit-grijs krijgt alle ruimte van Diane. Leuk dat ze dit aan haar jonge doelgroep meegeeft. Want wanneer ben je fout? En ben je als persoon dan altijd fout of kan je fouten goedmaken? Mooi hoe haar diverse karakters allemaal anders hiermee omgaan.

Wie is dan de doelgroep van Tussen twee kwaden? Iedereen die geniet van dit verhaal natuurlijk. Maar het valt onder de YA doelgroep. Ayla is rond de 17 jaar in het boek. En andere karakters zijn van haar leeftijd. Maar sommigen zijn jonger of ouder. Het verhaal bevat wat actie en geweld maar is nergens heel bloederig. Ook de seksualiteit is heel mild. Verliefdheid en de bijbehorende gevoelens komen aan bod.

Magische trilogie

Tussen twee kwaden is een prima afsluiter van een magische trilogie. De locatie blijft geniaal gevonden en ik blijf het benoemen, Diane haar oog voor details is zo subliem. Heerlijk al die easter eggs in haar boek naar Disney en Marvel. Aan het einde schrijft ze deze ook uit voor jou als lezer. Aan het begin start deel 3 met een ‘Tussen jou en mij’. Dit vind ik fijn, even weer opfrissen waar we gebleven waren. Want het tweede deel is alweer even heel wat gelezen boeken terug. Maar ook de vormgeving van alle drie de delen is prachtig en wil ik graag even benoemen.

Diane heeft een aangename manier van schrijven. Het is toegankelijk en de zinnen lopen lekker. Voor mij persoonlijk draait Tussen twee kwaden wat teveel om conversaties, dialogen en innerlijke kwesties. Wil dat zeggen dan dit ik dit slechte afsluiter vind? Nee absoluut niet. Ik vind het juist een hele dappere keuze om een boekenserie wat gepresenteerd wordt als spannende dystopie zo te laten eindigen. Er is zoveel tijd en ruimte voor de karakters, hun keuzes, hun bezinning en alle gevolgen. Juist deze dingen vind ik heel mooi als afsluiter in deze trilogie. En dit is ook echt iets wat een mooie reis is voor de doelgroep die gek zijn op deze boeken. Ik denk dat iedereen wel het einde krijgt waar het op hoopt.

Magic Kingdom was mijn kennismaking met auteur Laura Diane. En wat voor één! Voor mij is dit een gelaagde en intelligente auteur die een inclusief karakterpalet heeft. Ze schrijft heerlijk en maakt keuzes die afwijken van andere YA-auteurs. Dit maakt haar authentiek en opvallend. En had ik al een subliem oog voor details benoemd :)? Tussen twee kwaden sla ik tevreden dicht en ik zal zeker andere boeken van Diane gaan lezen.

Boekentips passend bij Tussen twee kwaden

De tips die ik bij dit boek ga delen zijn allemaal dystopische ya boeken. Sommigen losstaand, anderen boekenseries. Sommigen vol actie, soms bovennatuurlijk en anderen meer gericht op de karakters. Maar allen wat mij betreft spannend! Zoek je iets anders? Gebruik dan vooral de onderstaande zoekbalk. Onze boekenblog is zo gemaakt dat alle recensies goed vindbaar zijn.

Specificaties Tussen twee kwaden

Auteur: Laura Diane | Uitgever Clavis | Magic Kingdom 3 | November 2023 | 296 pagina’s | 9789044850727 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.