Hier is maar plaats voor één prinses, een nieuwe fase

Zelf heb ik het gelukkig niet meegemaakt. Ouders die gaan scheiden. Het lijkt soms wel of dat op zich al een bijzonderheid is. Wel hoor ik het met regelmaat om me heen. Ouders van vriendinnetjes of klasgenootjes die uit elkaar gaan. En dan…bij de één verloopt dit soepel, bij de ander juist niet. En de kinderen…tsja…die hebben hierin weer hun eigen worstelingen zoals in Hier is maar plaats voor één prinses.

voorkant hier is maar plaats voor één prinses met SLV kader

Hier is maar plaats voor één prinses

Dat is ze dan. Dat is Annabel.
En papa is dol op haar, dat zie je in een tel.

Maar papa hoort alleen bij mij.
In zijn hart is geen enkel plekje vrij.

Er woont maar één prinses in dit kasteel.
Ik hoef niemand met wie ik papa’s aandacht – of de sofa – deel…

Rode accent kleur

Omdat een prentenboek meestal zo is uitgelezen bekijk ik aandachtig de cover. De rode kleur spat er vanaf. Zowel in de letters als in kleine elementen. Op de cover bijvoorbeeld het rode vloerkleed en het fotolijstje. Dit zie ik vervolgens ook in het boek gebeuren. Op de cover zit de hoofdpersoon op een grote stoel vrolijk kijkend met een koekje in haar hand. Haar hondje lust ook wel een stukje lijkt het. En vanachter die stoel kijkt een vrouw voorzichtig toe. In het foto lijstje een foto van de hoofdpersoon en haar papa. Duidelijk dat dit meisje de prinses van Hier is maar plaats voor één prinses is want het kroontje uit de titel zit ook op haar hoofdje.

Eerst een mooi schutblad wat juist geel met groen is en warm aan doet. Vervolgens een boos meisje met haar hondje. Het hondje houdt een pootje voor zijn ogen…waarom is dit meisje zo boos?

bladspiegel 2/3 met korte teksten en veel illustratie van een meisje dat afscheid neemt van haar moeder en het pad afloopt naar haar vader die wacht in de rode auto

Gescheiden ouders

Elke vrijdag na school verruilt ze het ene huis voor het andere. De ene week woont ze bij mama, de andere week bij papa. Er wordt geschat dat er per jaar zo’n 86.000 kinderen betrokken zijn bij een scheiding. Een gemiddelde van zo’n vijf tot acht kinderen per klas…er gaat vast niemand scheiden omdat het leuk is. Elke leeftijd heeft de nodige worstelingen bij een scheiding. Jonge kinderen zoeken al snel de schuld bij zichzelf. Basisschoolkinderen maken zich juist zorgen of zoeken compensatie. Waar pubers wellicht meer kans maken om af te glijden. Wat ze allemaal gemeen hebben is verdriet.

Zo ook de prinses uit het verhaal. Wonen in twee huizen went na een tijdje wel. Tussen de regels door lees ik hier toch ook verdriet en ongemak in Hier is maar plaats voor één prinses. Dit keer doet papa een beetje raar, hij giechelt en bloost en heeft een verrassing voor haar. Die verrassing blijkt Annabel.

bladspiegel 1/3 illustratie van vader bij de voordeur en een meisje met knotjes onderaan de trap naar die voordeur

Een nieuwe vriendin voor papa

Hier is maar plaats voor één prinses is een prentenboek dat niet zozeer over de scheiding zelf gaat. Of de situatie zoals die tussen de ouders kan ontstaan. Dit verhaal gaat over papa die een nieuwe vriendin heeft. En dat zal voor de biologische moeder vast niet makkelijk zijn. Maar het verhaal gaat over het meisje, de prinses. Zij vindt het duidelijk ook maar niks.

Een hartverwarmend prentenboek over een nieuwe fase na een scheiding. Fijn om met jonge kinderen vanaf een jaar of 4 deze fase bespreekbaar te kunnen maken. De gevoelens en gedachten die er bij horen en er mogen zijn. Het ongemak beide kanten op. Ineke Debels heeft een pracht verhaal gemaakt van een lastig onderwerp rondom of na een scheiding.

bladspiegel 3/3 boos meisje met protestborden en papa met een vrouw zoenend op de achtergrond

Katrine Benaets

Eerder dit jaar kwam er ook al een prachtig prentenboek uit van Ineke en Katrine; Prinses Luka. Katrine Benaets is een illustratrice die graag verhalen omzet in beelden en kinderen doet dromen van een andere wereld vol fantasie. Naast het illustreren van boeken kun je bij Katrine ook terecht voor persoonlijke geboortekaartjes en wenskaarten.

De warme personages van Katrine gecombineerd met de vrolijke kleuren zijn herkenbaar en mooi om naar te kijken. De sfeer die wordt neergezet past ontzettend goed bij het verhaal. De accentkleur rood is niet overheersend. Maar net genoeg om zowel de emotie boosheid weer te geven als de liefde. Ontdek samen met jouw kleuter het nieuwste boek van Ineke Debels en Katrine Benaets; Hier is maar plaats voor één prinses.

Specificatie Hier is maar plaats voor één prinses

Auteur: Ineke Debels | Illustraties: Katrien Benaets | Uitgeverij: Clavis | 9789044848915 | juni 2023 |  32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.