Ruimtegekte – een buitenaards grappig boek

Zoek je een grappig boek over de ruimte dat je graag door wil blijven lezen? Dan ben je bij Ruimtegekte aan het goede adres! De uitgever Billy Bones beschrijft het in 3 pakkende woorden: Humor, familie en buitenaards. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Ruimtegekte

Ruimtegekte

Ben jij klaar voor een alientastisch avontuur? Ja? Mooi!

Jesse schaamt zich dood voor zijn vader die hem keer op keer voor schut zet. En het ergste? Hij is zich van geen kwaad bewust! Maar dan ontdekt Jesse zijn vaders grote geheim. Hij is niet zomaar vreemd, hij is een aliën. Wanneer de vader van Jesse wordt ontvoerd tijdens het kampeeruitje, zet Jesse alles op alles om hem te bevrijden.

Kan Jesse het opnemen tegen buitenaardse wezens?

Nieuwe woorden

Ik heb een heleboel nieuwe ruimtewoorden geleerd van het boek Ruimtegekte. Een hele opgave moet dit zijn geweest voor de vertaler van het boek Mijke van Leersum. Want weet jij wat een kosmische zone, een P-klasse Planeet en een intergalactisch decor is? Ik niet! Voor kinderen die houden van de ruimte, Star Wars-achtige series en aliëns is dit boek perfect. Christopher Edge weet kinderen te boeien, ook als ze niet zo van lezen houden.

Dit is namelijk een onderdeel van de missie van Billy Bones, de uitgeverij van Ruimtegekte. Ik herken mij er helemaal in dat de boeken van Billy Bones ook graag gelezen worden door kinderen die zeggen niet van lezen te houden. Ruimtegekte zou heel goed het ‘sleutelboek’ van zo’n kind kunnen zijn. Een sleutelboek is HET boek waardoor een kind toch ineens graag gaat lezen.

Ruimtegekte is bedoeld voor kinderen van 9 jaar en ouder. Gezien het aantal moeilijke woorden en de zinnen die je daardoor soms een paar keer moet lezen lijkt dit heel passend. De lettergrootte is wel prettig voor kinderen die niet van ‘volle bladspiegels’ houden. Er wordt daarnaast ook gebruik gemaakt van verschillende lettertypes. Deze afwisseling spreekt veel kinderen ook aan.

De band tussen vader en zoon

Jesse wil graag een ‘normale’ vader. In het eerste hoofdstuk weten we al dat dat niet helemaal gaat lukken. Zijn vader is een aliën en Jesse schaamt zich regelmatig kapot voor hem. Het is leuk om te zien dat hij gedurende het boek zijn grappige, bijzondere vader steeds meer gaat waarderen.

‘En hoe zit het met jou?’ vraagt Flip. Hij werpt een blik op mijn vader en bekijkt mij nog eens goed. ‘Wil je een normale vader of een vader die buitenaards cool is?’
Ik schud mijn hoofd en kijk naar het genante wezen naast me. Alle andere vaders zijn verstandig gekleed in fleecejassen of waterbestendige jassen – perfecte kleding voor een weekend kamperen – maar mijn vaders outfit lijkt wel een soort ruimtepak. Nou ja, het is niet echt een ruimtepak, maar een ééndelig skipak, gemaakt van een glimmend, zilveren materiaal. Pap zegt dat het warmte vasthoudt, zodat hij het niet koud krijgt. Ik vind het net een aardappel in aluminiumfolie.

Ruimtegekte, blz. 59
Illustratie

Sfeer in Ruimtegekte

De cover van Ruimtegekte is heel aantrekkelijk geïllustreerd door Ben Mantle. In het boek staan ook meerdere illustraties, in grijstinten. Deze zorgen voor de nodige afwisseling en maken de sfeer van het boek compleet.

Er is vooral sprake van heel veel humor in dit boek. De woordgrappen lieten mij af en toe hardop lachen. Ook maakt Edge gebruik van veel vergelijkingen in zijn boek, dit doet hij op een erg grappige manier.

Geen paniek! roept papa terwijl de samengeperste lucht naar buiten sputtert met een geluid dat klinkt als een olifantenscheet. ‘Ik heb alles onder controle’

Ruimtegekte, blz 121

Specificaties Ruimtegekte

Auteur: Christopher Edge | Illustraties: Ben Mantle | Vertaald door: Mijke van Leersum | Uitgever: Billy Bones | 9789463850353 | november 2020 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of kijk hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.