Als je papa en mama gescheiden zijn – Pauline Oud

In elke kleuterklas komt het wel voor, gescheiden ouders. Soms is het al gebeurd en soms is het heftige proces net gaande. Ik zeg heftige omdat het voor alle partijen een lastige situatie is. Als je papa en mama gescheiden zijn gebeurt er zoveel in een kinderhoofd. Pauline Oud weet dat met haar prachtige illustraties en verhalen goed neer te zetten.

Zelf een kind van gescheiden ouders

Zelf ben ik ook een kind van gescheiden ouders. Mijn moeder is zelfs twee keer gescheiden. Toen ik 6 jaar was verdween mijn vader opeens uit ons leven. Van een moderne scheiding zoals dat tegenwoordig gaat was toen geen sprake. Mijn 3 jarige broertje en ik waren plotsklaps vaderloos. Wat er allemaal is gebeurd wijdt ik verder niet over uit, wel is het wellicht fijn om te noemen dat ik nu goed contact heb met mijn vader, al lopen we de deur niet plat bij elkaar.

Als je papa en mama gescheiden zijn komt er van alles op je af als kind. Je voelt en hoort als kind van alles. Soms is er ruzie, soms gaat alles heel gemoedelijk. Soms iets te gemoedelijk waardoor kinderen denken, lees hopen, dat papa en mama weer terug bij elkaar zullen komen. 1 ding is zeker, het is nooit makkelijk. Voor niemand niet!

Als je papa en mama gescheiden zijn

Het prentenboek Als je papa en mama gescheiden zijn, maakt deel uit van een Clavis informatief boekenserie. Ik, jij & wij. Ook voor de jongste kinderen is het belangrijk om te begrijpen wat er in de wereld om hen heen gebeurt. De reeks ik, jij & wij maakt thema’s zoals echtscheiding, adoptie, alternatieve gezinsvormen, rouwen en afscheid bespreekbaar met op maat gemaakte boeken. Ze helpen kinderen om hun emoties en gevoelens te verwoorden en te delen.

Pauline Oud weet dat in dit boek heel goed bespreekbaar te maken vanaf het niveau van de kinderen. Luuk en Kai spelen samen in de zandbak. Maar morgen kunnen ze niet verder spelen want Kai gaat dan naar zijn vader. Zijn ouders zijn gescheiden en hij woont voor de helft bij zijn vader en de andere helft bij zijn moeder.

Wij hebben ook een buurmeisje die voor de helft bij haar ouders woont. De eerste keren had mijn dochter hier allemaal vragen over. Heb je dan ook 2 bedden en hoe doe je dat met je lievelingsspeelgoed? Hebben jouw papa en mama dan ruzie? Als je papa en mama gescheiden zijn komen er zoveel vragen vrij bij kinderen. Dat nodigt uit tot een goed en open gesprek.

Boek om gesprekken mee aan te gaan

Als je papa en mama gescheiden zijn is een perfect boek om gesprekken aan te gaan met kinderen. Bijvoorbeeld om een kind voor te bereiden op een scheiding die komen gaat, of om op school te praten over diversiteit. Er wordt gepraat over stiefzusjes, als ouders een nieuwe relatie krijgen en er zo een halfbroertje of zusje komt. Regels die bij papa en mama anders zijn. Oplossingen voor heimwee naar beide ouders en natuurlijk ook de voordelen van gescheiden ouders. Twee keer een verjaardagsfeest, dubbel zoveel opa’s en oma’s en lekker veel speelgoed.

Achterin het boek staan leuke praatplaten. Zo zien we twee kamers van Kai en gaan we op zoek naar 7 dezelfde spulletjes die Kai meeneemt. En je kunt praten over emoties. Wat is wel fijn en wat is niet fijn aan gescheiden ouders.

van papa naar mama en afspraken maken

Pauline Oud is natuurlijk ook bekend van haar prachtige invulboeken. Haar illustraties staan altijd vol met leuke kinderen met lekkere bolle toeten. Vrolijke heldere lichte kleuren en goede herkenbare gezichtsuitdrukkingen. Ook voor gescheiden ouders en hun kinderen heeft Pauline iets supers ontworpen. Een heen en weer dagboek van papa en naar mama en een afsprakenbrief die je gratis kunt downloaden op www.paulinespeuterplan.nl

hoofdfoto

Specificaties Als je papa en mama gescheiden zijn

Pauline Oud | Clavis uitgeverij | 9789044841893 | april 2021 |  34 pagina’s | meer informatie vind je hier of in de lokale boekhandel

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.