De stad zonder wind, een bijzondere start van deze fantasie-epos

Dit boek heeft mij al vanaf de coveromslag weten te betoveren. Tel daarbij de boeiende titel en de prikkelende namen, auteur Eléonore Devillepoix en ondertitel ‘Zoektocht van Arka’, maar bij op. De stad zonder wind is een jeugd fantasie-epos vanaf ongeveer 10 jaar. Als je even wilt ontsnappen aan de realiteit dan is dit jouw boek. Het zit bomvol avontuur, personages, maatschappelijke kwesties, intriges en aangename prikkelingen. De hoofdpersonen zijn 13 (meisje Arka) en 19 jaar (jongen Lastyanax), dus ook voor oudere lezers is dit een interessant boek. Mijn leeservaring was bijzonder en ik neem jullie graag mee op mijn leesreis.

De stad zonder wind voorkant fantasy boekenserie eleonore devillepoix boek cover kader

Synopsis De stad zonder wind

Arka is nog maar 13 jaar als ze na een gevaarlijke tocht voor de poorten van de geheimzinnige stad Hyperborea staat. Hier zou haar vader wonen, die ze nog nooit gezien heeft. Arka wordt de discipel van de jonge Lastyanax, die zijn opleiding tot magiër nog maar net heeft afgerond. Als zijn mentor vermoord wordt, wordt Lastyanax meteen het politieke leven in gekatapulteerd. Ongelijkheid en corruptie tieren welig in Hyperborea. Het duo, Arka de rebelse strijdster en Lastyanax de intellectuele pacifistische activist, probeert het tij te keren. Ze komen een intrige op het spoor die hun verse band op de proef stelt en de stad op haar grondvesten doet trillen.

De stad zonder wind wordt vergeleken met de succesvolle serie De spiegelpassante* en met boeken van Philip Pullman* die onder andere bekend is van Het gouden kompas. Ik heb beide series niet gelezen, ben wel begonnen met Het gouden kompas maar nooit ver gekomen. Mij deed het denken aan een fantasievolle Koning van Katoren. Dit mede dankzij de grote politieke en maatschappelijk rol van onder andere het bestuur en ministers. En om die dingen zo te verpakken in een jeugd en young adult boek, dat het de huidige maatschappij met de bijbehorende ingewikkelde zaken toch begrijpelijk worden gebracht. Soort van dan, politiek en heerschappij is eigenlijk nooit eenvoudig en nooit simpel zwart-wit.

Debuut van Eléonore Devillepoix

De naam van de auteur klinkt al prachtig: Eléonore Devillepoix (1991). De stad zonder wind is haar debuut. Het personage van de dertienjarige Arka heeft ze al in haar tienerjaren bedacht. Lastyanax is ontstaan toen ze politieke wetenschappen en filosofie ging studeren. Dit imposante fantasy-epos lijkt te zijn geschreven door iemand met heel veel tijd. Maar niets is minder waar. Devillepoix lijkt wel drie levens te leven. Ze werkt namelijk in het Europese Parlement in Brussel. In het weekend speelt ze graag zwerkbal en in de nacht… dan schrijft ze boeken!

De stad zonder wind is dus haar debuut en deel 1. Het richt zich voornamelijk op de zoektocht van Arka. En op het leven van Lastyanax. Arka is 13 en Lastyanax is 19 jaar. Een bijzonder gegeven in dit boek vind ik want je ervaart de levens van twee totaal andere leeftijden. Soms is het jong, soms is het jongvolwassen en dan weer gewoon volwassen door andere karakters. Toch werkt het prima wat mij betreft en zorgt dat voor een unieke beleving in dit boek. Voor jong en oud(er).

De stad zonder wind eleonore devillepoix

Politiek en fantasy

Simpel gezegd bevat De stad zonder wind een hedendaagse versie van hoe het er in de politiek aan toe kan gaan. En dat met een flinke lading fantasysaus. Ik heb zelf een haat-liefde verhouding met politiek. Als jong meisje nam ik deel aan het Europese Jeugdparlement en zette ik me in voor diverse politieke punten, op verschillende manieren. Ik geloof in de kracht van wat je met een democratische politiek kan bereiken. Goedschiks, of kwaadschiks. Maar eigenlijk is het niet zo zwart-wit, maar is het een poel van diverse grijstinten. Kortom politiek is ingewikkeld, en daarom vind ik jeugdboeken zo belangrijk waarbij dit onderwerp vol in de spotlight staat.

Door middel van een verhaal wordt de lezer in de intriges en grijstintenpoel getrokken. De diverse kanten, actie-reactie en consequenties worden dan verhalend belicht. Devillepoix heeft dat heel goed gedaan in De stad zonder wind. Allerhande zaken worden besproken: armoede, de kloof tussen rijk en arm, vrouwenrechten en emancipatie. Maar ook de diversiteit aan een soort heerschappij komen aan bod. Een bestuurder door afkomst, een koninkrijk. Maar ook de voor- en nadelen van een republiek en andere vormen zitten aangenaam verweven in het verhaal.

Helaas zijn dit soort onderwerpen verre van ontsnappen aan de realiteit, maar door het fantasy genre is het wel heel toegankelijk voor de doelgroep gemaakt. De stad zonder wind zou ik om die reden ook zeker aanraden om op de leeslijsten voor school te zetten.

De stad zonder wind eleonore devillepoix

Prikkeling en avontuur

Naast politiek en heerschappij speelt maatschappij, familie, vriendschap, afkomst, magie en fantasie een grote rol. Devillepoix heeft een rijke en unieke wereld weten te bouwen. Mijn hoofd als beelddenker explodeerde soms bij de overdaad die ik op mijn bordje krijg. Ik ben gek op rijk leesvoer, ontsnappen is wat ik voor 99% wil als ik ga lezen. Maar in De stad zonder wind is het soms ook veel, zeker in het begin. Je hebt karakters, begrippen en locaties die allemaal al vreemde namen hebben. Aan een vreemde naam is niet meteen te zien waar het nou overgaat. Dan is er nog een wereld, met steden, gebruiken, culturen en geschiedenis wat verre van gebruikelijk is. Magie voert de boventoon.

En dan zijn er nog de karakters. Naast de eerder genoemde twee hoofdkarakters zijn er heel veel andere karakters. Ik besef dat het verhaal van De stad zonder wind deels draait om intriges, plottwists en verraad. Ik voel dus de druk ergens om elk karakter te kennen en in mijn vizier te hebben. Na een wat explosieve start in mijn hoofd rolde ik beter en relaxter in het verhaal. En in die explosie wisten er verschillende delen van het verhaal zich in mijn brein te vestigen. Vanaf het begin was ik geïntrigeerd door de prikkeling en het avontuur wat mij toegereikt werd.

De stad zonder wind eleonore devillpoix

Leeservaring van De stad zonder wind

Na de explosie bij de start van dit boek gebeurde er twee dingen. Ten eerste vond ik het wat veel allemaal en was mijn brei wat moe, dus ontstond er milde twijfel of ik in het verhaal zou komen. Ten tweede greep het verhaal zich meteen vast en zodra ik het boek weglegde, zat Arka en De stad zonder wind in mijn fantasie. Een stad in een koepel waar geen wind is, waar arme mensen onderin de afval wonen. En waar de rijken en magiërs in de levels bovenin wonen. Er is plek voor criminaliteit door armoede. Maar er is ook plek voor een weelderig leven op de hoge niveaus. Opklimmen kan, maar daar moet je een doorzetter voor zijn. Het hoofdvervoersmiddel zijn schildpadden die door de grachten zwemmen en naar diverse niveaus kunnen zwemmen. (Ik moest aan Momo* denken door het gebruik van schildpadden!)

Gelukkig heb ik volgehouden en begonnen de vreemde namen te wennen. Ik vind de diversiteit in leeftijden van de (hoofd)karakters voor een boeiende synergie zorgen. Je leest mee vanauit de twee hoofdkarakters en soms door de ogen van anderen. Erg leuk ook vind ik. Naast magie en politiek bevat De stad zonder wind een verhaal over liefde, familie en afkomst. Hoe je moet vechten voor je eigen rechten. De liefde in de vorm van een relatie en verliefdheid, maar ook onbeantwoorde liefde, het missen van liefde en liefde in vriendschap.

Vervolg

De twee hoofdkarakters Arka en Lastyanax zijn divers, kleurrijk en boeiend. De chemie tussen beide werkt voor mij. Mooi hoe dat ontwikkelt. De stad zonder wind is geen luchtig boek, maar het is ook niet onnodig zwaar. Het is een fantasierijk verhaal van episch formaat. Met knipogen naar Griekse mythen en een gevoel van een magische middeleeuwse setting. Ik heb genoten van dit reisje waarvan ik geen idee had waar het me zou brengen. En kijk uit naar het vervolg wat in januari 2024 zal verschijnen!

De stad zonder wind bevat overigens een begrippen- en namenlijst achterin. En een leuk persoonlijk stukje schrijven van de auteur boven de colofon.

Leestips passend bij het boek

Specificaties De stad zonder wind

Auteur: Eléonore Devillepoix | De stad zonder wind, De zoektocht van Arka | Deel 1 | Uitgever: Querido | Originele titel: La ville sans vent | Vertaald door: Hester Tollenaar en Arthur Wevers | 448 pagina’s | Vanaf 10+ aanbevolen | 9789045127002 | Januari 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.