Complexe PTSS, een jeugdtrauma kan diep gaan

Waar denk jij aan als je de term PTSS hoort? Ik heb net als vele anderen de associatie met oorlog en geweld. Fysiek trauma. Complexe PTSS, ofwel CPTSS, word echter veroorzaakt door jeugdtrauma. Dit boek geeft praktische informatie om hieraan te werken en complexe PTSS te overwinnen. Het brein en onze ontwikkeling vind ik erg interessant, ik was dus direct benieuwd wat dit boek te bieden heeft.

Complexe PTSS, een jeugdtrauma kan diep gaan

Complexe PTSS

Voor iedereen die worstelt met jeugdtrauma: het standaardwerk over complexe PTSS van Pete Walker.

PTSS (posttraumatische stressstoornis) is een term die we kennen van soldaten die uit een oorlog terugkomen, of van mensen die in hun jeugd ernstig lichamelijk mishandeld of misbruikt zijn. Pete Walker laat ons in zijn baanbrekende boek zien dat je complexe PTSS ook kunt oplopen als je tijdens je jeugd langdurig afgewezen bent, verwaarloosd werd of verbaal of emotioneel misbruikt werd. Deze uitgebreide, gebruiksvriendelijke zelfhulpgids is een stap op weg naar herstel van jeugdtrauma, vol praktisch toepasbare hulpmiddelen en technieken. De vele voorbeelden van Pete Walker zelf en van anderen zorgen voor (h)erkenning.

Over de auteur

Pete Walker is psychotherapeut. Hij werkt al vijfendertig jaar als counselor, docent en auteur. Hij is gespecialiseerd in het helpen van volwassenen die in hun kindertijd getraumatiseerd zijn en daardoor PTSS hebben opgelopen. Op zijn website (engels) kun je meer over hem en zijn werk lezen. Hij schreef al eerder boeken en whitepapers en heeft eerder werk op het gebied van doorvoelen van je emoties.

Eerste indrukken en sfeer

Een nieuw boek komt binnen en ik pak complexe PTSS uit. Een stevige hardcover die oogt als praktijkboek en om aandacht roept. Het voelt als een prettig zwaar boek (voor het formaat). Bij het voorwoord al lees ik dat Pete Walker naast zijn ervaring als psychotherapeut ook eigen ervaring heeft met complexe PTSS. Een mooie tekst vol empathie. Ook in zijn voorwoord is dit duidelijk te lezen. De schrijfstijl is open en eerlijk. Het lezen voelt soms persoonlijk en ik denk dat dit voor werken aan je eigen trauma enorm helpt.

Toch heb ik ook al vrij snel enkele vragen. Bijvoorbeeld, er is toch niet zoiets als simpele ptss? Komt jeugdtrauma nou écht altijd door je ouders? Zo leek het bedoelt maar later leer ik dat dit vooral gewoon de focus van dit boek is. Ergens vind ik dit jammer maar ik ben onder andere benieuwd of dit dan ook toe te passen is bij ander jeugdtrauma.

Dit blijkt zeker het geval. De emotionele reactie en problemen in volwassenheid blijven hetzelfde en complexe PTSS behandelen ook. Het eerste hoofdstuk begint met ‘als je in acute nood verkeert’… Hier word iemand direct naar het juiste hoofdstuk verwezen voor de situatie. Dit gebeurt vaker doorheen het boek en bied lezers steeds de optie om op hun eigen manier en volgorde door dit proces te gaan.

En als ik nooit klappen heb gehad?

Heb ik hier ook iets aan?

Voor iedereen met een jeugdtrauma denk ik dat Complexe PTSS goede uitleg en handvatten bied. Pete Walker is vóór het geven van psycho-educatie en dat lees je ook in het boek terug. De focus ligt, zoals genoemd in de flaptekst en het voorwoord, echt op jeugdtrauma. Met name mentaal trauma, omdat de uitwerking hiervan complexer is dan bijvoorbeeld fysiek trauma. Dit word duidelijk uitgelegd en onderbouwd.

Als je merkt dat je jezelf de les leest omdat jouw trauma onbetekenend lijkt vergeleken met dat van anderen, ga dan meteen door naar dat hoofdstuk en kom hier terug als je dat gelezen hebt.

Dit soort trauma maken mensen zelf vaak heel klein. In Complexe PTSS word je hierop gewezen en aangesproken. Dit is een van de overtuigingen waar je aan zult gaan werken. Op een praktische manier worden er handvatten en tips gegeven. Uitleg ondersteunt dit en geeft je meer kennis over het onderwerp. Door te begrijpen wat er gebeurd en waarom kun je beter aanwijzen wat er gebeurd. Na het lezen van dit boek kun je dat én weet je waar je aan kunt werken en hoe. Een duidelijk overzicht dus, dat bruikbaar zal zijn voor velen.

Verder werken aan jezelf

Naast Complexe PTSS heeft deze uitgever, AnkhHermes, veel meer interessante boeken. Een hoofdthema in hun aanbod is ontwikkeling, in de breedste zin van het woord. Wij bij stoerleesvoer lazen al meer van hun boeken. Wellicht zit daartussen iets dat jou aanspreekt of kan helpen. Zie dus ook onze andere AnkhHermes recensies;

Ik wens je alle wijsheid en sterkte bij jou ontwikkeling en hoop dat je hier iets aan hebt.

Specificaties Complexe PTSS

Auteur: Pete Walker | Uitgever: AnkhHermes | Originele titel: Complex PTSD, from surviving to thriving | Vertaling door Lieke Berkhuizen | 9789020219937 | 352 pagina’s | 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier* bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.