Felicia en het kunstgebittenmuseum – een vrolijk boek

Lijkt het je wat een kunstgebittenmuseum? Het klinkt mij niet heel aantrekkelijk in mijn oren. In Felicia en het kunstgebittenmuseum blijkt het toch een beetje anders te zitten. Hoe? Dat ga ik natuurlijk niet verklappen! Dit boek is overal mee naar toe gegaan met mijn kinderen. Ze konden namelijk niet stoppen met lezen! Ik las het voor, ’s avonds lazen ze zelf verder. Daarna moest het mee naar school, want in de vrije leesmomenten wilden ze het verhaal verder lezen. En ook mee uit logeren. Kortom, het boek was zo uit en wat hebben we er lol om gehad!

Felicia en het kunstgebittenmuseum

Felicia en het kunstgebittenmuseum samenvatting

Ik ben Felicia en normaal gesproken heb ik altijd geluk. Maar vandaag heb ik gehoord dat we gaan verhuizen. Omdat ons nieuwe huis nog verbouwd moet worden, verhuizen we eerst naar … een zorgcentrum! Je weet wel, zo’n flat vol bejaarden. Je snapt wel dat ik in paniek ben. Is mijn geluk nu ineens op? Tijd om uit te huilen bij mijn bff Myra. Hopelijk kan zij mij redden!

Flaptekst Felicia en het kunstgebittenmuseum

Humor, vriendschap en omzien naar elkaar

De flaptekst van Felicia en het kunstgebittenmuseum doet vermoeden dat dit een boek is vol afkortingen als ‘bff’ en andere populaire taal. Ik vind het lastig om dat type boeken voor te lezen. Het is dan ook echt niet het geval bij dit boek. Als ik ’s avonds aan het voorlezen was kon ik zelf gewoon niet stoppen. Zo benieuwd was ik naar het vervolg. Laat je dus niet misleiden door deze tekst en, wellicht, ook de opmaak. Op dat laatste kom ik straks nog even terug.

Het mooie van dit verhaal is dat het dicht bij de belevingswereld van kinderen ligt. Mijn dochters van 9 en 10 jaar vonden het geweldig. Maar ook mijn zoon van 6 had lol tijdens het voorlezen. Er zitten goede taalgrappen in die voor oudere kinderen leuk zijn, het verhaal is goed te volgen voor een heel brede leeftijdsrange. Wij gaan binnenkort verhuizen, dus dat thema paste ook heel goed in ons gezin. Gelukkig niet naar een zorgcentrum, alhoewel…na het lezen van dit boek leek mijn kinderen dat ook wel een grappig idee.

In Felicia en het kunstgebittenmuseum zit ook een heel groot deel ‘burgerschap’. Het omzien naar elkaar. De eenzaamheid die mensen kunnen voelen in een zorgcentrum, maar ook juist de onderlinge dynamiek. Hilarisch dat laatste! Felicia en haar vriendinnen besluiten activiteiten te organiseren voor de bewoners van het centrum. Dat is echt omzien naar elkaar. Een mooi thema!

Opmaak van het boek

Felicia en het kunstgebittenmuseum is geschreven door Judith van Helden. We kennen haar bijvoorbeeld van Maffe meester Daan, Operatie Kerstboom* en De avonturen van Sam en Sara*. Ze heeft een aansprekende, vlotte schrijfstijl die veel kinderen zal aanspreken. Dit boek is geschreven in een lettertype dat mij minder aanspreekt. Dit in tegenstelling tot veel kinderen hoor. Het ziet er speels en ‘vrolijk’ uit. Het nadeel vind ik dat er kinderen zijn die dit lettertype heel lastig vinden om te lezen, dat maakt het wat minder toegankelijk.

De illustraties in Felicia en het kunstgebittenmuseum zijn gemaakt door Iris Boter. Zij heeft zo ontzettend veel boeken geïllustreerd dat ze echt een bekendheid is bij ons thuis. Direct herkennen de kinderen dan ook haar tekenstijl. Ze roepen dan direct “Dat is die van de Zoete Zusjes“, waarna ze ook gelijk haar naam kunnen benoemen. Van Iris Boter hebben we al heel wat boeken gelezen, waaronder:

Wij zijn enthousiast over Felicia en het kunstgebittenmuseum. Wat een geluk, Felicia heeft een hele reeks! We gaan dan ook gauw de andere boeken lezen!

Specificaties Felicia en het kunstgebittenmuseum

Auteur: Judith van Helden | Illustrator: Iris Boter | Uitgever: Buddy Books | 200 pagina’s | september 2023 | 9789087821142 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.