Marilyn en de sterren van Hollywood: een roman

Marilyn Monroe, de meest begeerde vrouw van Hollywood. Wie was ze, waar kwam ze vandaan en hoe heeft het zo fout kunnen gaan? Altijd al was ik meer geïnteresseerd in de persoon achter de beroemde actrice Marilyn Monroe: de wat verlegen en goedgelovige Norma Jeane Baker. Veel verhalen zijn er inmiddels over Monroe geschreven. Maar die vertellen meestal over haar leven als beroemde filmster en  over haar tragische, nog altijd geheimzinnige, einde. Dan is een boek zoals Claudia en Nadja Beinert het uitgebracht hebben, ‘Marilyn en de sterren van Hollywood’, een opvallende verschijning en is mijn interesse direct gewekt.

Marilyn

Synopsis

Los Angeles, 1942. Norma’s jeugd is eenzaam en getekend door armoede. Haar toevluchtsoord is de bioscoop waar ze de wereldsterren op het doek adoreert: actrices die uit een andere, betere wereld lijken te komen. Die zelfbewust en geliefd zijn en die er adembenemend mooi uitzien. Met de vlucht in een gearrangeerd huwelijk lijkt ze droom om zelf beroemd te worden op te geven. Tot zij een fotograaf ontmoet die ziet hoe fotogeniek zij is. Voor zijn lens lukt het Norma haar onzekerheid van zich af te gooien, en zich te tonen hoe zij gezien wil worden: een prachtige vrouw die bruist van de energie. En een vrouw die zeker weet dat ze actrice wil worden op het grote witte doek. Claudia en Nadja Beinert vertellen het in Marilyn en de sterren van Hollywood.

De tweelingzussen Claudia en Nadja Beinert beschrijven deze carrière van Monroe op een hele integere maar tegelijk indringende manier. De voorliefde van Claudia voor het schrijven van historische romans en Nadja die werkzaam is in de filmbranche, maakt ze tot een perfect duo voor het schrijven van dit boek.

The truth is, I’ve never fooled anyone. I’ve people fool themselves. They didn’t bother to find out who and what I was. Instead they would invent a character for me.

Marilyn Monroe

Actrice worden

Het is augustus 1934 en Norma gaat voor het eerst naar de film met de duidelijke boodschap van haar pleegmoeder in haar achterhoofd geprent:

‘Als de wereld vergaat en je zit in de bioscoop weet je wat er dan gebeurt? Dan verbrand je samen met al die andere slechte mensen. Mensen moeten naar de kerk, niet naar een bioscoop!’

Het zoveelste pleeggezin, de zoveelste teleurstelling. Maar er was altijd Grace, haar begeleidster, bij wie ze terecht kon tussen twee pleeggezinnen door. Grace bracht haar naar de wereld van het witte doek en liet haar kennismaken met de sterren van Hollywood. Ze heeft nog een grote verassing voor Norma in petto en eindelijk lijkt het leven haar toe te lachen. Maar helaas, het liep toch weer anders en vooral teleurstellend.

marilyn

Mening over Marilyn


De zussen Beinert weten op een indrukwekkende manier het leven vol teleurstellingen goed weer te geven. Maar het is vooral de manier waarop ze de veerkracht van Norma beschrijven. Het blijkt dat ze eigenlijk altijd al overal al een andere kijk en/of mening over had. Ze deinsde er ook niet voor terug om deze te delen. Ook al koste dit haar soms haar populariteit. Het zorgde er uiteindelijk wel voor dat ze het schopte tot daar waar ze zo graag wilde schitteren, namelijk het witte doek.

‘Je was vanaf het begin al anders dan de anderen, voegde Inez eraan toe, terwijl ze een mand vol boterhammen op het kleed zette.’’

Het is met name de liefde en aandacht van de auteurs Claudia en Nadja Beinert, die aan de persoon Norma Jeane Baker geschonken wordt waardoor het verhaal zo bijzonder is. Het gaat even niet over de beroemde, mooie, sexy en later losbollige aan drank- en drugsverslaafde Marilyn Monroe. Maar over een jonge, ietwat brutale vrouw met een groot doorzettingsvermogen. Die bovendien nooit haar droom opgegeven heeft om ver te willen komen.

Dat ze ook erg naïef was werd later haar ondergang. Over die ondergang gaat slechts het nawoord. Het boek eindigt met een belofte dat alles misschien toch nog voor Norma goed komt. Wat had ik haar dat graag gegund. Alleen in het nawoord wordt er een korte samenvatting gegeven over het verloop van haar carrière.

Einde. En een  nieuw begin.

einde

Een ode

Dit boek Marilyn en de sterren van Hollywood is eigenlijk een must om te lezen voor iedereen. Voor diegene wie nog helemaal niets af weet van het leven van Marilyn Monroe. Maar zeker ook voor wie al heel veel af weet van haar leven. Het verhaal is daarnaast ook nog eens heel trouw aan dat wat werkelijk heeft plaatsgevonden. Daar waar het kon is er mooi omheen geromantiseerd, zonder afbreuk te doen aan het geheel.

Het is een ode aan een vrouw die zo talentvol was maar helaas door andere maar al te vaak misbruikt werd voor eigen belang. We zullen nooit te weten komen wat er in die fatale nacht, van 4 op 5 augustus 1962, precies gebeurd is. Maar dat er een mooie lieve vrouw veel te jong heen gegaan is hebben de zussen Beinert heel mooi uit weten te lichten.

Met dank aan StoerLeesVoer en uitgeverij Brandt voor het recensie exemplaar. Daarnaast wil ook nog vermelden dat over het leven van twee andere iconen ook schitterende romans zijn verschenen bij uitgeverij Brandt, namelijk: Mademoiselle Coco van Michelle Marly en Frida Kahlo van Caroline Bernard.

Diamonds are a girl’s best friend ~ Marilyn Monroe (Gentlemen prefere blondes, 1953)

Specificaties Marilyn

Auteurs: Claudia en Nadja Beinert | Vertaald door Katja Hunfeld | Uitgever: Brandt | Juli 2022 | 9789493095878 | 438 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

marylin
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.