Anomalie, een fascinerende literaire scifi en thriller roman

Als ik recenseer maak ik meestal aantekeningen tijdens het lezen. Ik pik bijvoorbeeld genres en belangrijke thema’s eruit, muziek die gebruikt wordt en andere dingen die me opvallen. Ik denk dat ik bij Anomalie de meeste aantekeningen tot nu toe heb gemaakt. Wat een bijzonder boek is dit. En wat heeft het me aangenaam geprikkeld! Dit boek valt onder literatuur en roman maar ook scifi en thriller. Een bijzondere mengelmoes, steengoed geschreven en voor mij tot nu toe de verrassing van het jaar van 2023. Wat een ervaring was dit boek. De passagiers van Air Francevlucht 006 van Parijs naar New York staan op het punt om de meest bizarre twist in hun leven te ervaren. En niet alleen in hun leven…

hoofdfoto met kader Anomalie literatuur scifi thriller roman

Synopsis van Anomalie

In de prijswinnende literaire roman Anomalie beginnen de problemen wanneer een vliegtuig in een grote storm terechtkomt. Deze spannende roman van bestsellerauteur Hervé Le Tellier is een pageturner en overrompelende leeservaring ineen voor de fans van Tenet, Manifest en The Matrix. Winnaar van de Prix Goncourt 2020.

Een vliegtuig op weg van Parijs naar New York komt in een monsterstorm terecht. Het landt uiteindelijk veilig op JFK. Maar de echte problemen beginnen pas 100 dagen later als precies dezelfde vlucht, met dezelfde passagiers, nog eens aankomt in New York…

Allesomvattend, wervelend, spannend en filosofisch. Anomalie is een zeldzaam verhaal dat de lezer grijpt, niet meer loslaat en nog heel lang laat nadenken over de werkelijkheid om zich heen. Hervé Le Tellier schreef met Anomalie een intrigerend spannende pageturner die nergens mee te vergelijken is. Maar waar echo’s van The Matrix, Manifest en Tenet in weerklinken. Een onvergetelijke leeservaring voor iedereen die het aandurft totaal weggeblazen te worden en de wereld voor altijd met andere ogen te zien.

Hervé Le Tellier is wetenschapsjournalist en taalkundige en schreef al meer dan twintig boeken. Van Anomalie zijn er in Frankrijk al meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Wie zouden we zijn als we andere keuzes hadden gemaakt?

Muziek uit het boek: The Rolling Stones –  (I Can’t Get No) Satisfaction

Explosie van prikkels

Soms kan ik zo’n behoefte hebben aan bepaalde prikkels voor mijn hersens. Brainfood ook wel. Ik wil dan verrast en uitgedaagd worden tot denken. Denken buiten een box en mijn perspectief verruimen en verrijken. Anomalie heeft mij dit gegeven. Ik heb dit boek alleen gekozen op de cover en het eerste stukje tekst: “Literatuur, sciencefiction én thriller: deze duizelingwekkende, zinderende roman is de winnaar van de Prix Goncourt en een internationaal fenomeen”. Daarna las ik iets over passagiers en een vliegveld. Mijn verwachting was een samenkomst van mensen op een vliegveld en die daar moesten blijven. Ook hoopte ik op een literair scifi snoepje zoals mijn favoriete literaire dystopie Alles wat er was van Hanna Bervoets.

De cover intrigeert mij, waarom is het plaatje eigenlijk dubbel? Beetje vreemde vormgeving als ik er zo over nadenk. We starten het verhaal met een flink gevulde inhoudsopgave, ingedeeld weer in 3 delen en dan volgt er een boeiende quote van Victør Miesel uit… Anomalie? Maar dat is toch dit boek? Ik heb al meteen zoveel vragen. Vragen die allemaal een antwoord krijgen. En hoe! Normaal raak ik wat in paniek bij veel karakters maar Hervé Le Tellier blijkt een steengoede auteur en weet me bij elk karakter direct te pakken.

Karakters

Het verhaal start dan ook bij de diverse karakters. Wij als lezer krijgen in het kort een kennismaking van deze boeiende en voor mij echt voelende personen. En al snel merk ik hier en daar verwevingen, connecties en lijntjes naar elkaar toe. Heel ingenieus weet Hervé Le Tellier mij in het verhaal van Anomalie te trekken en al snel ontwaar ik meerdere touwtjes die ik in handen heb. Ik heb zelfs plezier in elk nieuw karakter dat erbij komt. Het voelt als een soort van groot mysterie waar bepaalde puzzelstukjes eerder al verstopt liggen.

Er bestaat iets wonderbaarlijks, dat kennis, intelligentie en zelfs genialiteit altijd overtreft, en dat is onbegrip.

Anomalie, Victør Miesel
Muziek uit het boek: Elton John – Your Song

Matrix meets liberale rabbijn

Ik heb nog nooit zo’n vreemde titel als bovenstaande geschreven geloof ik. Maar dat is wat Anomalie doet. In dit verhaal weet Hervé Le Tellier zoveel diverse elementen te verweven. Je gaat echt van zaken als The Matrix, Hitchhiker’s Guide To The Galaxy, Close Encouters of the First Kind en Star Trek naar filosofen, wetenschap en verhitte geloofsdiscussies tussen boeddhisten, soennieten, rabbijnen, sjiieten, kardinalen en salafisten. En dat alles klopt ook echt in het verhaal.

Daarnaast zijn er thema’s te vinden als: oorlogstrauma’s, familie, liefde, discriminatie, verlies, huiselijk geweld, misbruik, complotten, mentale gezondheid, prestatiedrang, ziekte, maatschappij, geluk, leven & dood en het gezin. Maar ook maatschappelijke kwesties als homoseksualiteit in Afrika.

De mengelmoes van het genrepalet is: literatuur, thriller, sciencefiction en roman. En dan weet Le Tellier nóg meer in Anomalie te stoppen. De boektitel is namelijk ook een boek die wordt geschreven in dit boek. Een boek wat zeer populair is en vol staat met filosofische versierde gedachtespinsels. De auteur in het boek Victør Miesel pleegt zelfmoord na zijn werk. En ook dat is een boeiend extra gelaagd element waar je gaandeweg in het verhaal achterkomt. Het is zowel triest als humoristisch (in de vorm van zelfspot zoals je nog nooit hebt gelezen) hoe dit allemaal samenkomt. Ik geef geen spoilers dus ik kan niet meer erover kwijt.

Maar liefde betekent dat je niet kunt voorkomen dat het hart de intelligentie onder de voet loopt.

Blz 32

Wat is nou het verhaal van Anomalie?

Ben je de weg een beetje kwijt? Anomalie is een verhaal dat zich richt op de passagiers van Air Francevlucht 006 van Parijs naar New York. Je maakt kennis met een aantal passagiers en hun verhaal. Ze komen in een flinke storm terecht tijdens hun vlucht en net als ze hun leven niet zeker zijn, is daar opeens weer de zon. Opgelucht vliegen ze weer verder. Maar die opluchting is van korte duur. Al snel zullen de passagiers merken dat ze in een volkomen vertrouwde als wel vreemde realiteit zijn gekomen.

Je leest dus mee met de diverse passagiers en hun leven. Een leven voor, en een leven na die alles veranderende vlucht. Het boek is in drie delen opgebouwd. Je leest namelijk ook nog mee als het vliegtuig landt na de storm met alle passagiers bij elkaar. Het zijn zowel individuele verhalen, als verhalen die verweven zijn en die de hele maatschappij op wereldniveau aangaan. Soms is het zo klein als een meisje uit een gezin, en soms is het zo groots dat je het zelfs als lezer moeilijk kan bevatten. Anomalie breekt alle perspectieven. Maar altijd voelt het voor mij boeiend en intrigerend. Soms ben ik onderdeel van het actieve denkproces, en soms voel ik mij meer toeschouwer bij bepaalde discussies.

Verrassing 2023

Anomalie is voor mij de verrassing van 2023 tot nu toe. Wat is dit steengoed geschreven. Een boek wat zich niet zomaar in een hokje laat drukken, wat je laat voelen en denken. En een verhaal wat mij nog lang bij zal blijven. Nog manifesteren er bepaalde laagjes die mij nu pas opvallen en eerder niet. Het is een heerlijk stoofpotje wat alleen maar beter gaat smaken als het langer staat te pruttelen. Het soort brainfood waar ik van hou.

Maar als de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn, druk je des te harder op de knopjes. Dat is menselijk.

Blz 104
tags en kenmerken van  Anomalie literatuur scifi thriller roman
Muziek uit het boek: Amy Winehouse – The Girl From Ipanema

Specificaties Anomalie

Auteur: Hervé Le Tellier | Vertaald door Andreas Dijkzeul | Uitgever: Xander | Februari 2023 | 9789401619042 | 302 bladzijdes | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.