Dromen van mijn vader, een verhaal van afkomst – Barack Obama

Dromen van mijn vader, een verhaal over ras en afkomst is geschreven door Barack Obama. Obama schreef (na zijn presidentschap) meerdere boeken en geeft ook speeches hierover. In Dromen van mijn vader lees je hoe Obama opgroeide, met en zonder vader. En hoe zijn afwezige vader toch veel invloed had op zijn leven. Deze versie van het boek heeft een nieuw voorwoord, speciaal voor young adults aangepast. Ik moet zeggen dat ik dat laatste er niet zo uithaalde, het is gewoon prettig om te lezen, voor young en volwassen.

Dromen van mijn vader

Vader

Obama groeide niet op in Amerika, maar in eerste instantie op Hawai. Ondanks dat Dromen van mijn vader niet direct gaat over racisme, loopt zijn afkomst wel als een rode draad door het boek heen. Zijn vader, een zwarte man uit Kenia, en zijn witte Amerikaanse moeder. En zijn witte opa en oma, die in die tijd aardig vooruitstrevend reageerde op deze interraciale relatie. Obama’s vader vertrekt al vroeg terug naar Kenia, en krijgt daar bij andere vrouwen ook kinderen. Obama’s moeder vertrekt met haar nieuwe man naar Indonesië. Toch blijft het contact en ook een vorm van liefde wel bestaan tussen zijn ouders.

Dromen van mijn vader

Wereld ontdekken

Door zijn Keniaanse vader en het wonen op Hawaï, Indonesië en later ook Amerika, leert Obama veel over ras en verschillende culturen. Na de vroege dood van zijn vader leert hij ook zijn Afrikaanse familie kennen. En zijn Afrikaanse zus zoekt hem bijvoorbeeld ook in Amerika op. Het is mooi om te lezen in Dromen van mijn vader hoe je je verbonden kan voelen met iemand, terwijl je niet met elkaar bent opgegroeid en elkaar nog niet kent. Je volgt Obama in zijn groei van kind naar volwassenen, maar ook hoe er een basis gevormd wordt voor zijn politieke ambities. Hij werkt bijvoorbeeld als maatschappelijk werker in de wijk, en doet daar nog meer mensenkennis op. Ook daar gaat het ook ras, cultuur, rechtvaardigheid en jezelf zijn.

Barack Obama

Dromen van mijn vader

Dromen van mijn vader is een interessant boek, ook omdat je natuurlijk weet hoe Obama’s leven daarna is verlopen. In de periode waar dit boek over gaat, zie je nog geen president in Obama. Maar vooral een jongetje die op verschillende plekken in de wereld zijn thuis probeert te vinden. Inspirerend, ook de rol die zijn opa en oma hebben gespeeld en hoe ze thuis zijn afwezige Keniaanse vader wel aanwezig hebben gehouden. De foto’s in het midden van het boek zijn een mooie toevoeging, die geven nog meer beeld aan het verhaal.

Specificaties Dromen van mijn vader

Auteur: Barack Obama | Uitgeverij Atlas Contact | Juli 2022 | 9789045045900 | 245 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Barack Obama
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.