Eiland vol geheimen – Een vakantieroman van Rachel Rhys

‘’In het prachtige Havana vindt ze een web van leugens…’’ Geheel geïnstalleerd op mijn  Italiaanse zonnebedje kreeg ik het bericht dat ik een recensie mocht schrijven voor de boekenblog van StoerLeesVoer. De vakantie kon al niet meer mis gaan, maar dit was de kers op de welbekende taart. Ik las op dat moment het boek Eiland vol geheimen van Rachel Rhys. En die recensie kan je nu lezen!

hoofd een eiland vol geheimen

Eiland vol geheimen

Eiland vol geheimen, het is 1957 en Iris Bailey is werkzaam als typiste. Ze vindt haar leven saai en snakt naar uitdaging. Ze woont in Hemel Hempstead, tot haar ongenoegen, nog steeds bij haar ouders. Iris kan echter wel fantastisch tekenen en dat heeft haar menig opdracht opgeleverd. Ze maakt portretten van gasten op feesten. Op een dag hoopt ze zoveel hiermee te kunnen verdienen dat ze er haar werk van kan maken.  Ze kan haar geluk dan ook niet op wanneer er tijdens een feest een uitnodiging komt van de rijke socialiste Nell Hardman. Daarin staat de vraag om naar Havana af te reizen en daar portretten te maken van de gasten tijdens de bruiloft van haar vader, een beroemde regisseur uit Hollywood.

Uiteraard stuit dit op verzet bij haar ouders en dan is er ook nog haar verloofde die ze het nieuws moet vertellen. Maar de drang om te gaan en haar droom te vervullen is dit waard. En zo reist ze af naar de stad Havana, de exotische stad aan zee. Echter komt Iris al snel tot de ontdekking dat er achter het heerlijke luxe leven met cocktails, azuurblauwe luchten en extatische geuren een heel ander, duister, Havana schuilgaat. Een echt Eiland vol geheimen.. Terwijl Cuba aan de vooravond van een revolutie staat en Iris op het punt staat haar hart te verliezen aan de fotograaf Joe, komt ze erachter dat iemand in de welgestelde Hardman-familie een duister geheim met zich meedraagt. Kan Iris de waarheid achterhalen en zo voorkomen dat al hun levens op het spel komen te staan?

‘’Waar Iris in Cuba dacht het paradijs te zullen aantreffen, vindt ze een web van leugens.’’

schutblad

Rachel Rhys

Rachel Rhys is het pseudoniem van een zeer bekende en geliefde Britse psychologische suspence-auteur. Haar vorige roman, ‘Fatale erfenis’, verscheen in 2020. Een verhaal over een vrouw die gevangen zit in een liefdeloos huwelijk maar dan een via een erfenis mede-eigenaar van een villa aan de Côte d’Azur blijkt te zijn. Ze reist af en ontdekt een geheel nieuwe en uitdagende wereld. En nu is daar dus Eiland vol geheimen!

Het verhaal start

Maar nu terug naar het boek ‘Eiland vol geheimen’. Het verhaal begint meteen met een hele pakkende zin:

”Het was een stille, mistige ochtend op de dag dat Antonio Manuel het lichaam uit het water viste.’’

Dit maakt dat je als lezer geïntrigeerd raakt en dus door wil lezen. Vervolgens komt er een inleiding over het, zoals ze het zelf noemt, saaie leven van Iris. Je maakt kennis met haar ouders en verloofde en snapt haar hunkering naar een geheel ander leven. Toch blijft de inhoud hier wat aan de oppervlakte en kabbelt het verhaal wat voort. Wanneer Iris naar Cuba vertrekt komt er meer gang in het verhaal van Eiland vol geheimen. Maar dat zou ook kunnen komen omdat de schrijfster de geuren en de kleuren van Cuba heel goed weet te omschrijven waardoor het contrast met haar leven in het sombere Engeland goed duidelijk wordt.

een eiland vol geheimen

Verschillende thema’s

De auteur heeft geen moeilijke schrijfstijl en weet verschillende thema’s goed aan het licht te brengen in Eiland vol geheimen. Thema’s zoals: het luxe oppervlakkige leven, intriges, liefde haat en romantiek. Ook de dreiging van de revolutie is voelbaar. Hier en daar deed het boek me denken aan Dubbelspel van Frank Martinus Arion.

Hierdoor kwam ik ook tot het besef wat er miste in het verhaal, namelijk diepgang. Want elke keer wanneer er iets dreigde te gebeuren wijkt de schrijfster weer af naar een ander onderwerp. Hierdoor kwam de onderhuidse spanning die wel degelijk aanwezig is niet goed uit de verf. De auteur had zoveel meer uit dit verhaal kunnen halen door bijvoorbeeld alleen al meer in te gaan op de personages. Alles is wat oppervlakkig beschreven. Ook het hoofdpersonage Iris blijft eentonig, want alhoewel ze een overstap maakt van een saai naar een bruisend en spannend leven blijven haar emoties hetzelfde, emotieloos.
De aanstaande revolutie wordt met dezelfde eentonigheid beschreven, het is interessant maar niet echt boeiend of onderhoudend.

quote

Temperament

Wanneer er een vleugje meer Cubaans temperament aan de inhoud van Een eiland vol geheimen en de personages toegevoegd was geweest, dan was het een geweldige roman geworden. Want dat Rachel Rhys schrijven kan staat boven kijf. Dat is ook te merken aantal prachtige zinnen zoals;

‘’Iris houdt van dit ochtenduur, wanneer alles nieuw is en alles mogelijk lijkt…Kon ik dit moment maar in een flesje opvangen en mee naar huis nemen als een bijzonder parfum dat ik op mijn polsen kan aanbrengen op saaie, sombere momenten.’’

Nu heb ik het boek Een eiland vol geheimen met enorm veel plezier gelezen maar miste ik de brandende spanning en romantiek. Toch is het boek zeker een aanrader voor de vakantie-boeken-stapel om je even te wanen in een geheel andere tijd, sfeer en plaats.

Specificaties Eiland vol geheimen

Auteur: Rachel Rhys | Uitgever: A.W. Bruna | Vertaling: Monique Eggermont | Aantal blz: 378 | 9789400514713 | Juli 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.