De laatste man: een levensverhaal in de wildernis

De laatste man is een roman van Elizabeth Gilbert. Gilbert, een Amerikaanse schrijfster is wereldberoemd geworden met haar boek Eat, Pray, Love. En misschien nog wel beroemder door de film die er over gemaakt is, met Julia Roberts in de hoofdrol. Het vorige boek van Gilbert dat ik las ging over creativiteit (Big Magic). De laatste man is weer een heel ander boek. De laatste man gaat over Eustace Conway. Een bijzondere man, die Gilbert beschouwd als de laatste echte Amerikaanse man. In dit boek lees je zijn levensverhaal, wat inderdaad heel uitzonderlijk is!

De laatste man

Zelfvoorzienend leven in het wild

Gilbert leert Conway kennen in New York, een gekke plek voor deze man. In de laatste man volgen we hem, vanuit zijn jeugd vlakbij een bos tot aan zijn leven in de wildernis. Hij ontvlucht het huis op zijn zeventiende, voornamelijk dankzij een slechte band met zijn vader. Hij zwerft door Amerika heen, lopend, per kano en te paard. Dat klinkt misschien als een fijne hobby, maar Conway doet alles in extremen. De afstanden die hij aflegt zijn enorm. En heel basic, zonder goede overnachtingen enz. Als hij niet op reis is woont hij in een tipi tent en geeft les en lezingen over zijn manier van leven. Met als doel mensen te inspireren om de natuur te leren kennen en er beter mee om te gaan.

Elizabeth Gilbert

Turtle Island

Uiteindelijk komt Conway terecht in North Carolina waar hij stuit op een stuk natuurgebied wat hem direct aanspreekt. Op deze plek wil hij zijn en blijven, en het ongerept laten. Dat betekent dat hij grond opkoopt, steeds wat meer, om uiteindelijk een gebied van zo’n 40 hectare wildernis te beschermen tegen mensen. Ook hierin is hij extreem: in zijn plek voor de plek, maar bijvoorbeeld ook in het bouwen van een huisje of schuur: geen pauzes, achterelkaar door iets gelijk afmaken.

Terwijl je in De laatste man vooral leest over de wildernis avonturen van Conway, stipt Gilbert ook een aantal zaken aan waar we allemaal mee te maken hebben. En waarin Conway dus ook weer niet zo verschilt met ieder ander. De lastige band met zijn vader bijvoorbeeld, dat komt af en toe aan de oppervlakte. Ook relaties gaan hem niet makkelijk af, zeker niet in zijn extreme leefwijze. Dat trekt zeker wel vrouwen aan, die ook meegaan in zijn leven. Toch strand het steeds, Conway is niet echt gewend op te delen en volgt zijn eigen koers aardig onverbiddelijk.

De laatste man

In de lessen en lezingen die Conway geeft, verzuchten verschillende deelnemers: ‘ik wou dat ik kon doen wat jij doet’. Zijn antwoord daarop is elke keer: ‘dat kun je’. Daarin is De laatste man een inspirerend boek. Zijn levenswijze ligt ver af van wat wij als gewoon beschouwen, en tegelijkertijd heeft het leven in de natuur ook een grote aantrekkingskracht.

Elizabeth Gilbert heeft opnieuw een mooi boek geschreven waar je lekker doorheen leest. Heel anders dan Big Magic. De laatste man is wat mij betreft soms iets te langdradig over de obstakels die Conway tegenkomt in de liefde en bij de aanschaf van Turtle Island. Maar het interessant verhaal wint het hier zeker van.

Specificaties De laatste man

Auteur: Elizabeth Gilbert | Uitgever: Cargo | September 2022 | 9789403188119 | 368 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De laatste man
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.