Niets te verliezen, een Kluitman novelle van Jennefer Mellink

De Kluitman-novelles boekenserie is weer een nieuw boek rijker: Niets te verliezen van Jennefer Mellink. Voor mij is dit een nieuwe Nederlandse auteur om mee kennis te maken. De boekenserie ken ik zeker goed en ik vind het een heerlijke aanwinst. Korte verhalen die betaalbaar zijn, spannend en vaak belangrijke thema’s in het verhaal verwerken. Ik ben benieuwd of dit boek ook zo goed bevalt.

hoofd Niets te verliezen

Niets te verliezen

Romee weet zeker dat er bij haar thuis iets heel raars aan de hand is. Spullen liggen zomaar op een andere plek of verdwijnen soms zelfs helemaal. Alleen neemt niemand haar serieus. Ze gaat met haar beste vriendin op onderzoek uit en doet hierbij verontrustende ontdekkingen. Ondertussen verlangt Elijah naar meer spanning in zijn leven. Hij zoekt hierbij steeds vaker de grenzen op, maar raakt daardoor betrokken bij een situatie waar hij niet meer uit kan komen. ‘Niets te verliezen’ is de spannende nieuwe novelle van de succesvolle YA-auteur Jennefer Mellink. Eerder verscheen bij Kluitman haar novelle ‘Opgepast!’.

Hoe ver zou jij gaan?

Jennefer Mellink

Jennefer Mellink (Amersfoort, 1985) is opgegroeid in Leusden. In juni 2014 debuteerde ze met Gebroken, een young adult thriller die lovend werd ontvangen en werd genomineerd op Hebban voor “beste young adult thriller 2014”. Haar tweede young adult thriller Kwaad Bloed verscheen in juni 2015. Haar derde boek, Gevarenzone, verscheen in juli 2016. Vermoorde onschuld verscheen eind mei 2018 bij Luitingh-Sijthoff. In maart 2020 verscheen de eerder genoemende Kluitman-novelle Opgepast! Haar tweede psychologische young adult thriller voor Luitingh-Sijthoff, Genadeloos, verscheen in augustus 2020. In mei 2021 verscheen haar eerste thriller voor volwassenen: Dodelijk verlangen. Ook schrijft ze columns en korte (spannende) verhalen die zijn verschenen in diverse verhalenbundels en tijdschriften. Ook heeft ze zes jaar lang boekrecensies geschreven voor Hebban/crimezone. En nu anno 2022 een nieuwe novelle voor Kluitman met Niets te verliezen!

Wat is enger?

Feit is, dat geeft de synopsis ook aan van Niets te verliezen, dat er spullen verdwijnen en verplaatsen in het huis van Romee. Toch? Als je dat met ja kan beantwoorden, dan zijn er meerdere opties. De drie dingen die het meest voor de hand liggen zijn: spoken, iemand van het gezin of een vreemdeling in huis… Wat is enger? Het bovennatuurlijk waarvan de regels onbekend zijn en wat ongrijpbaar is. Maar als iemand vanuit het gezin liegt en dingen doet om anderen te treiteren is dat ook niet echt tof. Om over de optie van een vreemdeling nog maar te zwijgen.

Ik ken die filmpjes namelijk wel waarin een vreemdeling zich zomaar in je huis verstopt en stil meeleeft. Dat idee geeft me echt de kriebels en vind ik doodeng. Alhoewel ik ook niet echt gecharmeerd ben van geesten. En iemand die je denkt te kennen die toch anders blijkt te zijn is ook niet echt cool. Niets te verliezen speelt met diverse scenario’s en het is aan jou als lezer om mee te denken. Een soort van whodunnit, maar ook een ruimer ‘wat is er toch aan de hand mysterie.’

Niets te verliezen

Belangrijke thema’s

Ik ga verder helemaal niks verklappen over het verloop van het verhaal. Deze Kluitman-novelle is dun, niet duur en supertoegankelijk om te lezen. En wat ik wel ga verklappen: het is ook nog eens een tof verhaal! Jennefer heeft een fijne snelle schrijfstijl en voor mij daardoor een aangenaam leesritme. De karakters komen tot leven en voelen echt aan. Eenmaal begonnen, en ik kon niet meer stoppen met lezen. Niets te verliezen wordt verteld vanuit Romee en Elijah. Romee heeft haar vader verloren en woont nu in een prachtig huis met haar zusje, moeder, stiefvader en stiefbroer. Ze mist haar vader en de band met Tom, haar stiefvader, is niet echt warm of gezellig. Maar ook niet vervelend. Ze heeft nog een bestie, Shannah die gek is op aandacht en social media.

Elijah is een jongen die altijd in pleeggezinnen heeft gewoond. Hij is gek op zijn pleegmoeder Janna maar hun band is vanuit hem wat lastig. Zal ze hem blijven accepteren? Zowel Romee als Elijah worstelen met zichzelf en wat het leven hun gebracht heeft. En ook de andere karakters hebben allemaal zo hun verhaal. Iemand (maar wie? ik zeg niks) zoekt steeds maar weer situaties op om een kick te krijgen, en een ander is zich minder bewust van het effect dat het leven op hem of haar heeft. Terwijl weer iemand anders zich juist wel heel bewust is van bepaalde keuzes die gemaakt worden. Thema’s als: vriendschap, liefde, familie, verlies, gezin, rouw, pleeggezinnen, dood, grensoverschrijdend gedrag, leugens, mentale gezondheid en overleven spreken allemaal voor Niets te verliezen.

Niets te verliezen

Kluitman-novelles: Niets te verliezen

Jennefer heeft de familie der Kluitman-novelles aangenaam verrijkt wat mij betreft. Het past echt perfect bij de doelgroep en ook ik als volwassene heb ervan genoten. De thema’s zijn goed in het spannende verhaal verweven. Naast spannend snijdt het ook belangrijke onderwerpen aan. Op bepaalde momenten was ze me wel even kwijt en dat vond ik jammer. Maar… dat komt dus op het einde helemaal goed. Ik was iets te alert denk ik. Laat je gewoon meevoeren door het verhaal wat Jennefer wilt vertellen, en je krijgt antwoord op al je vragen. Echt. Geen losse eindjes of slordige verhaallijn, het dient een interessant doel.

De vormgeving vind ik trouwens ook echt top! Ik had als jong meisje een milde leesobsessie met de thriller/horrorpocket boekjes die je bij de speelgoedwinkel kon scoren. Met titels zoals De babysitter, Wurgreep en veel meer moois. De voorlopers van het genre whodunnit en ik spaarde ze allemaal. De voorkant daarvan liet ook altijd een bepaalde scène uit het boek al zien. Een scene die prikkelt en ervoor zorgt dat je in het verhaal wilt duiken tot dat punt van de cover. De cover van Niets te verliezen werkt voor mij precies hetzelfde en roept aangename warme leesherinneringen op.

Andere Kluitman-Novelles met review op onze boekenblog

Niet dik, niet duur, maar wel heel spannend! Deze mooie gebonden boeken van populaire topauteurs bevatten elk ongeveer 100 pagina’s. Diverse thema’s en allemaal om te sparen. Geschikt vanaf 14+ jaar.

kluitman novelles

Specificaties Niets te verliezen

Auteur: Jennefer Mellink | Uitgever: Kluitman | Boekenserie: Kluitman-novelles | April 2022 | 9789020609691 | 104 paginas | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.