Over lezers en lezen – Een brede benadering van lezen

Hoe lezen we? Ben jij wel eens benieuwd naar de diepere redenen en manieren van hoe we dit doen? Ik zelf wel en het boek Over lezers en lezen sprak mij dan ook erg aan. Maar, zal ik de stof wel begrijpen? Dit boek is een themanummer over hoe we vandaag lezen. Deze vraag is benaderd vanuit verschillende aspecten.

Over lezers en lezen - Een brede benadering van lezen

Over lezers en lezen

Hoe lezen we vandaag? In een poging tot antwoord op deze vraag benaderen de bijdragen in CLW 14 de cultuurtechniek van het lezen als cognitief proces, fysieke activiteit, sociaal gedrag of institutionele praktijk. Samengebracht in dit themanummer illustreren ze de methodologische breedte die verkenningen van dit onderwerp kunnen aannemen, met artikels over cognitieve, computationele, empirische, narratologische, sociologische en queer benaderingen.
Als geheel roept deze uitgave pertinente vragen op over waar in het leesproces betekenis wordt geproduceerd.

Who, then, makes storyworlds?
Narrators? Authors? Readers? Herman’s strategic ambiguity implies that this is a matter of perspective,

Begrip

Kan ik dit boek wel begrijpen? Zelf lees ik graag en ik ben dan ook erg benieuwd naar de inzichten in dit nummer van Cahier voor Literatuurwetenschap. Dit vakgebied is eigenlijk nog relatief nieuw. De introductie is heel duidelijk en mega interessant. De verschillende onderdelen die aan bod komen worden even belicht. Hierdoor is de introductie alleen al vrij overweldigend. Ik neem rustig de tijd om deze tot me te nemen en maak notities. Dit geld ook voor de rest van dit themanummer, over lezers en lezen. Het bied veel verschillende inzichten en leert mij enorm veel. Wel zijn er ook dingen die ik graag verder op wil zoeken.

Er worden boeken, onderzoeken, theorieën en thema’s belicht of genoemd waar niet verder op ingegaan kan worden. Zo zorgt dit op zichzelf weer voor nieuw leesvoer! Al met al leest dit niet gemakkelijk omdat ik echt de stof wil begrijpen. Wel geniet ik enorm van alle inhoud. Een enkel onderdeel mis ik de link met literatuurwetenschap of vind ik deze erg matig. Verder word inderdaad vanaf erg diverse punten gekeken naar literatuur. Gezien er papers en quotes genoemd worden en veel origineel Engels stukken in staan is het soms lastig om door sommige zinnen heen te komen. Ik merk dat de ene auteur dat voor mij prettiger doet dan de ander.

Reading the beginning of novels is better than not reading, stopping in the middle beats not starting, and if you find yourself thinking about something else, while reading, thank the book in your hands for sending you on a thinking trip.

Leerzaam

Over lezers en lezen bood mij veel nieuwe inzichten. Er werden dingen genoemd die mij nog helemaal niet bekend waren. Ook enkele waar ik me meer in zal verdiepen, ik heb notities gemaakt om dit verder op te pakken. Natuurlijk wil ik niet te veel verklappen, als je hierover wil weten raad ik het boek aan. Wel wil ik enkele leuke dingen delen die voorbij kwamen in het boek en waar ik wat van leerde. Wil je nog meer weten? Dan raad ik dit boek zeker aan.

 • Mind-wandering
  gedachtes die niet voortkomen uit jou huidige taak
 • Associative thinking
  Een idee, gedachte of concept linken met een ander, dat vaak ongerelateerd lijkt
 • Close reading
  Het doorgronden van een tekst. Hierover zijn stappenplannen en video’s, leuk om eens te doen
 • Van alle studenten letterkunde is er maar 75 procent actief op goodreads, hebban etc.
 • Who makes storyworlds?
  Een interessant stukje gaat hierop in en beredeneerd dat de lezer dit (ook) doet
 • Kun je door berschrijvingen van personages te analyseren iets over het genre te weten komen?
 • Boeken recenseren is niet meer alleen een professionele bezigheid
  Voor mij als Stoerleesvoer recensent is deze discussie natuurlijk direct relevant en word van beide kanten belicht.
 • Wist je dat? Je omgeving je leesproces beïnvloed?

As my eyes darted along these lines of text, my mind and heart seemingly exploded with ideas, memories, feelings, and even new understandings, all related to my past, present, and future life

Gibbs 2017: 220

Cahier voor literatuurwetenschap

Cahier voor literatuurwetenschap, ofwel CLW, geeft elk jaar een themanummer uit. Deze zijn samengesteld door gastredacteurs. De inhoud belicht beknopt diverse disciplines in het veld literatuurwetenschap. Er word getracht de belangrijkste ontwikkelingen en ideeën te belichten in het gekozen onderzoeksgebied, aangevuld met alle bronnen.

In establishing self-relevance through mind-wandering, readers may remember moments from their own lives comparable to the moments that characters remember in literary texts,

Over kinderliteratuur;
the only major category of literature that is generally written by one group (adults) for another group (children).

Specificaties Over lezers en lezen

Auteur: Janine Hauthal & Hannah Van Hove | Uitgever: Academia Press, onderdeel van Lannoo uitgeverij | 2023 | 9789401497077 | 261 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.