Kom binnen! Een theaterlezen boek over wonen en tradities

Theaterlezen, of toneellezen, is een vorm van lezen waarbij je gezamenlijk een verhaal hardop leest, met twee of meer verschillende rollen. Een hele gezellige en interactieve manier van lezen dus, en iets waar wij heel benieuwd naar zijn. Want het zou best wel eens dé tip kunnen zijn om kinderen meer aan het lezen te krijgen! Kom Binnen is een theaterlezen boek (8+) met twintig verhalen over thuis. Over verschillende huizen, leefgewoonten en tradities. Lees dus zeker verder voor meer informatie!

Kom Binnen

Kom binnen – gewone bijzondere huizen

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren van wonen. In een stad of op het platteland, in een rijtje of een flat, alleen of met heel veel mensen. De mogelijkheden zijn eindeloos. En wat voor de één bijzonder is, is voor de ander heel gewoon. Dit theaterlezenboek heet Kom Binnen. We nemen een kijkje bij allerlei gewone en tegelijk bijzondere huizen. Maar er wordt ook over verschillende tradities verteld, uit het perspectief van kinderen. De verhalen worden afgewisseld met moppen, dus een gevarieerde bundel hebben we in handen!

In het eerste verhaal kan de lezer zich verplaatsen in de rollen Thymen, Noud en Mila. De drie kinderen zijn op de kermis en komen uit de booster. De ouders van Mila zijn de eigenaar van de booster. Ze wonen in een woonwagen en verhuizen steeds naar een andere plaats om daar de kermis weer op te zetten. Dat is toch een coole manier om te wonen! De praatvraag aan het eind van het verhaal geeft ruimte om dieper op het onderwerp in te gaan. Zouden jullie het leuk vinden om een reizend huis te hebben? En wat vind je van de kermis?

Theaterlezen – interactief, vermakelijk en leerzaam

Dit theaterlezenboek Kom Binnen is dus bedoeld om hardop samen te lezen. Er zijn twintig verhalen met verschillende rollen. Zo lees je om de beurt een stukje. In het ene verhaal ben je de burgemeester, in het andere verhaal de Kameroense bonusvader van Ties. Dat klinkt als een leuke en uitdagende manier van lezen! Uitgeverij Gottmer heeft al verschillende boeken uitgebracht. Het wordt ook wel toneellezen genoemd. Maar kinderen hoeven natuurlijk niet het podium op. Wel kan het hardop lezen voor kinderen een mooie manier zijn om te werken aan zelfvertrouwen en leren spreken in het openbaar.

Wat is een belangrijk voordeel van deze manier van lezen? Onder andere je kunnen inleven in anderen en je stem gebruiken om iemand te vermaken. In onze digitale maatschappij zijn dat vaardigheden die steeds meer verloren gaan en die kinderen zoveel mogelijk zouden moeten oefenen. Maar ook het vergroten van leesplezier en motivatie is natuurlijk erg belangrijk. Want kinderen kunnen dit samen met een ouder of klasgenoot doen, en dat is veel gezelliger dan alleen lezen!

Kom Binnen
Keti Koti

Leren over culturen en tradities

Het theaterlezen is dus een fantastische manier om het lezen leuk te maken. Maar ook om het inlevingsvermogen van kinderen te vergroten. In dit boek Kom Binnen leren we bijvoorbeeld heel veel over allerlei verschillende vormen van wonen, en ook over tradities en verschillende religies. Doordat kinderen als het ware in de huid kruipen van een personage, komt het onderwerp nog meer tot leven en is het dus ook heel leerzaam.

In het huis van Imran worden voor de Ramadan bijvoorbeeld allerlei zoete gebakjes klaargemaakt. En een ander verhaal gaat over Keti Koti, de herdenking van het slavernijverleden. Bij de Oekraïense Katernya is de kerstboom versierd met spinnen. Waarom zou dat zijn? Belangrijke thema’s dus om over te leren. Maar er wordt ook een gezellige nieuwjaarsduik genomen en spijker gepoept! Enorm veel diversiteit dus in tradities en culturen. Dat vonden we zeker een leerzaam en belangrijk pluspunt van dit boek.

Kom Binnen

Meer informatie en leestips passend bij Kom Binnen!

Specificaties Kom Binnen!

Auteurs: Ineke Kraijo en Marlies Verhelst | Illustraties: Marja Meijer | Uitgeverij: Gottmer | 9789025778248 | september 2023 | 120 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.