Schipper mag ik overvaren? – een boek met 100 kinderliedjes

Als moeder heb ik heel wat liedjes gezongen met mijn kinderen toen ze nog jonger waren. En ook als kleuterjuf heb ik al heel wat liedjes de revue zien passeren in de afgelopen jaren. ‘Schipper mag ik overvaren?’ kent natuurlijk iedereen, maar in dit boek staan nog 99 andere liedjes. Uit Nederland, Vlaanderen en elders. Kun jij ze allemaal meezingen?

Schipper mag ik overvaren

Kinderliedjes om te ontdekken: schipper mag ik overvaren?

In dit boek ontdekt je een bonte mix aan kinderliedjes met boeiende weetjes, bladmuziek en leuke illustraties. Ga mee op reis doorheen de geschiedenis, feest en speel mee, ontdek de natuur en zo veel meer!
Geniet samen van bekende en minder gekende liedjes die in Vlaanderen en Nederland worden gezongen.

inhoudsopgave liedjes

Een boek boordevol muziek

Dit boek bevat dus 100 verschillende liedjes. Ik heb weleens eerder een boek mogen reviewen met allerlei liedjes erin, maar daarbij stoorde ik me aan de teksten, die vaak toch net anders waren dan ik ze kende. Bij dit boek is er wel grondig onderzoek verricht voordat ze in het boek terecht zijn gekomen. Het boek is samengesteld door CEMPER, Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed. Het zingen van kinderliedjes is een vorm van immaterieel erfgoed, en met dit boek kun je deze levende traditie doorgeven aan volgende generaties.

Er wordt ook aangegeven in de inleiding van Schipper mag ik overvaren, dat de rijkdom aan kinderliedjes veel verder gaat dan de honderd liedjes die in dit boek een plekje hebben gekregen. Bij deze 100 liedjes zitten er 33 verschillende talen. CEMPER heeft zijn keuze gebaseerd niet alleen op de eigen mening, maar is langsgegaan bij verschillende erfgoed- en cultuurorganisaties. Ook een klankbordgroep van muziekexperts en leerkrachten heeft geholpen bij de selectie. En dat heeft uiteindelijk een heel divers beeld gegeven!

En: hoeveel ken ik er?

Tja… ik dacht dat ik behoorlijk wat kinderliedjes kende. Voor mijn examen op de Pabo heb ik meer dan 100 liedjes geleerd en moest ik er 60 echt woord voor woord kunnen zingen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik uit dit boek nog niet eens de helft van de liedjes kende. Heel veel liedjes zijn in andere talen, en die zijn voor mij bijna allemaal onbekend. Gelukkig biedt het boek uitkomst: bij elk lied staat ook de bladmuziek. Nu kan ik alleen geen bladmuziek lezen, maar er is ook een internetpagina waar je de complete selectie van 100 liedjes kunt downloaden om zo de melodie te luisteren. Dat vond ik wel echt superfijn, dat geeft meteen houvast!

Er zijn wel 2 dingen waar ik dan nog tegenaan loop, die ik wat lastiger vind. Ten eerste zijn dit melodieën en geen gezongen liedjes. Dat is bij veel liedjes geen probleem, maar als je wat slechter bent in toon houden of timen is dat soms wat lastig. Maar het is vooral lastig bij de liedjes in andere talen. Ik heb bijvoorbeeld geen idee hoe ik Roemeens, Zweeds, Deens, Servisch, Mandarijn of Hebreeuws moet uitspreken. Het tweede wat ik lastig vind, is dat de liedjes die je hebt gedownload een nummer hebben, maar de liedjes in het boek hebben geen nummer. Ze staan wel op dezelfde volgorde, maar dat is net even wat lastig opzoeken.

Heel afwisselend

‘Schipper mag ik overvaren’ is een heel afwisselend boek. De liedjes zijn echt heel verschillend, maar de liedjes zijn ook over verschillende categorieën verdeeld:

Wat heel leuk is aan dit boek, is dat het ook uitdaagt om te verwonderen en ontdekken. In de weetjes bij de liedjes kun je variaties vinden van de liedjes en onderliggende betekenissen van de liedjesteksten ontdekken. Ook leer je bijbehorende bewegingen, een leuk spelletje of je komt meer te weten over de context of geschiedenis van de liedjes. En dat is heel leuk, omdat de liedjes zo nog meer gaan leven!

Specificaties ‘Schipper mag ik overvaren’

Auteur: samengesteld door CEMPER | Partituren: Anaïs Verhulst, Sarah Masson, Kato Masschelein, Debora Plouy, Nicholas Cooper | Illustraties: Puck Koper | Uitgeverij: Lannoo | 9789401485340 | 15 november 2023 | 216 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.