The Umbrella Academy Library Edition Volume 1, een Apocalypse Suite

Afgelopen jaar heb ik één van mijn favoriete tv-series op Netflix “ontdekt”. Namelijk The Umbrella Academy. Ik heb al menig boek, film en tv-serie verslonden met het hoofdonderwerp superhelden en superkrachten. Daardoor ben ik al aardig verzadigd. Totdat deze serie voorbij kwam. Wat een geweldige wereld! Verrassende verhaallijnen, humor, toffe karakters, goede acteurs en als smaakvolle kers ook nog eens geweldige muziek. Dat deze wereld de oorsprong kent in graphic novels wist ik niet direct. Hoog tijd om in de oorsprong te duiken, het wachten op een nieuw seizoen duurt toch nog (te) lang.

hoofd The Umbrella Academy

The Umbrella Academy

In een onverklaarbaar wereldwijde gebeurtenis worden er 43 bijzondere kinderen spontaan geboren bij vrouwen die totaal geen tekenen van enige zwangerschap vertoonden. Miljonair, uitvinder en entrepreneur Sir Reginald Hargreeves, a.k.a. The Monocle, gaat om onbekende redenen de wereld over met zijn bodyguard om deze kinderen te verzamelen. Hij weet er zeven te vinden die hij adopteert. Op de eeuwige vraag waarom? heeft hij steevast 1 antwoord: “Om de wereld te redden”. Daarna verdwijnen ze allemaal van het toneel en sluit The Umbrella Academy haar deuren voor de wereld.

Deze zeven kinderen, elk met een eigen superkracht, worden ontdaan van naam en enige menselijke identiteit. Ze worden bij hun nummer of bijnaam genoemd. Sir Reginal Hargreeves is geen vader maar Sir of Mr. Monocle. De disfunctionele familie met superhelden, robotmoeder en aap als butler komt samen na bijna 10 jaar na hun eerste en laatste missie. Waarom? Sir Reginal Hargreeves is overleden, en het is tijd om deze vreemde familie weer bij elkaar te laten komen en de deuren van The Umbrella Academy te openen. Maar hun samenkomst is de start van een apocalypse…

This is the end of the first part of The Umbrella Academy adventure: Apocolypse Suite.
There are five more chapters to the series, with twenty-two pages per chapter, totaling one hundred and thrirty-two pages.
There are seven members of The Umbrella Academy, and seventy-two names on the Eiffel Tower.
There is no connection between these numbers.

Blz 30

The Umbrella Academy Library Edition Volume 1, een Apocalypse Suite

The Umbrella Academy heb ik in de Library Edition Volume 1 gekocht. Het bevat de eerste 6 verhalen gebundeld in een mooie hardcover editie met leeslint. Het bevat de overkoepelende verhaallijn Apocalypse Suite. Maar het bevat ook twee extra short stories. Daarnaast nog een aanvullende encyclopedie en schetsboeken van de tekenaars: Gerard Way, Gabriel Bá, James Jean, and designer Tony Ong.

In deze verhaallijn maken we kennis met de oorsprong en de 7 geadopteerde kinderen met hun krachten. De tv-serie heeft deze story arc ook gekozen voor hun eerste seizoen. Je maakt kennis met deze fantastische wereld bedacht door Gerard Way. Zegt die naam je niet direct iets? Hij is ook muzikant en frontman bij de geliefde (niet meer bij elkaar) band My Chemical Romance. Way is geboren in New Jersey. Zijn roots zijn Schots en Italiaans. Hij woont nu met zijn vrouw en dochter in zuid Californië. Voor de tv-serie heeft hij drie nummers opgenomen en uitgebracht. Twee bekende covers: Happy Together en Hazy Shade of Winter, en 1 ander nummer: Here Comes the End.

De Braziliaanse Gabriel Bá is de creatieve hand bij The Umbrella Academy. Al vele jaren illustreert hij comics, soms alleen, soms samen met zijn broer Fábio Moon. In de samenwerking met Way ziet hij een interessante kans om in het thema superhelden te duiken. Dit door middel van gedurfde en uitdagende mogelijkheden in storytelling en dit vervolgens in combinatie met persoonlijke en gelaagde karakteropbouw.

Auteur Gerard Way als frontman bij My Chemical Romance

Verwachtingen

Zoals gezegd ben ik echt groot fan van de tv-show. Tegelijk ben ik zeer overtuigd van het feit dat boeken altijd beter zijn dan de verfilming. The Umbrella Academy is hierin dikke uitzondering op die regel. Zónder dat het boek dus slechter is. Al zoekende naar de graphic novel kwam ik vele negatieve recensies tegen over de comic. Meestal is het andersom! Het zou niet mooi getekend zijn, de verhaallijn zou te kort en te klinisch zijn. Mensen ervaren het als kil en heel erg kortaf.

Ik zal meteen maar duidelijk zijn, ik deel die mening absoluut niet. Ja de schrijfstijl is lekker snel. Er is geen tijd voor onnodige randzaken, en dat ervaar ik juist als positief. Ik heb geen 10 pagina’s nodig voor bijvoorbeeld de introductie van de moeder. Ze staat er gewoon en dat maakt een verhaal veel interessanter. Het geeft zelfs veel meer ruimte voor meer verhaal, voor ieders emotie en beleving, meer laagjes en meer gebeurtenissen.

Verschil

Het is zelfs zo dat de comic in mijn ogen onwijs goed is. Uiteraard zijn er verschillen in personages, verhaallijnen en gebeurtenissen. Maar de overkoepelende rode draad is wel redelijk gelijk net zoals de belangrijke kern en tone of voice. In de comic zien we bijvoorbeeld meteen de potentie van de krachten, waar we in de tv-serie de 7 kinderen meer nog in een ontdekkingsfase zien van hun krachten. Ook worden ze bij hun bijnaam genoemd in de comics, de bijnaam van hun superkracht. In de tv-serie gebeurd dit minimaal en worden ze meer bij hun nummer genoemd.

Bij de graphic novel duik ik meteen onder in de bizarre wereld die Way in zijn hoofd heeft. In de tv-show wordt hier iets meer de tijd voor genomen en gebeurd dit wat meer gedoseerd, wat ik ook wel snap. Die wereld is namelijk deels heel herkenbaar, deels vervreemdend op alle goede punten. Het werkt onwijs goed en met veel plezier is dit een welkome ontsnapping aan de grijze dagen die buiten rondspoken.

Ik zoek ook geen exacte 1 op 1 kopie, dat maakt het lezen of kijken saai. Er mag, moet misschien zelfs, verschil zijn tussen boek en beeld. Zolang de basis, de kern en ziel (tone of voice) maar gelijk is. En dat is voor mij bij The Umbrella Academy zeker het geval.

The Umbrella Academy is geniaal

Vanaf de eerste bladzijde zit ik in het verhaal. En ben ik dus blij dat er overeenkomsten zijn, maar ook verschillen. Zo is er in de comic een aangename verrassing van een bekende maar toch andere verhaallijn. En die verrassing uit zich in een nieuwe slechterik. Wat een geniale villain! Zoals gezegd is de kern, de ziel, voor mij gelijk in beide. Ik ga dit keer ook niet alles benoemen wat anders of gelijk is. Dat doet er in het geval van The Umbrella Academy niet toe.

Way heeft een aangename manier van een verhaal vertellen voor mij. Snel, to the point, met humor en met de nodige gruwels. Het is intelligent, gelaagd, vermakelijk, prikkelend, fantasievol, vervreemdend, herkenbaar en bovenal uiterst vermakelijk. The Umbrella Academy is favoriet op beeld en in boek voor mij en met hoge uitzondering is het boek net zo goed als de tv-serie. Een unicum: I said it!

Van deze graphic novel zijn diverse uitvoeringen, en vooralsnog alleen in het Engels. Ook heeft deze serie meerdere prijzen gewonnen.

Alle boeken van The Umbrella Academy:

  • The Umbrella Academy – Volume 1: The Apocalypse Suite (2008)
  • The Umbrella Academy – Volume 2: Dallas (2009)
  • The Umbrella Academy – Volume 3: Hotel Oblivion (2019)
  • The Umbrella Academy – Volume 4: Sparrow Academy (2020)

Spin-off

  • Hazel and Cha Cha Save Christmas: Tales From Umbrella Academy (2019)
  • You Look Like Death: Tales from the Umbrella Academy – Volume 1 (2020)

Shorts:

  • Mon Dieu! – During the Apocalypse Suite era
  • …But the Past Ain’t Through With You – During the Apocalypse Suite era
  • Safe & Sound – Published in MySpace Dark Horse Presents Volume 2. During the Apocalypse Suite era
  • Anywhere But Here – 13 years ago, during the group’s teenage years

Andere volwassen graphic novels met tv-series adapties:

Trailer seizoen 1 Netflix

Linkjes

Gewoon omdat het kan: één van mijn favoriete scènes uit seizoen 3

Specificaties The Umbrella Academy Library Edition Volume 1

Auteur: Gerard Way | Art work: Gabriel Bá | Creatief betrokken: Dave Stewart & Nate Piekos | Uitgever: Dark Horse Books | September 2019 | Library Edition Volume 1 | 9781506715476 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.