Victoria Zwart stralend en stout – een verrassend kinderboek

Een boek met de titel ‘Victoria Zwart stralend en stout’ maakt mij enorm nieuwsgierig. Want hoezo is ze stralend en stout? Een eerste deel van een nieuwe serie, voor meiden die op zoek zijn naar een leuk boek, maar wat wel echt meerdere lagen heeft. Victoria Zwart is in ieder geval een niet zo alledaags hoofdpersoon!

victoria zwart stralend en stout

Hoofdpersoon Victoria Zwart is stralend en stout

Zoals de titel al doet vermoeden is Victoria Zwart de hoofdpersoon van dit boek. Maar zij is niet de enige, want haar tweelingzus Celestine speelt ook een grote rol. Victoria Zwart en Celestine zijn allebei geboren uit een diamant, in het Wiskerwoud. Daar wonen de Wiskerlingen (een soort magische wezens, die lijken op feeën en ook een beetje op Rainbow High poppen qua styling…). Wiskerlingen die geboren worden uit diamant hebben normaal gesproken recht op de troon. Maar de diamant waaruit Victoria Zwart en Celestine zijn geboren had een onzuiverheid, een zwarte vlek. Daarom hebben zij geen recht op de troon.

Daar laat Victoria Zwart het echter niet bij zitten en ze doet alles wat ze kan om toch aan de macht te komen. Haar tweelingzus Celestine legt zich wel neer bij die beslissing. Dit zorgt voor veel frictie tussen de twee zussen. Wanneer Victoria zich zo in de nesten werkt, moet Celestine haar wel te hulp schieten.

Een verrassend kinderboek met veel interessante thema’s

Wat een tof boek is dit! Ik kan niet anders zeggen. Het boek is echt verrassend en heeft meerdere lagen. Als je door het boek heen bladert, ziet het er heel lieflijk uit. De Wiskerlingen zijn een soort elfjes (maar dan zonder vleugels). Ze zien er mooi uit, met allemaal een andere kleur haar en ze besteden veel aandacht aan hun kleding. Maar onder deze laag van glitters, zit bij alle karakters ook echt een eigen persoonlijkheid verborgen. Omdat het verhaal wat langer is, heeft de schrijfster ook echt de tijd om wat meer de diepte in te gaan. Zo leer je ze steeds meer kennen en zie je dat de personen in dit boek niet oppervlakkig zijn, maar allemaal meerdere kanten hebben.

Ik vind het heel leuk dat er voor een hoofdpersoon is gekozen die ‘een klein beetje stout’ is. Maar hoe stoer en hard Victoria Zwart ook probeert over te komen, ook zij heeft een lieve en gevoelige kant. En haar zus Celestine is niet alleen de brave, maar heeft ook haar stoute kant. Dat is wel een stuk realistischer dan alleen maar een ‘karikatuur’ van een personage.

Thema’s

Daarnaast bevat dit boek ook veel thema’s die heel interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan je geboorterecht. En kun je ontsnappen aan de rol die andere voor je hebben uitgestippeld? Kun je je eigen verhaal herschrijven en je lot veranderen? Ook wordt er nog gesproken over democratie. Een koningin versus een gekozen leider van een land. Veel thema’s die voor kinderen op een begrijpelijke en leuke manier zo toch duidelijk worden gemaakt.

Het eerste deel in een serie

Victoria Zwart stralend en stout is geschreven en geïllustreerd door Harriet Muncaster. Zij heeft ook de reeksen van Isabella Maan en Mirabelle geschreven, waar wij ook reviews van op StoerLeesVoer hebben staan. Die boeken waren net voor wat jongere lezers, Victoria Zwart is meer geschikt voor wat oudere lezers, die die series ontgroeid zijn. Het bevat dezelfde succesvolle, fantasierijke ingrediënten: een vleugje feeën, magie, glitters en andere dingen waar meisjes van houden. Maar dit boek is een stukje donkerder en heeft meer diepgang dan zijn voorgangers. Ook is dit boek een stuk dikker. Van Victoria Zwart zijn ook al deel 2 en 3 in de maak. En daar ben ik zeker heel benieuwd naar, want wat zou Victoria Zwart gaan meemaken in de mensenwereld?

Specificaties Victoria Zwart stralend en stout

Auteur en illustraties: Harriet Muncaster | Vertaling: Annemiek Seeuws | Uitgever: Standaard Uitgeverij/ Oogappel | 9789002274800 | oktober 2021 | 272 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

61 reacties

 1. Maak graag kans op dit leuke boek! Mijn dochter heeft alles van Isabella Maan ook gelezen en dat waren heerlijke boeken. Tijd voor de volgende. En als het uit is, kan het gaan zwerven via ons Kinderboekenzwerfstation in Breda.

 2. Superleuke actie. Ik doe heel graag mee voor de schatkamer van onze school. Fan van Harriet Munchaster

 3. 😍 deze zou wel erg leuk zijn voor mijn eigen stralend stoute meisje…… en heeft ze hem uit zet ik hem in mijn boekenschatkist in mij klas.

 4. Superleuke actie. Deze mama en juf wil dit boek wel lezen!! Kan ik hem meteen goed promoten in de klas

 5. Mijn dochter was helemaal weg van Isabella Maan, maar vindt ze nu wat te kinderachtig. Dit lijkt me een erg leuk nieuw boek voor haar. Ik ben je gaan volgen op Instagram (@samenthuisenuit)

 6. Dit boek zou fantastisch zijn voor de Leeswereld op school. Veel van onze leerlingen zouden hier plezier aan beleven!

 7. Dit lijkt me een super gaaf boek voor in onze schoolbibliotheek ‘de leeskeet’. Er kunnen dan lekker veel kinderen van dit boek genieten. En natuurlijk lees ik eerst zelf, zodat ik de kinderen op school alles over het boek kan vertellen.

 8. Ik ben klasjuf van 9/10 jarigen. Ik heb enkele boekjes van Isabella Maan in mijn en deze worden graag gelezen. Ik ben ook steeds op zoek naar nieuw ‘leesvoer’ en dit lijkt me wel heel leuk!

 9. Geweldig voor de woensdagmiddag als mijn buurmeisje komt en vaak met een vriendinnetje. Naast spelletjes doen is (voor)lezen ook favoriet. Dit leuke boek is van harte welkom!

 10. Oh, tof!
  Mijn meisje “worstelt” daar wel eens mee; wel meisje, niet zoet. Dan wordt ze een jongensmeisje genoemd, maar dat vindt ze stom. Ze is geen jongen. Maar ze houdt alleen niet van zoet. Ze houdt van stout. Van stoer. Meisjesstoer. Dit lijkt me dus echt een boek voor haar!

 11. Ik dacht aan de tekeningen al “Isabella Maan” te herkennen. Deze boeken zijn verslonden door zowel mijn dochter als door de kinderen in mijn klas. Dolgraag zou ik dit boek dan ook winnen 😁

 12. Ohhh ik heb twee meiden die dol zijn op lezen, de jongste Izabella verslond de serie van Isabella Maan, haar naam genoot. Ze leest nu Emilia Hoektand, ook hetzelfde genre. Van dit boek zou ze ook dolgelukkig worden.

 13. Wat klinkt dit al goed. Het lijkt me mooi om dit boek te winnen voor de leesbegeleidingen die ik geef aan kinderen. Avi loslaten en heerlijk in de magische leeswereld terecht komen.

 14. ik zou het graag voor mijn enige nichtje willen winnen, zij leest nu nog graag, en dat is belangrijk om te blijven stimuleren, op een leuke manier !

 15. Dit wil boek willen we hier graag winnen, want je ziet de persoonlijkheden van de karakters in dit boek. Dit boek zegt veel over kinderen. Ieder kind heeft een stoute en lieve kant. Ieder mens is net Jekyll & Hyde.

 16. Ik laat me graag meevoeren in de wondere wereld van dit verhaal en maak daarom graag kans op dit leuke boek.

 17. Wat lijkt mij dit een super tof en leuk boek.
  Dit is ook echt iets voor mijn meiden Nevaeh en Jaliyah. Ook een tweeling en ik denk zij zich wel kunnen vinden in het verschillend zijn tussen Victoria en Celestine.
  Het trekt mij ook enorm dat het verhaal meerdere lagen heeft.
  Dus mijn duimen en die van mijn meiden draaien, vingers gekruist en billen geknepen tot de uitslag😊

 18. Graag een poging wagen voor mijn oudste dochter die lerares is van groep 4. Leuk om voor haar kinderen voor te lezen.

 19. Klinkt leuk! Ik maak graag kans voor in de klas en volg je op alle genoemde social media (m.u.v. TikTok)

 20. Ik doe graag mee voor mijn nichtje. Ze heeft moeite met lezen en daarom vindt ze het niet zo leuk. Ik hoop dat dit verrassende en toffe boek haar het plezier in lezen weer terug kan geven. Daar gaat ze de rest van haar leven baat bij hebben.

 21. Graag waag ik een kansje voor mijn dochter Juune. Zij leest als het even kan de hele dag door. Dit klinkt als een echt boek voor haar, lekker dik en vol met mooie krachtige meiden. Ze wil daarnaast mode-ontwerpster worden, dus ik werd ook getriggerd door “ Ze zien er mooi uit, met allemaal een andere kleur haar en ze besteden veel aandacht aan hun kleding”… en natuurlijk door de flinke dosis glitters, heerlijk!

 22. Ik doe erg graag mee voor de kinderen 😊😊, heel erg leuk 😀😀 Groetjes Anneliese de Waal

 23. Ik doe heel graag mee! Eerst zou ik hem zelf lezen en dan in onze schatkamer plaatsen zodat veel meer kinderen er plezier zouden aan hebben. #verspreidhetleesvirus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.