CICADE – Shaun Tan, beeldende poëzie van een haiku

Hou je van Japan, haiku en strips? Dan is dit boek wat voor jou. Strip is eigenlijk niet het juiste woord. Shaun Tan heeft de haiku van Matsuo Bashoa over een cicade prachtig verbeeld. In eerste instantie vreemd, maar als je het verhaal erachter kent bijzonder mooi. Meer weten? Lees dan vooral verder.

Haiku Cicade

cicade shaun tan

Matsuo Bashoa wordt gezien als één van de grootste Haiku-meesters. Een Haiku is een kort, niet rijmend gedicht. Matsuo Basho leefde van 1644 tot en met 1694. Veel van zijn haiku’s gaan over vergankelijkheid. De haiku over de cicade is één van zijn bekendste Haiku’s. De cicade is een insect verwant aan de bladluis. Zie deze film van schooltv voor meer uitleg. De Haiku gaat als volgt: “Stilte: de stem van een cicade die door de rotsen dringt”. Op basis van deze haiku heeft Shaun Tan zijn boek gemaakt.

Shaun Tan

cicade shaun tan

Shaun Tan (geboren 1974, Fremantle) is een Australische kunstenaar, schrijver en filmmaker. Hij won een Academy Award voor The Lost Thing, een geanimeerde filmaanpassing uit 2011 van een prentenboek dat hij schreef en illustreerde. Andere boeken die hij heeft geschreven en geïllustreerd zijn The Red Tree en The Arrival. In 2006 won zijn woordeloze grafische roman The Arrival de Book of the Year-prijs als onderdeel van de Literary Awards van de New South Wales Premier. Shaun Tan won de Astrid Lindgren Memorial Award 2011 van de Zweedse Kunstraad.

Beeldend verhaal Cicade

In het boek zien we een soort kever in een pak met een stropdas die plichtsgetrouw naar zijn werk gaat. Al zeventien jaar werkt hij dag in, dag uit. Zonder promotie. Uiteindelijk mag hij na zeventien jaar met pensioen. “Geen feest, Geen hand”. Hij gaat naar de bovenste verdieping van het gebouw waar hij werkt. “Geen werk, Geen Huis. Geen Geld. Cicade gaat naar dak van groot gebouw. Tijd voor tot ziens”. Je vraagt je af wat er gaat gebeuren. Gaat hij naar beneden springen? Als oplossing voor zijn uitzichtloze bestaan? Maar nee, er gebeurt iets anders. Hij werpt zijn huid van zich af en verandert in een soort kever met vleugels . En wie het laatst lacht…Kri kri.

Het verhaal Cicade in deze tijd

Het bijzondere aan dit beeldverhaal is dat Shaun Tan op twee manieren ons een transformatie laat zien. Hij doet dit letterlijk door de transformatie te laten zien van de Cicade. Daarnaast is hij in staat om de betekenis van een gedicht van meer dan 300 jaar oud naar de huidige tijd te transformeren. Er zijn nog teveel mensen die een uitzichtloos bestaan leiden en het wellicht lastig vinden om hiervan los te komen. Wat zouden we af en toe graag een oude jas afwerpen en een mooiere versie van onszelf worden.

Wat ik daarnaast nog goed gedaan vind, is dat de zeventien jaar werken gebaseerd is op het leven van de Cicade. In Amerika leven ze heel lang onder de grond. Pas na dertien of zeventien jaar komen ze boven de grond en verpoppen zich. Dat heeft Shaun Tan heel goed verwerkt in dit beeldend verhaal.

Specificaties

Cicade Shaun Taun Querido uitgeverij

Auteur: Shaun Tan | Uitgever: Querido│9789021415734│ augustus 2019 │ 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.