Vos en Vis – een hilarisch, diepzinnig prentenboek

Yes! Er is weer een nieuw boek over Vos. Vos en Vis is het vierde boek van Daan Remmerts de Vries over dit geweldig personage. Mijn collega’s weten dat ik gek ben op deze serie, Dokter Vos heb ik namelijk al in meerdere groepen en zelfs aan het team voorgelezen. Deze mooie prentenboeken hebben namelijk een gouden combinatie in zich. Ze zijn grappig, toegankelijk en tegelijkertijd diepzinnig. Echt een verhaal met een boodschap, waar je met kinderen van alle leeftijden gebruik van kunt maken.

Vos en Vis

Vos en Vis

Vos heeft heerlijke aardappelpuree gemaakt. Maar die zou nog lekkerder smaken met gebakken vis! Dus gaat Vos de zee op en vangt hij een vis. Op weg naar huis verdwaalt hij. Gelukkig weet Vis de weg, dus die kan zorgen dat Vos weer bij het strand komt. Toch?

Daan Remmerts de Vries

De auteur van Vos en Vis is Daan Remmerts de Vries. Hij schreef naast de boeken over Vos nog vele andere kinderboeken. Een paar voorbeelden hiervan zijn Sneeuwwit, Meneer Kandinsky was een schilder* en Sjaantje doet alsof*. Ook schreef hij vele verhalen voor bundels en werkte hij aan hervertellingen. Zo schreef hij Het Jungleboek*, een van de favoriete boeken van mijn zoon.

In 2021 ontving Daan Remmerts de Vries de Theo Thijssenprijs voor zijn hele oevre. Een citaat uit het juryrapport:

In zijn inmiddels meer dan zestig boeken verkent Daan Remmerts de Vries steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen omdat zijn kunstenaarschap daarom vraagt. Zijn personages op zoek naar eigenheid en vrijheid geven zijn verhalen – wars van het modieuze – een groot gevoel van urgentie. Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht. Remmerts de Vries levert al een oeuvre lang een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.

Juryrapport Theo Thijssenprijs 2021

Bovenstaande tekst past ook gedeeltelijk op het boek Vos en Vis. Zo heeft Vos een heel eigen karakter, dat in elk boek uit deze serie prachtig naar voren komt. Dat zijn boeken diep gaan en licht voelen is absoluut ook van toepassing op dit boek. Ogenschijnlijk een ‘gewoon’ prentenboek, maar met diepere lagen.

Vos en Vis

Vos en Vis is een rijk prentenboek

Daar is de opmerking weer, inmiddels heb je het in veel van mijn recensies terug kunnen lezen. Vos en Vis is een rijk prentenboek. Ik bedoel daarmee dat het verschillende lagen bevat, de gebruikte woorden uitdagend zijn en niet vaak voorkomen in spreektaal en dat het boek zich uitstekend leent voor herhaald voorlezen. Zoals je vast weet smullen kinderen van het vaker horen van een prentenboek. Dit kan in principe met alle boeken. Als je – bijvoorbeeld in het onderwijs – een boek steeds een laagje dieper wilt behandelen is het fijn als het boek zich hier voor leent. De serie over Vos vind ik daar uitermate geschikt voor, zonder hoogdravend en heel ingewikkeld te worden.

In de basis is het verhaal over Vos en Vis een vermakelijk verhaal. Vos wil een vis vanen en gaat met zijn rubberboot de zee op. Je voelt het al aankomen, hij vangt een vis. Hoe hij dat doet vond ik een hilarische wending, ik zal niet alles verklappen. Eenmaal een vis in zijn emmer gezwiept, weet Vos eigenlijk niet zo heel goed hoe hij nu verder wil. Hij heeft zin om de vis op te eten, maarja… hij moet eerst naar het strand zien te komen.

Als je Vos en Vis meerdere keren gaat voorlezen, kun je op verschillende lagen het accent leggen. Zo kun je inzoomen op de gesprekken tussen Vos en Vis. Vis lijkt zich neer te leggen bij zijn lot, met citroen en zout bereid worden tot een maaltje. Wat hij zegt en wat hij doet komt niet helemaal overeen, dit is een mooi aanknopingspunt. Want heeft hij zich hier wel echt bij neergelegd?

Probleemoplossende vaardigheden

Vos en Vis showen beide probleemoplossende vaardigheden. Hoe Vos een vis probeert te vangen is absoluut out-of-the-box te noemen. Hoe Vis aan zijn lot probeert te ontkomen ook. Het verhaal leent zich goed voor voorspellingen. Hoe denk jij dat Vis dit gaat aanpakken? Wat gaat Vos doen om dit op te lossen?

Naast probleemoplossende vaardigheden kun je met Vos en Vis ook heel goed aan taalbeschouwing werken. Er zit een mooie herhaling in het verhaal, citroen en zout komt namelijk nog een keer terug. Waarom zou de auteur dit doen? Vanzelfsprekend is dit niet een vraag die je aan kleuters stelt, daarom is dit boek ook zo goed voor oudere kinderen in te zetten. Zo heb ik Dokter Vos in groep 5/6 behandeld. In eerste instantie vinden kinderen dit gek, want hoezo kom je een prentenboek voorlezen? Maar uiteindelijk hebben we drie kwartier gepraat en gewerkt rondom het prentenboek en hebben de kinderen er absoluut iets van geleerd.

Ik daag je dus uit om een prentenboek als Vos en Vis juist eens in te zetten bij oudere kinderen. De gouden vraag die je na afloop kunt stellen is. “Wat uit dit boek was nieuw voor jou?” een andere vraag is “Wat uit dit verhaal past bij het thema wat we nu behandelen”. Hierbij is het juist mooi als het thema niet aansluit bij het verhaal. Zo heb ik dokter Vos voorgelezen terwijl groep 5/6 werkte over het thema ‘hersenen’. Het verhaal gaat niet over hersenen, maar over een gebroken been. Toch konden de kinderen er kennis over emoties, pijnbeleving, vooruitdenken en leren van fouten aan koppelen en hebben we een heel inhoudelijk gesprek gehad dat perfect paste bij de lessen rondom wereldoriëntatie.

Natuurlijk ook gewoon lekker op de bank lezen

Ben je op zoek naar een leuk prentenboek voor je peuter of kleuter? Dan is Vos en Vis ook echt geschikt. Het leuke van deze serie is dat de boeken lang aantrekkelijk blijven. Voor peuters is het verhaal grappig, goed qua lengte en de platen zijn heel aansprekend. Voor kleuters kun je wat meer de diepte in gaan en een gesprek voeren over de illustraties en de plannetjes van Vos. Het plot is verrassend en grappig, dus als volwassene is dit ook nog eens een heel leuk boek om te lezen. Wel zo fijn, als je kind 88x dit boek uitkiest voor het slapengaan.

Specificaties Vos en Vis

Auteur: Daan Remmerts de Vries | Uitgeverij: Gottmer | 40 pagina’s | januari 2023 | 9789025777388 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.