Wifi en de broers – een boek vol grappige verhaaltjes

Wat een geniale naam voor een hond, Wifi! Ik word er direct blij van en kan mij ook goed voorstellen dat de naam voor vele woordgrapjes kan zorgen in het boek. Ik kijk dan ook erg uit om het vervolg op Een jaar met Wifi te lezen samen met mijn kinderen. De cover van het Wifi en de broers nodigt daar ook erg voor uit. Een vrolijk boek volgens mij!

Wifi en de broers

Wifi en de broers

Dit is Wifi. Onmisbaar én harig, want Wifi is een hond. Een echte hond. Met een Instagramprofiel én een TikTok-account. Wifi komt uit Nederland, maar hij woont in een Belgisch gezin. Dat zorgt voor heel wat misverstanden, want Wifi begrijpt geen ‘Belgisch’. Hij begrijpt ook niet dat hij niet op handtassen mag plassen, dat honden beter geen paaseitjes opeten én dat je niet mag weglopen als de poort even openstaat.

Wifi en de broers bevat 20 grappige, vertederende verhaaltjes over Wifi, om voor te lezen of zelf te lezen vanaf 8 jaar. Gebaseerd op echte mensen en bijna echte feiten. Met hartverwarmende illustraties van Marloes de Vries.

Veel humor

De verhaaltjes in Wifi en de broers zijn kort en grappig. Ze zijn heel geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf ongeveer groep 5. Mijn favoriet is het verhaal ‘Toen Wifi een propper was’. De toiletobservaties die de kinderen Zen, Lom en Jip beschreven vond ik echt hilarisch. Ook de verhalen over het ‘de grens over smokkelen’ van Wifi vond ik echt grappig. Het terugkerende thema, dat Wifi uit Nederland komt, kwam daar ook weer naar voren.

Wat mij betreft is Wifi en de broers echt een zelf lees boek. Om het voor te lezen vind ik de zinnen wat kort, het lijkt wat aangepast aan de doelgroep zelf lezers. Dit komt niet helemaal overeen met het woordgebruik. Er staan best pittige woorden in, die niet vaak voorkomen in onze spreektaal. Met ‘onze’ bedoel ik nadrukkelijk de Nederlandse lezers. Ik denk dat dit voor Vlaamse lezers minder opvallend zal zijn. Een voorbeeld hiervan is het woord ‘nochtans’, dit zal voor kinderen van 8 jaar best ingewikkeld zijn om te begrijpen, terwijl het wel een cruciale rol heeft in de zin.

Als we plassen, plast Wifi mee. Tenminste, als we plassen in het bos. Als we plassen op het toilet, plast Wifi niet. Wifi mag niet binnen plassen. Dat hebben we hem geleerd. Dat doet hij ook niet, alleen bij oma wel.

Voorbeeld van korte zinnen uit Wifi en de broers, blz. 10

Verhalen worden steeds leuker in Wifi en de broers

Eerlijk gezegd vond ik het eerste verhaal ‘Toen Wifi er even niet meer was’ niet zo geslaagd. Hierin hebben de korte, niet-rijke zinnen de overhand en werd er vrij kinderlijk gesproken richting de lezers. Van deze stijl houd ik zelf niet. Naarmate ik verder las, werden de verhalen echt veel leuker en ook wel wat rijker qua teksten. Ik ben dus blij dat ik wel door heb gelezen. Bijvoorbeeld onderstaand stukje:

En toen dachten we aan de bloemstukjes. We haastten ons naar onze tuin. Die staat altijd vol bloemen omdat mama groene vingers heeft. Eigenlijk heeft ze gewoon roze vingers of ook dikwijls bruine vingers van de aarde, maar omdat ze zoveel bloemen heeft, noemen mensen dat groen.

Voorbeeld van een rijkere tekst uit Wifi en de broers, blz. 77

Brenda Froyen en Marloes de Vries

Brenda Froyen heeft Wifi en de broers geschreven. Wifi bestaat echt, hij is de hond van Brenda. Naast de twee luchtige boeken over Wifi schreef Brenda ook over haar kraambedpsychose en komt zij op voor de patiëntenrechten. In 2020 besloot ze niet meer over deze tijd te schrijven en begon ze als kinderboekenschrijver.

Marloes de Vries maakte de grappige illustraties van het gezin in Wifi en de broers. Zij laat in dit boek een heel vrolijke, toegankelijke tekenstijl zien. Op de cover staat een illustratie in aansprekende kleuren, in het boek zijn dit grijstinten. Dit doet niet af aan de luchtige stijl, het is van toegevoegde waarde voor het boek. Marloes de Vries maakte ook de tekeningen voor Het spook in Teylers huis en andere boeken.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Dit boek Wifi en de broers vind ik heel erg passen bij een meisje uit groep 6. Zij houdt van dieren, specifiek van honden. Ze leest graag korte verhalen en kan hardop lachen als ze een boek leest. Het boek zal haar niet heel erg uitdagen qua technisch lezen, maar dit hoeft ook niet altijd. Leesmotivatie vinden we op school ook hartstikke belangrijk. Wat betreft woordenschat is het wel een goed boek, gezien de meer laagfrequente woorden die er in voorkomen vanwege het Vlaams.

Specificaties Wifi en de broers

Auteur: Brenda Froyen | Illustraties: Marloes de Vries | Uitgever: Davidsfonds Infodok | 9789002276026 | oktober 2022 | 128 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.