Holly, een Holly Gibney deel 3 van Stephen King

Ik ben een groot Stephen King liefhebber. Al jaren lees ik met veel plezier zijn boeken en ik kijk reikhalzend uit naar nieuw werk. Dit wil overigens niet zeggen dat ik elk boek automatisch goed vindt van hem. Holly is een personage wat niet bedoeld was al blijvertje. Ze verscheen eerder al in andere verhalen maar dit keer is er een dik boek geheel weggelegd voor deze eigenzinnige dame. Ik verwacht veel, heb er zin in en ben klaar voor dit verhaal!

Holly Gibney deel 3 stephen king voorkant kader cover finders keepers thriller

Synopsis Holly

Wanneer Penny Dahl het detectivebureau belt in de hoop dat ze haar vermiste dochter Bonnie kunnen vinden, weet Holly Gibney niet zeker of ze de zaak moet aannemen. Haar partner Pete is besmet met corona en haar (behoorlijk gecompliceerde) moeder is net overleden. Eigenlijk zou Holly met verlof moeten zijn. Maar iets in Penny Dahls wanhopige stem maakt het voor Holly onmogelijk om haar af te wijzen.

Slechts een paar straten van waar Bonnie Dahl verdween, wonen professoren Rodney en Emily Harris. Als gepensioneerd, getrouwd stel leiden ze een gelukkig bestaan. Maar ze bewaken een kwaadaardig geheim in de kelder van hun mooie huis, een geheim dat te maken heeft met Bonnies verdwijning. Het is haast onmogelijk om hen te ontmaskeren: ze zijn geslepen, geduldig en genadeloos.

Holly moet al haar talenten inzetten om de gruwelijke professoren te verslaan in dit nieuwe meesterwerk van Stephen King.

Holly Gibney, een van Kings meeslependste en vindingrijkste personages, keert in deze bloedstollende thriller terug om de gruwelijke waarheid achter een reeks verdwijningen in een klein stadje te achterhalen.

Lezers hebben kunnen genieten van Holly’s ontwikkeling van verlegen (maar ook stoere en morele) einzelgänger in Mr. Mercedes, naar Bill Hodges’ partner in De eerlijke vinder, tot ervaren, intelligente, soms wat harde privédetective in Als het bloedt en De buitenstaander. Het boek Holly wordt officieel gezien als Holly Gibney 3.

Muziek uit het boek: Daryl Hall & John Oates – Rich Girl • TopPop

Karakterliefde en karaktermoord

De ontwikkeling van een karakter heeft een auteur niet altijd geheel in de hand. Vaak geven auteurs ook aan dat hun karakters een eigen leven gaan leiden. Zo ook Holly. Dit was ooit bedoelt als een tijdelijk karakter. Maar op papier en in het verhaal van de Mr. Mercedes trilogie ontstond die ongrijpbare magie. Holly kwam tot leven voor Stephen King en de lezers. Ze begon als een jonge vrouw gevangen in haar leven door zichzelf en omgeving. Maar zodra ze zich los wist te krijgen zagen we haar groeien en bloeien. Holly heeft vele eigenzinnige en neurotische trekjes. In het begin verantwoorde King naar mijn smaak dit wat veel. Oké, toen we haar leerden kennen is dat logisch maar het continu verantwoorden trok door tot De buitenstaander, het vijfde verhaal met Holly. Toch mocht dat niet het leesplezier bedrukken en konden we als lezers geen genoeg krijgen van Holly Gibney.

En zo is daar in 2023 haar eigen boek. Een dikke pil. Het verantwoorden doet King gelukkig niet met grote regelmaat in dit boek. Holly krijgt meer diepgang en een echt verhaal. In het nawoord lees ik zelfs dat er iemand is die dit voor King helemaal heeft uitgeschreven. Ik snap dat wel, Holly is boek 89 van King en veel boeken hebben verwijzingen en overlap. Ik vind het logisch dat King inmiddels iemand in dienst heeft die verhalen naloopt om te checken of de continuïteit wel correct is.

De meningen zijn verdeeld over het boek Holly. De een is nog meer verliefd geworden op dit eigenzinnige karakter waar een ander zelfs spreekt over ‘karaktermoord’. Ik zweef een beetje tussen beide uitersten.

stephen king quote boek gibney thriller
Muziek uit het boek: West Side Story – Tonight (1961) 

Eenzaamheid

Holly zit in dit deel in een zeer neurotisch hypochondrisch fase van zichzelf. Corona speelt een grote rol, ze is meer dan ooit op zichzelf aangewezen om diverse redenen. Haar vaste partner zit thuis met een covid besmetting, haar vaste vrienden hebben zo hun eigen dingen en de rest van de wereld zit ook op slot. Familie heeft ze ook niet om op terug te vallen en nieuwe mensen ontmoeten is niet Holly haar sterke kant. Wat dat betreft heeft King de eenzaamheid goed weten te vangen. Zonder dat Holly daardoor zielig is. Het is gewoon zo en daardoor ontwikkelt zich een verhaal en volgen daar bepaalde handelingen uit.

Holly is vol zijverhalen, een rode draad en alles samen vormt zich ook weer. Ik weet niet precies wat de rode draad is. Is dat Holly haar privé onderzoek naar de vermiste Bonnie? Of is dat eigenlijk de maatschappij? King spreekt zich meer dan ooit uit over veel actuele zaken. Covid, metoo, geaardheid, abortus, politiek en meer. Deels weet hij boeiend het tijdsbeeld te vangen van toen Amerika in de pandemie lockdown zat. Soms voelt Holly als masker voor King zijn tirades en mijmeringen die zich snel afwisselen. Soms voelt het als tijdsgeest die goed gevangen is en waardoor het verhaal zich vormt zoals het doet.

Als je Stephen King volgt op social media weet je dat hij zich openlijk uitspreekt en een sterke mening heeft over bepaalde zaken. Ook in deze kwestie sta ik in dubio over Holly. Voor mij was het zeker wat veel en remde het daardoor de spanning.

Muziek uit het boek: Joan Baez – The Night They Drove Old Dixie Down (1971)

Spanning

King staat bekend om zijn mix van spanning en horrors. Is het menselijk of bovennatuurlijk, een mix en in welke verhouding. De echte monsters zijn vaak menselijk maar soms grijpt het bovennatuurlijke je als verrassing. Ik ga niet aangeven wat de horror precies is in Holly. Deels is het de maatschappij zoals die is in Amerika. De strijd tussen mensen zoals wij die hier in Nederland en Europa ook kennen. De verdeling, de polarisatie. Elk onderwerp komt in Holly wel voorbij. Soms weet King het goed te verwerken in het verhaal, mede ook omdat ik zijn mening deel met veel onderwerpen. Ik kan me voorstellen dat als je dit niet doet, het boek totaal niet leesbaar is.

Er zit gelukkig ook wel een echt stuk horror in. Hij weet weer heerlijke karakteristieke gebeurtenissen te verwerken in zijn verhaal. Wederom met een behoorlijke dosis ethische kwesties. Ik ga verder niet te diep er op in. Holly bevat voor mij al weinig echte spanning en mysterie, het stukje wat er wel is wil ik niet als Grinch van jullie wegnemen.

Holly kwam voor mij persoonlijk niet echt tot spanning. Ik had verwachtingen in het verhaal, die kwamen uit. Er stond geen monster om de hoek te wachten voor mij en ook het waarom is aardig maar niet mindblowing. Ben ik daar altijd naar opzoek? Nee, maar door de giga maatschappelijke stempel van Holly had ik er wel behoefte aan als evenwicht.

holly stephen king holly gibney 3 thriller boek

Holly moly

Heel simpel gezegd.. Holly heeft me in eerste instantie teleurgesteld. Het voelt als masker voor een behoefte die King voelde om de maatschappij zoals die nu is te vangen. En om zijn eigen visie en mening duidelijk te uiten. En dat mag zeker, hij is de auteur. Schrijven is een manier om soms van een bepaalde kriebel af te komen. Zoals hij zelf ook aangeeft in het verhaal van dit boek. Er zitten voor mij teveel zijsporen in die remmend werken. Het verhaal met Barbara haar poëzie, het verhaal van Jerome en zijn boek. Het is leuk en er hangt een bepaald belang aan voor het verloop van het boek maar ik word er gewoon niet in meegenomen.

De maatschappelijke thema’s zijn echt veel. Denk aan: klimaat, veganisme, corona, vaccinaties, complotten, geaardheid, metoo, abortus, racisme, afkomst, feminisme, minderheden, Trump en politiek. Het remt me in de spanning en daar had ik nu juist zin in. Holly haar verhaal krijg wel meer kleur en diepgang en tevens volgt er een ontwikkeling die ik dus niet zag aankomen. En dat vond ik heel tof. Maar vervolgens wordt er weer heel raar mee omgegaan in mijn ogen.

(tot slot)

Ook wil ik nog even het gebruik van de haakjes belichten (dit wordt opeens heel veel gebruikt in Holly). Dit heb ik niet eerder zo veelvuldig bij King gezien (En ik heb veel King boeken gelezen). Daarbij is mij geleerd dat het gebruik van deze leestekens minimaal ingezet dient te worden. Of een tekst is belangrijk genoeg om gewoon op te schrijven, of niet en dan is het ook geen haakje waard (alleen inzetten als het kracht geeft). Het veelvuldige gebruik hiervan irriteerde mij.(en nog)

De eenzaamheid vind ik sterk in Holly. De diversiteit daarvan komt goed in beeld. Net zoals die hele specifieke tijdsgeest waarin we geleefd hebben tijdens de pandemie. Maar verder voelt Holly wat teleurstellend voor mij. Ik vergeef het King natuurlijk, niet elk boek kan een match zijn. Er zitten toffe elementen in maar het is geen boek wat ik voor de tweede keer zal oppakken.

Muziek uit het boek: Flogging Molly “If I Ever Leave This World Alive”

Specificaties Holly

Auteur: Stephen King | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Annemarie Lodewijk | 528 pagina’s | 9789022599839 | September 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.