Waarom de wereld niet eerlijk is, nog zo’n belangrijk boek om van te leren

Misschien heb je ooit, of nooit, gehoord van Yuval Noah Harari. Hij schreef het grotemensenboek ‘Sapiens*’ dat veel volwassenen het belangrijkste boek ooit vinden. In de serie Het mysterie van de mens heeft hij Sapiens opnieuw geschreven in graphic novel* en voor kinderen vanaf 9 jaar. Waarom de wereld niet eerlijk is, over waar de maatschappelijke ongelijkheid vandaan komt, is het tweede deel uit deze serie. Ik was zo verbaasd over wat ik las in Hoe wij het machtigste dier op aarde werden* dat ik vervolgens dit tweede boek heeeel graag wilde lezen. Beide boeken zijn echt eyeopeners en leerzame boeken om samen over in gesprek te gaan.

Waarom de wereld niet eerlijk is met SLV kader en Hoe wij het machtigste dier op aarde werden op de achtergrond

Waarom de wereld niet eerlijk is

Waarom is de een arm en de ander rijk?
En hoe komt het dat sommige mensen macht hebben over andere mensen?

Tot tienduizend jaar geleden waren alle mensen min of meer gelijk. De een kon goed jagen en de ander was goed in werktuigen maken, maar ze wáren meestal gelijk. In dit boek ontdek je dat er daarna iets gebeurde wat alles veranderde: sommige mensen werden boeren. Je ontdekt waarom we nu brood eten en melk drinken, waarom niet iedereen van rekenen houdt en hoe er enorme koninkrijken konden ontstaan doordat we leerden schrijven.

Door de landbouw werden sommige mensen niet alleen de baas over planten en dieren, maar ook over andere mensen. Ongelijkheid bestaat nog steeds. Maar gelukkig kunnen we daar wat aan doen, jij ook!

Waar gaat het over

Waarom de wereld niet eerlijk is begint met een handige tijdlijn. Even de geschiedenis opfrissen vanaf 25.000 jaar geleden. Vervolgens een mooie quote die meteen weergeeft dat dit boek je stof tot nadenken zal geven:

Voor alle levende wezens – zij die er niet meer zijn, zij die nu leven en zij die nog komen gaan. Onze voorouders hebben de wereld gemaakt tot wat hij is. Wij kunnen beslissen wat voor wereld het zal worden.
Yuval Noah Harari
schutblad met tijdlijn

Je hebt vast zelf al eens gehoord dat iets niet eerlijk is. Je hebt vast weleens gezien dat sommige mensen in hutjes leven zonder wc en dat anderen rondvliegen in privévliegtuigen. Sommige mensen hebben extreem veel macht, ze stellen regels op en vertellen anderen wat ze moeten doen. Andere mensen, met veel minder macht, moeten deze regels volgen. Is dat eerlijk?

Heel lang geleden waren er geen koningen of koninginnen. Tot zo’n 10.000 jaar geleden leefden mensen in kleine groepen van hoogstens een paar duizend mensen. En soms was daar wel een stamhoofd maar die had echt niet zoveel macht. Er gebeurde 10.000 jaar geleden iets raars dat alles veranderde. En dat lees je allemaal in Waarom de wereld niet eerlijk is.

Hoe het boek in elkaar steekt

Na de handige tijdlijn op het schutblad volgt een duidelijke inhoudsopgave. Hierin onderscheidt je duidelijk 4 grote delen. En elk deel is weer in hoofdstukken onderverdeeld.

  • Alles onder controle
  • Oeps, die zagen we niet aankomen
  • Dingen waar grote mensen bang voor zijn
  • De dromen van de doden
bladspiegel 1/4 Hoofdstuk Doe niet zo bazig met illustratie van vroegere mens die met speren achter een hertensoort aan zit

Het boek leest als een verhaal waarin een duidelijke opbouw zit. Hierin volgen we duidelijk de tijdlijn zoals op het schutblad is weergegeven. Op het schutblad achterin kun je zien in welke delen van de wereld het verhaal zich heeft afgespeeld. Want 10.000 jaar geleden bestond er nog geen Nederland maar we herkennen zeker wel werelddelen. Zelf vind ik het boek fijn weglezen. Het is helder en begrijpelijk geschreven. De tijdlijn die gevolgd wordt is duidelijk. Ik ben razend enthousiast over Waarom de wereld niet eerlijk is en Hoe wij het machtigste dier op aarde werden. De mensen om mij heen vertel ik steeds over dit boek. Gaat het om de politiek dan leg ik uit Waarom de wereld niet eerlijk. Vraagt onze puber waarom ze elke dag naar school moet? Dan leg ik uit hoe Yuval Noah Harari dit uitlegde. Kortom, dit boek geeft zoveel inzichten!

bladspiegel 2/4 Hoe de landbouw het won met illustratie onderaan de pagina van een eerste idee van een dorp

Illustraties in Waarom de wereld niet eerlijk is

De illustraties van Richard Zaplana Ruiz zijn ook erg fijn. Ze complementeren de tekst zodat het echt een geheel is. Richard is een Spaanse illustrator en maakt veelal gebruik van zowel traditionele en digitale tekentechnieken. De cover is indrukwekkend en beide skeletten, de verzamelaar en de boer, die met elkaar in gesprek zijn over hun uiterlijke verschillen en de daaruit voortvloeiende verschillen in hun levenswijze zijn grappig. Wat voor gesprek zouden onze skeletten voeren met deze twee? Misschien over waarom we zo’n kromme nekwervel hebben door dat vreemde schermpje waar we zo van in de ban zijn?

bladspiegel 3/4 pagina 53 Onbedoelde gevolgen. Pagina 52 verschillen tussen de verzamelaar en de boer

Schrijver Yuval Noah Harari

De schrijver van Waarom de wereld niet eerlijk is, Yuval Noah Harari, is een Israëlisch historicus en filosoof. Hij schreef eerder al de serie Sapiens voor volwassenen. In 2019 richtte hij samen met zijn man Sapienship op. Een bedrijf met sociale impact met projecten op het gebied van entertainment en educatie. Het belangrijkste doel van Sapienship is om het publieke gesprek te richten op de belangrijkste mondiale uitdagingen waarmee de wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd. Het mysterie van de mens, is een verbluffend maar toegankelijk avontuur voor jongeren waarbij Yuval Noah Harari onthult dat mensen een superkracht hebben die we hebben gebruikt om vreemde en mysterieuze dingen te creëren. Wij zijn alles overwinnend en onverzadigbaar, meest creatief en meest destructief: het machtigste dier op aarde.

En wat doet dat machtigste dier op aarde vervolgens met al die macht? Precies, hierdoor ontstaat een wereld die verdeeld is. In Waarom de wereld niet eerlijk is staat het gebruik van onze verkregen macht centraal. Hoe komt het dat sommige mensen belangrijker worden gevonden dan anderen? Hoe is er verdeeldheid ontstaan? En waarom houden we dit in stand? Want qua ongelijkheid zijn we er nog lang niet. Ook al zijn we ons steeds bewuster van discriminatie op gender of afkomst, het is er nog steeds. Twee boeken die eigenlijk niet mogen ontbreken zowel thuis als in de bovenbouw. Ze zijn bruikbaar bij diverse thema’s zoals de oertijd en de ontwikkeling van de mens, tot het eerste schrift en ongelijkheid in de wereld. Ik denk wel dat het wat promotie nodig heeft van een leerkracht, geef er bijvoorbeeld een les mee. Dan willen kinderen het vanzelf lezen.

bladspiegel 4/4 pagina 110 en 111 waarom je toetsen moet maken op school en de uitvinding van de school

Specificaties Waarom de wereld niet eerlijk is

Auteur: Yuval Noah Harari | Illustrator: Ricard, Zaplana Ruiz | Vertaling: Inge Pieters | Uitgever: Leopold & Ploegsma | 9789493295131 | Oktober 2023 I 176 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.