Nine en Mella Bij ons thuis – een geweldig verhalenboek

Voor het eerst heb ik een boek met de naam van onze dochter in handen. Nine en Mella Bij ons thuis gaat over een Nine, en die hebben we hier ook bij ons thuis! Dit viel mij natuurlijk meteen op, maar dat was niet de enige reden dat ik dit boek heel graag wilde hebben. Het past namelijk heel goed bij de kinderboekenweek van 2023, eigenlijk had het een thematitel moeten worden vind ik. Daarnaast is het heel aantrekkelijk geschreven en geïllustreerd en ongelooflijk divers. Klaar voor een vrolijke jubelrecensie? Daar komt hij!

Nine en Mella bij ons thuis

Nine en Mella Bij ons thuis

Nine en Mella spelen het liefst met alle kinderen uit de buurt. Ze bouwen een buurtbieb, houden een opruimfeest in het park en bakken heerlijke pasteitjes. Als het regent spelen Mella en Amir superheld, maar Nine wil geen held zijn. Ze is liever iets stormachtigs anders… Als Mella voor het eten nergens te bekennen is, trommelt Nine iedereen op om hem te zoeken. En dan schuiven ze ook maar meteen aan tafel voor papa’s lekkerste roti.

Nine en Mella Bij ons thuis is een vrolijk voorleesboek over kinderen die samen spelen in een buurt, waarin een plekje is voor iedereen.

Herkenbaar voor iedereen

Het fijne aan Nine en Mella Bij ons thuis is dat elk kind zich in een deel van het boek kan herkennen. De kinderen maken namelijk allerlei dagelijkse dingen mee. De inclusiviteit die in dit boek naar voren komt is prachtig. Dit is ook een drijfveer van de auteur Ellen Brudet. Zij is de oprichter van Colourful Goodies, een winkel vol inclusief speelgoed. Er zijn poppen in iedere huidskleur en met verschillende haartypes, maar bijvoorbeeld ook met vitiligo, het syndroom van Down of een lichamelijke beperking.

Deze winkel komt zelfs terug in een verhaal over Nine en Mella. Mella ontmoet een meisje die hij prachtig vindt. Hij wil haar heel graag een cadeau geven. Het meisje heeft vitiligo en hij komt in een winkel een pop tegen die zo op haar lijkt! Het meisje is natuurlijk dolblij met dit cadeautje. Dit is echt sterk gedaan in Nine en Mella Bij ons thuis.

De illustraties van Maruga Koops zijn fantastisch. Heel gedetailleerd, ik blijf er naar kijken. Daarnaast zijn ze ook heel vrolijk en speels. Ik word er echt blij van als ik ze bekijk en mijn zoon Mees van 6 jaar wil er steeds weer uit voorgelezen worden. Hij wil dan wel naast mij zitten om mee te kijken, want de plaatjes zijn overal!

Nine en Mella Bij ons thuis voor de kinderboekenweek

Nine en Mella Bij ons thuis past supergoed bij het thema van de kinderboekenweek 2023. Je krijgt namelijk een inkijkje in verschillende huizen, waar mensen wonen met andere tradities en achtergronden. Het verhaal waarin Nine en Mella contact maken met een buurvrouw en daar ook achter de voordeur komen ontroerde mij. Dit is echt goed geschreven en gaat hopelijk als inspiratie gelden voor kinderen om open te blijven kijken naar anderen.

De buurtbieb is mijn favoriete verhaal uit Nine en Mella Bij ons thuis. Natuurlijk omdat ik zelf gek ben op lezen, maar ook omdat de samenwerking tussen de kinderen en de oplossingsgerichtheid zo mooi naar voren komt. Ook wordt hier het thema armoede kort aangestipt, op een luchtige manier.

Kortom, echt een aanrader dit boek! De verhalen zijn rijk van taal, mooi geïllustreerd en het is echt verfrissend. Ik ken geen ander voorleesboek waarin de thematiek van het kinderboekenweek zo goed wordt gepakt door de auteur. Dus wil je iets met dit thema…. lezen maar! Op deze website staat ook nog een leuke kleurplaat bij dit boek! Tip, zoek dan naar kleurpotloden in verschillende ‘huidkleuren’, zoals deze*.

Maruga Koops

Specificatie Nine en Mella Bij ons thuis

Auteur: Ellen Brudet | Illustraties: Maruga Koops | Uitgever: Leopold | 64 pagina’s | augustus 2023 | 9789025885168 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.