Scoren in blessuretijd, een jeugdboek over voetbal, familie en vriendschap

Scoren in blessuretijd is alweer het vierde deel in de serie vvvoetbalfanaten. Het is een los te lezen deel al kan ik me voorstellen dat je meer te weten wilt komen over Matteo. Hij voetbalt namelijk bij een grote voetbalclub en wie wil dat nou niet? Als blijkt dat Matteo’s opa ernstig ziek is lijkt voetbal niet belangrijk meer. Kan Matteo het plezier weer terugvinden?

Scoren in blessuretijd voorkant met SLV kader

Scoren in blessuretijd

Matteo is toegelaten tot de voetbalschol van Feniks. Zijn opa, zelf oud-voetballer, is zijn grootste fan. Matteo nodigt opa uit voor de belangrijke wedstrijd tegen de voetbalschool van Atlanta. Maar dan komt hij erachter dat opa ernstig ziek is en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Ineens lijkt voetbal niet belangrijk meer. Opa moedigt Matteo aan om toch te gaan spelen, en een van Matteo’s vrienden organiseert een prachtige verrassing. Gaat het Matteo en zijn vrienden lukken om te winnen van hun rivalen? Matteo zet alles op alles. Voor opa.

Voetbal en familie

Matteo is een goede voetballer. Dat wil niet zeggen dat er voor hem niets meer te leren valt. Hij voelt zich soms zelfs niet genoeg voor het team waar hij mee traint. Omdat hij nog in zijn proefperiode ziet haalt hij zich van alles in zijn hoofd. Hij is bang dat ze hem niet goed genoeg vinden. Zelfs de kijk van zijn opa, die zelf voetbalde bij Feniks, haalt zijn onzekerheid niet weg. Als hij tijdens de training scoort in blessuretijd staat opa net te kijken. En na de training geeft hij hem ook nog een prachtcadeau; een wedstrijdbal met alle handtekeningen van Feniksspelers. En hij is niet eens jarig. Hij vertelt opa meteen over de wedstrijd tegen Atlanta, hun rivaal.

bladspiegel 1/3 pagina 14 en 15 hoofdstuk 2 ik ben toch niet jarig Matteo krijgt van opa een bal vol handtekeningen

Die bal wil Matteo natuurlijk meteen laten zien aan zijn vrienden op school. Helaas gaat daar van alles mis en wordt de bal met alle handtekeningen uiteindelijk afgepakt. Hoe moet hij dit aan opa vertellen? Eenmaal thuis blijkt mama er niet te zijn. Ook komt papa ineens vroeg thuis. Matteo en zijn zusjes Julia en Emma snappen er niks van. Papa vertelt dat opa in het ziekenhuis ligt. Hij is heel ziek, hij heeft kanker. Hun opa deed zoals heel veel mensen doen, hopen dat de pijn of het ongemak minder wordt en als ze dan naar de huisarts gaan blijkt het ineens foute boel. Helaas iets wat we steeds vaker lijken te horen. De ziekte van opa is een rode draad in Scoren in blessuretijd. En Matteo is hierdoor behoorlijk van slag. Logisch. 

bladspiegel 2/3 pagina 20 en 21 tips links en hoofdstuk 3 'welk woord begrijpen jullie niet? rechts

Marko Vitanen

Die middag is Matteo weer eens veel te laat thuis voor het avondeten. Oeps. Helemaal de tijd vergeten tijdens het voetballen die middag. Maar dit keer was hij niet zomaar gaan voetballen. Bij het voorval eerder op school, waarbij zijn bal werd afgepakt, was een kleuter betrokken. En die middag ging Matteo sorry zeggen tegen dit jongetje. Met zijn vrienden kocht hij een klein cadeautje en dat brachten ze langs. Maar zoals heel veel jongens wilde ook dit jongetje voetballen. De vrienden van Matteo hadden smoesjes omdat ze niet wilden of gingen ineens enthousiast huiswerk maken. Maar Matteo voelde zich bezwaard en zei ja.

Matteo zou vijf minuutjes voetballen met de kleuter. Maar de bal belandt onder een auto, in een tuin en uiteindelijk op een garagedak. Als Matteo een container naar de garage sleept om de bal eraf te halen hoort hij de buurman van het jongetje vragen of hij hulp nodig heeft. Als de bal eenmaal van het dak is blijkt buurman Marko heel goed te zijn in voetbal. En dan valt voor Matteo het een en ander op zijn plek. Blijkbaar is hij aan het voetballen met Marko Vitanen! Een profvoetballer van Feniks! Wie wil dat nou niet…dan kom je toch sowieso te laat thuis voor het avond eten?

bladspiegel 3/3 pagina 34 en 35 oma is naar het ziekenhuis met opa illustratie van pap die dit uitlegt aan de kinderen

Boeken over voetbal

In onze schoolbibliotheek komen dagelijks jongens die van voetbal houden en het liefst, naast Dog man, daarover een boek lezen. Afgelopen tijd heb ik dan ook bewust geïnvesteerd in boeken met het thema voetbal. Deze serie van Corien Oranje kende ik nog niet dus extra leuk dat ik een recensie exemplaar mocht ontvangen. Scoren in blessuretijd is alweer het vierde deel in de serie vvvoetbalfanaten. Het is een los te lezen verhaal dus helemaal niet erg als je de eerdere delen niet gelezen hebt, zoals ik.

Corien Oranje heeft een heel fijne schrijfstijl. Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken. Aan het einde van sommige hoofdstukken staat een tip of extra informatie over een onderwerp dat in dat hoofdstuk aan bod komt. Van goed&slecht nieuws over een bal koppen tot smoesjes die je kunt gebruiken als je weer eens te laat thuis bent voor het avondeten omdat je aan het voetballen was. De titel verwijst naar enkele doelpunten van Matteo die hij in blessuretijd weet te maken. Daarnaast is de ziekte van zijn opa ook een rode draad in het verhaal wat je ook als een soort blessuretijd kunt zien. Tweeledig dus. Scoren in blessuretijd is een leuk verhaal voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar.

Tips van matteo over koppen en je hersens

Iris Boter

De illustraties zijn gemaakt door Ilse Boter. Ze schrijft zelf ook kinderboeken maar verzorgt ook de illustraties voor andere auteurs. Bekende boeken die door Iris Boter zijn geïllustreerd zijn onder andere:

Ook schreef Iris Boter zelf enkele boeken. Voor altijd is hierin dan wel een bijzondere. Deze is ontstaan doordat haar neefje een prachtig verhaal had bedacht. Mandy schreef er al eens een uitgebreide recensie over.

Specificatie Scoren in blessuretijd

Auteur: Corien Oranje | Illustraties: Iris Boter | Uitgeverij: Columbus, Jongbloed Media | ISBN 9789085435143 | april 2023 | 122 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.