Thea Beckmanprijs in het Archeon uitgereikt, een overzicht

De Archeon Thea Beckmanprijs en de jonge Beckmanprijs zijn uitgereikt. Deze jaarlijkse prijzen zijn in het leven geroepen om historische jeugdboeken meer onder de aandacht te brengen. Op zaterdag 19 september werden in het Archeon deze prijzen uitgereikt. Aan Linda Dielemans (Schaduw van de Leew) en Martine Letterie (Verboden te vliegen).

hoofd Thea Beckmanprijs in het Archeon

Welk Boek?

Welk boek wordt bekroond wordt met de Thea Beckman Archeon prijs? Dat bepaalt een vakjury. Ieder jaar wordt deze prijs uitgereikt voor het beste historische jeugdboek. Dit jaar voor kinderen tot 12 jaar. De jury heeft veel gelezen en online vergaderd om de longlist die dit voorjaar uitkwam terug te brengen naar een shortlist. Hoe bepaal je daaruit een winnaar? De jury gaat uit van:

historische jeugdromans die en goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren ook iets over de huidige maatschappij.

– website Archeon Thea Beckmanprijs

De Winnaars

  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw

De jury over Schaduw van de Leeuw: “Linda Dielemans schreef een meeslepend avontuur. Gebaseerd op grotschilderingen uit de vroegste periode van de menselijke geschiedenis. De jury is onder de indruk van de historisch geloofwaardige manier waarop ze moeiteloos 28 millennia weet te overbruggen door ons in de huid te laten kruipen van een herkenbare, daadkrachtige jonge vrouw.

Thea Beckmanprijs Archeon kom je ook

De jury over Verboden te vliegen: “Martine Letterie voegt een prachtige vertelling toe aan haar inmiddels indrukwekkende oeuvre over de Tweede Wereldoorlog. De jury is vol lof over de manier waarop ze jonge kinderen door een goed gevonden afwisseling van perspectieven terloops meeneemt in haar oorlogsverhaal. De gesprekken met de duiven blazen lucht in een in wezen loodzware geschiedenis.

Thea Beckmanprijs Archeon kom je ook

De overige genomineerden van de Thea Beckmanprijs

  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen.
Thea Beckmanprijs Archeon kom je ook
alles komt altijd goed
Thea Beckman Archeon prijs

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst op 19 september zie je bij ieder boek op de shortlist een korte animatiefilm. Deze films zijn gemaakt door de studenten van de Willem de Kooning Academie. Je krijgt dan een mooi inkijkje in waar welk boek over gaat en daarmee zie je ook of er een boek van jouw gading tussenzit.

Een kinderjury reikt dit weekend ook de Jonge Beckmanprijs uit. De kinderen die in deze jury zitten bepalen, onder leiding van Marte Jongbloed, welk boek zij het beste historische jeugdboek zitten.

Kom je ook naar het Schrijversweekend?

De uitreiking van de Thea Beckman Archeon prijs is als het ware de aftrap van een weekend waarvan ik zou willen dat het bestond toen ik een kind was: een schrijversweekend. Want in het Archeon zijn allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd voor liefhebbers van historische jeugdboeken. Dit weekend zijn schrijvers aanwezig. Dus neem je exemplaar mee en laat dat vervolgens signeren. Vraag je favoriete schrijver naar hoe hij dit boek heeft geschreven en geniet van wat het Archeon te bieden heeft. Ook is er een voorleeswedstrijd voor volwassenen. Dus geef je vader, moeder, opa, oma of die buurvrouw op om mee te doen.

Praktische wenken Thea Beckmanprijs

Hoewel de uitreikingen van de Thea Beckman Archeon prijs en de Jong Beckmanprijs gewoon doorgaan, zijn er wel een paar aanpassingen nodig. Want we leven ook in historische tijden met dat Covid19-virus. Meld je van tevoren aan via info@archeon.nl. Blijf thuis mocht je toch klachten krijgen. Ik ken het Archeon. Er valt genoeg te zien en te doen in de open lucht om een boeiende en veilige tijd daar te hebben.

Dus op naar het Archeon met je favoriete boek. Geniet van het schrijversweekend en de uitreikingen van de Thea Beckman Archeon Prijs en de Jonge Beckmanprijs. Kom je ook?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.