Een dag in het leven van… een reis door onze geschiedenis

Een dag in het leven van is een knotsgekke reis door onze geschiedenis in een stripachtig boek. Handig voor wie snel even iets wil weten of voor degene die wat minder van lezen houdt. Een boek vol weetjes, belangrijke personen en uitvindingen. En dat allemaal met een sausje humor. Wie zei dat geschiedenis saai is?

Voorkant Een dag in het leven van SLV kader

Een dag in het leven van

Hoe slim warden de holbewoners eigenlijk?
Hoe ontdekte Christoffel Columbus bij toeval Amerika?
Wat ontdekte de Franse wetenschapper Louis Pasteur?

Ga mee op een boeiende en speelse tijdreis door duizenden jaren. Aan de hand van korte strips, geheime dagboeken en nieuwsflitsen maak je kennis met tal van mensen, dieren en voorwerpen die de loop van onze geschiedenis hebben bepaald. Wie zei dat geschiedenis saai is?

bladspiegel 2 de staande steen stonehenge

Geschiedenis en humor

Dikke pillen met droge geschiedenis trekken mij persoonlijk niet echt. Een fictief verhaal dat zich afspeelt in het verleden wil ik nog weleens lezen. Maar ik merk ook dat veel kinderen niet zo snel boeken met het thema geschiedenis pakken. Tenzij het vol humor staat. En laat dat in Een dag in het leven van nou bij elkaar komen; geschiedenis en humor. Geen doorlopend verhaal, wel veel humor, strips en heel veel informatie. Neem een tijdsblok dat je interesseert of pak er een onderwerp bij waar je meer over wilt weten.

Het boek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken ofwel tijdsblokken:

  • De Oudheid
  • De Middeleeuwen
  • De Nieuwe tijd

Elk tijdsblok bestaat uit dagen waarbij je verschillende mensen, dieren of voorwerpen volgt. In een strip van een enkele pagina neem je een kijkje in ‘Een dag in het leven van’ bijvoorbeeld een Neanderthaler, een gladiator, een kameel langs de zijderoute of zelfs fossiele brandstof. Echt, de onderwerpen volgen elkaar op en lopen tegelijk ook zo uiteen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het onderwerp uit onze geschiedenis kom je tegen.

Inhoudsopgave met alle tijdblokken en onderwerpen

Het grotere plaatje

Naast een strip met ‘een dag uit het leven van’ bieden de pagina’s met ‘het grotere plaatje’ tevens extra informatie. Ze geven verdieping aan een onderwerp door meer uitvindingen uit te lichten, een wegenkaart toe te voegen of dieper op een uitvinding of onderwerp in te gaan.
De humor vind je vooral terug in de strips en de ‘geheime dagboeken’. Die laatste geven kennis vanuit een ander standpunt. Zo is er het geheime dagboek van een wolharige mammoet te vinden, maar ook het geheime dagboek van een houten plank in de studio van Leonardo da Vinci. Ik zei toch dat het heel divers is en vol humor zit.

bladspiegel 1 het grote plaatje gevechtstraining

Als laatste is er nog de ‘nieuwsflits’, hierin lees je wat er zich elders in de wereld op dat moment in de geschiedenis zich afspeelde. Want terwijl in Versailles het paleis voor de Franse koning Louis XIV wordt gebouwd, bouwen ze in India de Taj Mahal ter nagedachtenis aan de vrouw van keizer Shah Jahan. Dit is slechts een voorbeeld van de nieuwsflitsen in Een dag uit het leven van.

Wat een geschiedenis

Tsjonge wat ligt er veel achter ons. Vele uitvindingen waardoor het leven voor ons al zoveel verbetert en gemakkelijker is geworden. Zoveel uitvindingen die de aarde doen uitputten. Na het lezen van Een dag in het leven heb ik weer van alles geleerd. En tegelijkertijd snap ik niet hoe we vanaf homo erectus zo geworden zijn…het is of het nooit genoeg lijkt. En daardoor… maar dat is gemijmer voor een ander moment.

Wereldkaart met allerlei onderwerpen die behandeld worden

Ik hoop dat jij Een dag in het leven van net zo leuk vind als ik. Zo nu en dan een paar dagen meelezen of in het geheime dagboek lezen is echt leuk. Het boek past ook bij heel veel thema’s die voorbijkomen op de basisschool. Door de passende pagina te lezen, thuis of in de klas, gaat het thema meteen leven. Ik ga in ieder geval komend schooljaar dit boek er eens bij pakken om thuis samen te lezen. Het is geschikt vanaf 8 jaar maar in de bovenbouw kunnen ze dit gemakkelijk zelfstandig lezen.

Mike Barfield

Mike Barfield schreef inmiddels al meerdere Een dag in het leven van boeken. Deze gaat over onze geschiedenis en er is ook een boek boordevol weetjes over de aarde. In het Engels is er ook al een boek over de ruimte.
Mike blijkt niet alleen een creatieve schrijver maar ook cartoonist waarbij humor de rode draad is. Hij schrijft niet alleen informatieve boeken vol humor maar ook gedichten. Deze zijn opgenomen in diverse Engelse bundels. Ook kwam ik een handboek voor herrieschoppers tegen; The Mischief Maker’s Handbook*. Een boek vol kattenkwaad en grappen uit zijn eigen kindertijd.

bladspiegel 3 een dag in het leven van een boer

Specificatie Een dag in het leven van

Auteur: Mike Barfield | Illustraties: Jess Bradley | Uitgeverij: Deltas | 9789044763898 | juni 2023 | 96 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord hieronder en ga direct naar boeken in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.