Afgeschreven, een thriller over een thrillerauteur

Afgeschreven vroeg ik aan omdat ik in de schoolbibliotheek weleens boeken afschrijf. Maar dan op een andere manier want bij ons gaat het om verouderde boeken die plaats mogen maken voor nieuwe. Afgeschreven gaat in dit geval over het al dan niet afschrijven van een boek of boekenserie. De hoofdpersoon Sasja heeft besloten nooit meer een boek te schrijven. Maar wat als er levens van afhangen?

Voorkant Afgeschreven met SLV kader. Blauwe achtergrond met boomschijfje en witte achtergrond

Afgeschreven samenvatting

Nooit meer, had Sasja besloten. Maar wat als er levens van afhangen?

Een heftig incident met haar uitgever was voor thrillerschrijfster Sasja Winters de druppel: nooit meer wilde ze nog iets met de schrijfwereld te maken hebben. Haar populaire Maasstadmoordenreeks raakte in de vergetelheid, net als zijzelf.
Vier jaar later klopt de politie op haar deur. Er is een jonge vrouw vermoord op exact dezelfde wijze als in Sasja’s debuut. En de moordenaar heeft een boodschap voor Sasja: Voltooi de serie, of er zullen meer slachtoffers vallen!

De Maasstadmoorden

Afgeschreven begint met een terugblik naar vier jaar geleden. Hierdoor ontdek je de reden dat Sasja Winters niets meer met de schrijfwereld te maken wil hebben. Haar serie Maasstadmoorden heeft privé meer met haar gedaan dan ze wilde. Tijdens het schrijven van de boeken ervoer ze black outs en raakte ze aan de drank. Ze heeft de populaire serie van de Maasstadmoorden dan ook een definitief laatste deel gegeven zodat ze kon stoppen met schrijven. Daar waren niet alle fans even blij mee. En haar uitgever al helemaal niet. Hij biedt haar nogmaals een contract aan om haar carrière te redden door een nieuw deel van de Maasstadmoorden te schrijven. Binnen drie maanden!

Proloog pagina 9 een terugblik naar vier jaar geleden. StoerLeesVoer boekenlegger ernaast

Dan gaan we naar vier jaar later. Sasja en haar man zijn inmiddels gescheiden. Ze woont met haar kinderen ‘tijdelijk’ op een vakantiepark. En haar ex-man heeft inmiddels een nieuwe vriendin, ook een verwijzing naar Afgeschreven. Maar dan staat de politie ineens bij Sasja op de stoep. Er is een jonge vrouw vermoord precies zoals in haar eerste boek van de Maasstadmoorden. Of ze even naar de foto’s willen kijken. Zodra Sasja de foto’s ziet snapt ze meteen waarom. Dit is precies zoals in haar boek!

Verschillende verhaallijnen

Zonder teveel te verklappen over Afgeschreven vond ik het erg fijn dat er verschillende verhaallijnen door elkaar liepen. Deze worden prettig uit elkaar gehaald doordat er steeds staat bij wie, of wiens gedachten, je mee leest. Zo is er natuurlijk de verhaallijn van Sasja. Gescheiden moeder met twee tieners, wonend in een chalet op een vakantiepark. Totaal anders dan haar leven als bekend thrillerauteur. Haar ex heeft inmiddels een andere vrouw in hun oude huis wonen. En de kinderen gaan regelmatig een weekend naar hun vader. Dit zorgt voor de nodige spanningen tussen zowel de volwassenen als moeder en dochter. Door deze spanningen en stress is Sasja bang om terug te vallen in haar black outs en drankgebruik. Gelukkig heeft ze een goede vriendin die ze kan inschakelen. Alsook een overbuurman op het vakantiepark waar ze het goed mee kan vinden.

bladspiegel pagina 64 en 65 verhaallijnen worden duidelijk afgebakend en beginnen met de naam van degene over wie we gaan lezen. Hier zijn dat Martin afgewisseld met de verhaallijn van Sasja

De andere verhaallijn in Afgeschreven is van één van de rechercheurs, Martin, die op deze moordzaak zit. Voor Martin heb ik al vrij snel sympathie. Hij verdiept zich in de boekenserie van Sasja nadat de digitaal specialist de moordzaak aan het boek verbindt. En ja, de verhalen in deze serie gaan erg in detail, niet zo moeilijk voor een copycat om dit dan zo verglijkbaar uit te voeren. Zoals in elke misdaadserie zitten hier ook twee agenten op de zaak die ieder op hun eigen manier tegen deze zaak aankijken.

De vragen die rijzen zijn onder andere; blijft het bij deze ene moord? Gaat Sasja nog een nieuw deel schrijven aan de serie Maasstadmoorden zoals haar uitgever wil? Pakt ze überhaupt nog een pen op nadat ze zoveel is verloren als schrijfster? En als de moordenaar haar voor het blok zet en er levens van afhangen pakt zij dan toch de pen weer op?

op de achtergrond mijn kopje thee bladspiegel van een hoofdstuk Maandag over Sasja

Opvallende cover

Ook deze cover van Afgeschreven valt erg op. Een opengewerkte cover waardoorheen je een stukje tekst kunt zien met duidelijk de koptekst ‘Copycat’. Tegelijk zie ik op de cover een paar vrouwenhanden, afgaand op de nagels, om dat opengewerkte stuk heen met daarachter een gezicht. Het opengewerkte stukje staat voor het gat dat Sasja in haar geheugen heeft. Doordat de titel Afgeschreven bovenaan de cover staat en in kleinere letters dan de grote rode Angelique Haak. Las ik de auteursnaam meerdere malen als titel, dat vond ik verwarrend.

Afgeschreven is een spannende thriller met een vlotte pen geschreven. Ik kon het boek dan ook slecht wegleggen en was op een gegeven moment zó benieuwd naar het einde dat ik snel heb doorgelezen. De fijn uitgewerkte personages, het medeleven met Sasja, het verwarrende gevoel omdat je denkt te snappen waar het verhaal heen gaat. En dan komt er toch weer een plotwending waardoor je alleen maar verder wilt lezen. Kortom; voor mij een zeer geslaagde kennismaking met thrillerschrijfster Angelique Haak.

Wat ik van Afgeschreven vond

Zelf lees ik niet heel veel thrillers. Ik vind het wel fijn er zo af en toe eens een te lezen ter ontspanning. Alhoewel, moorden zijn nou niet bepaald ontspannend om te lezen natuurlijk. Afgeschreven hield mij geboeid van begin tot eind. Ik merkte zelfs dat ik op een gegeven moment echt geen idee meer had wie nou een échte verdachte was. Iedereen kon wel een dader zijn, inclusief Sasja zelf. Gelukkig komt het uiteindelijk allemaal samen en kom je erachter hoe het precies zit. Wat mij betreft aardig inventief van Angelique. Nu maar hopen dat haar thrillers geen waarheid worden.

Wat grappig om de recensie terug te lezen van Het verkeerde meisje (Beste Nederlandse Vrouwenthriller 2022)  van Angelique Haak. Ik ben niet de enige die zij met verwarring haar boek verder kan laten lezen. Wellicht is dit de herkenbaarheid van haar schrijfstijl? Of eigenlijk komt het er op neer dat zij duidelijk een goede thrillerauteur is.

Ook zit er weer een persoonlijk nawoord in Afgeschreven. Je krijgt in het boek namelijk best een kijkje in wat het auteurschap met zich mee kan brengen. Liefde voor je boeken maar ook net zoveel haat als het verhaal anders gaat dan je fans hadden gewild. Ook Angelique doorliep een worsteling met wel of niet meer willen schrijven. Het is wellicht daarom dat dit boek zo aangrijpend en origineel is geworden. Zo origineel zelfs dat ook de fictieve auteur Sasja Winters tot leven is gekomen als pseudoniem van Angelique.

Met Afgeschreven is Angelique Haak voor de derde keer genomineerd voor de Hebban Thriller Prijs, gefeliciteerd met de nominatie!

Specificaties Afgeschreven

Auteur: Angelique Haak | Omslagontwerp: Margo Togni | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461097576 | Datum: december 2023 | 326 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.