Landkaarten voor pinguïns, een reis van vele dieren

Een tijdje geleden had ik het met mijn dochter over de migratie van dieren. Geïnteresseerd luisterde ze naar wat ik te vertellen had. En toen verscheen daar Landkaarten voor pinguïns. Een fascinerend boek dat de reizen van verschillende dieren beeldend en overzichtelijk weergeeft. Deze moesten we natuurlijk lezen. Reis je met ons mee?

Landkaarten voor pinguïns

Landkaarten voor pinguïns samenvatting

Dieren vinden hun weg zonder landkaarten, gps, kompas, straatnaamborden of andere zaken die wij nodig hebben om te weten waar we naartoe gaan. Maar hoe weten die dieren dan de weg? Door gebruik te maken van de zon, de maan en de sterren, oceaanstromingen, het magnetisch veld van de aarde en hun zicht en reukvermogen…
Wij kunnen dat helaas niet, maar door de kaarten in Landkaarten voor pinguïns reis je met tien diverse diersoorten de hele aarde over.

Onderweg stap je binnen in het territorium van een Bengaalse tijger, reis je met een roedel wolven door de wildernis van Alaska, zwem je samen met bultruggen naar Hawaï, leer je over ringstaartmaki’s in het bos op Madagaskar en ontdek je waar keizerspinguïns hun eieren leggen.
Kom te weten hoe deze geweldige dieren reizen zonder gps en verschillende andere fascinerende feiten over hun reizen en manier van leven. Maak kennis met giftige rupsen, dansende bijen, zingende walvissen, superkoude pinguïns en nog veel meer…

Landkaarten voor pinguïns
Illustratie uit Landkaarten voor pinguïns

Reizende dieren

Voluit heet dit boek Landkaarten voor pinguïns, en andere reizende dieren. En uit deze titel kun je natuurlijk al een beetje halen dat het niet alleen over pinguïns gaat. Vele dieren reizen over de wereld en een aantal hiervan zijn prachtig weergegeven in dit boek. Zo leer je welke dieren er onder andere een bijzondere reis maken. Maar ook welke reis ze maken, waarom ze dit doen en ook erg leuk hoe ze reizen. Ter land, door de lucht of door het water. Sommige reizen zijn kort, maar er zijn ook reizen waar vele duizenden kilometers worden afgelegd. Ook zijn er dieren die er meerdere generaties over doen om op hun bestemming te komen. De monarchvlinder is hier een voorbeeld van. En er zijn verschillende dieren die alleen binnen hun territorium reizen. Zoals bijvoorbeeld de Bengaalse tijger en de wolf.

Landkaarten voor pinguïns
Landkaart voor keizerpinguïns uit Landkaarten voor pinguïns

Voor wie is Landkaarten voor pinguïns?

Landkaarten voor pinguïns is geschreven voor kinderen vanaf acht jaar. Ook jongere kinderen zullen zeker genieten van alle interessante informatie over dieren. Maar sommige reizen zijn best een beetje lastig te volgen merkte ik aan mijn zevenjarige dochter en aan mezelf. Het verschilt een beetje per dier, maar door er samen over te kletsen merkte ik dat ze het toch prima begrijpt en erg interessant vindt. En dat snap ik helemaal, want ook als volwassenen vind ik het erg leuk om meer te weten te komen over het reisgedrag van verschillende dieren.

De reizen van de Monarchvlinder
De reizen van de Monarchvlinder uit Landkaarten voor pinguïns

Welke landkaarten zijn er?

Er zijn maar liefs 10 verschillende landkaarten die je meenemen van Antarctica tot Madagaskar. Sommige reizen zijn kort (4,5 km door de honingbij), andere zijn heel erg lang (20.000 km door de boerenzwaluw) en weer andere dieren reizen enkel binnen hun territorium (zoals o.a. de wolf). Al deze reizen zijn vast gelegd op verschillende landkaarten. Benieuwd welke landkaarten je kunt vinden in Landkaarten voor pinguïns? Ik zal ze hieronder op een rij zetten:

  • Landkaart voor keizerspinguïns (Antarctica)
  • Landkaart voor monarchvlinders (Noord-Amerika)
  • Landkaart voor Bengaalse tijgers (India)
  • Landkaart voor honingbijen (Duitsland)
  • Landkaart voor bultruggen (De Stille Oceaan)
  • Landkaart voor ringstaartmaki’s (Madagaskar)
  • Landkaart voor boerenzwaluwen (Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika)
  • Landkaart voor Afrikaanse olifanten (De Sahel)
  • Landkaart voor soepschildpadden (De Atlantische Oceaan)
  • Landkaart voor wolven (Alaska)

Kortom het zijn allemaal heel diverse dieren die leven op verschillende delen van onze wereld. Maar allen hebben gemeen dat ze een reis afleggen.

Inhoud
Inhoud Landkaarten voor pinguïns

Onze favoriete landkaart

Onze gezamenlijke favoriet is de landkaart voor wolven. Wat een prachtige dieren zijn dit toch. En hoe schattig zijn de illustraties van de pups?! Wij vinden deze landkaart het leuks, omdat we wolven gewoon hele mooie dieren vinden. Maar ook omdat het zo goed uitleg geeft over hoe de wolf leeft. Hoe werkt het precies met zo’n territorium? Wat betekend het om in een roedel te leven? En natuurlijk krijg je antwoord op waarom wolven huilen. En dit maakt de wolf naast buitengewoon mooi ook nog eens ontzettend interessant.

Maar als ik eerlijk ben komt het meest bijzondere weetjes van de landkaart voor soepschildpadden. Hier wordt namelijk uitgelegd hoe het geslacht van een soepschildpad ontstaat. Ik ga hier verder niet teveel over verklappen, maar wij vonden dit echt super boeiend.

Ook de ringstaartmaki’s en de monarchvlinders uit Landkaarten voor pinguïns zijn een groot succes hier in huis. En dat heeft veel te maken met de vrolijke en kleurrijke illustraties.

Landkaarten voor pinguïns
Opgroeiende welpen uit Landkaarten voor pinguïns

Wat vinden wij van Landkaarten voor pinguïns?

Wat een originele manier is dit om meer te leren over verschillende dieren. Met veel plezier hebben wij de verschillende landkaarten bekeken en geleerd over de reizen die de dieren maken. Ik moest soms wel even puzzelen over hoe ik de kaarten het beste kon lezen. Gelukkig had dit geen nadelige invloed op het voorlezen. En hebben we zeker plezier beleefd aan Landkaarten voor pinguïns.

Mijn dochter was eerst wel een beetje terughoudend toen we begonnen aan dit boek. Maar naarmate we meer kaarten hadden bekeken werd zij steeds enthousiaster. En hoorde ik haar vervolgens de geleerde informatie ijverig aan haar vader vertellen. En dat vind ik zo leuk van lezen. Je leert dingen waar je anders nooit van gehoord zou hebben. Zeker met een boek als dit vliegen de interessante weetjes je om de oren. En laat ik daar nou net heel erg dol op zijn!

Landkaarten voor pinguïns
Illustratie uit Landkaarten voor pinguïns

Leestips passend bij Landkaarten voor pinguïns

Bij StoerLeesVoer zijn we gek op boeken vol interessante informatie over dieren. Jij ook? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Landkaarten voor pinguïns

Auteur: Tracey Turner | Illustrator: Hui Skipp | Vertaling: Steven Blaas | Uitgever: Lemniscaat | 1 februari 2024 | 48 pagina’s | 9789047715689 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.