Loslaten in Portugal – Een feelgoodroman met een randje

De cover van Loslaten in Portugal sprak mij direct aan. Wel vroeg ik mij meteen af wat er werd bedoeld met de afbeelding. Is er iemand tijdens een trip bijna van de rand gevallen en net op tijd gered, of niet (vanwege het woord loslaten in de titel). Na het lezen van de flaptekst kon de afbeelding op de cover ook nog te maken hebben met het verleden. Hierdoor werd ik nog nieuwsgieriger naar Loslaten in Portugal en wilde hem dan ook graag lezen.

Loslaten in Portugal cover

Loslaten in Portugal

Loslaten in Portugal gaat over de twee jeugdvriendinnen Merel en Mylène. Na hun schooltijd zijn zij verschillende kanten op gegaan. Merel runt met haar man een advocatenkantoor en Mylène heeft een bouwval gekocht in Portugal, waar ze druk aan het verbouwen is. Maar als bij Merel een knobbeltje in haar borst wordt gevonden, zet dat alles in perspectief. Wanneer Merel genezen wordt verklaard zoekt ze impulsief Mylène op in Portugal. Voor Merel is het de ideale plek om alles los te kunnen laten. Ze voelt zich er helemaal thuis en besluit Mylène te helpen. Maar er is in het verleden zoveel gebeurd.

Als er dan een paar personen onaangekondigd op de stoep staan en Mylène aanvallen op dingen die in het verleden zijn gebeurd, begint Merel te twijfelen aan de waarheid van Mylène over de dood van haar vriend. Merel gaat stiekem op onderzoek uit. Vind ze daar wat ze kan vinden? En zal het de vriendinnen uiteindelijk lukken om hier samen iets nieuws op te bouwen? Gooit een gebeurtenis uit het verleden roet in het eten of kunnen ze echt alles Loslaten in Portugal?

Loslaten in Portugal achterkant

Leeservaring

Loslaten in Portugal is een leuk boek om te lezen, je komt langzaamaan steeds meer te weten over wat er vroeger precies is gebeurd. Er zitten een paar goede plottwisten in waarvan mijn mond open viel. Het lijkt de hele tijd een bepaalde kant op te gaan, maar dan gaat het toch ineens een andere kant op. Dit zorgde ervoor dat ik graag door wilde lezen en maar moeilijk kon stoppen. In Loslaten in Portugal zijn Merel en Mylène ook verliefd. Maar is de liefde vanuit de mannen wederzijds?

De personages Merel en Mylène zijn rond de vijftig jaar, maar komen op mij over alsof ze eind twintig/begin dertig zijn. Ze gedroegen zich ook naar die jonge leeftijd en hierdoor las het boek daardoor minder fijn. Ook kon ik mij niet zo heel goed inleven in de personages. Merel doet in Loslaten in Portugal ook onderzoek naar het verleden, wat is er gebeurd tussen Mylène en Paul? Hoe is Paul komen te overlijden? Je volgt wel dat onderzoek van Merel, maar er zijn geen hoofdstukken geschreven vanuit het verleden. Ik denk als er echt werd geswitcht tussen heden en verleden dat ik mij beter in de personages had kunnen inleven. Maar ondanks dat heb ik Loslaten in Portugal wel met plezier gelezen. Voor mij was dit een fijn boek voor tussendoor.

Over Ellen van Herk

Ellen van Herk (Rotterdam, 1967) schrijft vanaf haar kinderjaren verhalen, maar sinds ze in 2014 met haar man Ralph een tweede huis in Portugal kocht, doet ze daar inspiratie op voor haar romans. Ze gaat moeilijke thema’s, zoals kindermisbruik, huiselijk geweld en alcoholisme niet uit de weg. Haar romans spelen zich grotendeels af in Portugal. Loslaten in Portugal is mijn kennismaking met van Herk.

Specificaties Loslaten in Portugal

Auteur: Ellen van Herk | Uitgeverij: Ellessy | juni 2023 | 283 pagina’s | 9789464498936 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.