Het verkeerde meisje, een spannende thriller van Angelique Haak

Vaak gaan spannende verhalen over mensen die op de verkeerde tijd en op de verkeerde plek zijn. Zo ook bij bepaalde gebeurtenissen in het leven. Iets wat onfortuinlijk is wordt vaak zo “verantwoord”. Maar wat als je nou wel op de juiste tijd en juiste plek bent? En wat als er dan iets naars gebeurd? Angelique heeft een spannende en slimme thriller geschreven met dit gegeven als kern. Maar er is meer, zoveel meer, en ik kan alvast verklappen in deze spoilervrije recensie, Het verkeerde meisje was een heerlijke leeservaring!

hoofd Het verkeerde meisje

Het verkeerde meisje

Juiste tijd, juiste plaats. Toch ging het gruwelijk verkeerd… Op een ochtend wordt Amelie van haar fiets getrokken door een man met een angstaanjagend masker op. Hij sluit haar op in een donkere ruimte. Amelie snapt niet waarom de ontvoerder juist háár moest hebben. Is het hem te doen om losgeld van haar rijke vader? Speelt haar dubieuze bijna ex-echtgenoot Vince een rol in het geheel? Of heeft haar ontvoerder zich vergist en is zij simpelweg het verkeerde meisje?

Muziek uit het boek: Pearl Jam – Release

Angelique Haak

Ik begin meteen maar met een eerlijke bekentenis, ik had nog nooit iets van Angelique Haak (1978) gelezen! En dat terwijl ik groot liefhebber ben van uitgeverij De Crime Compagnie en stoere Nederlandse thrillers. Het verkeerde meisje is alweer haar vijfde boek en digitaal is ze de bestverkopende auteur van De Crime Compagnie. Ze heeft al sinds haar jeugd een passie voor lezen en schrijven. Na het winnen van een regionale schrijfwedstrijd, besloot zij haar liefde voor spannende verhalen te combineren met de liefde voor haar geboortestad Rotterdam.

Daaruit kwam haar debuutthriller Een nieuw begin, die gelijk werd genomineerd voor de Schaduwprijs. In 2018 volgde Uitgeschakeld, eveneens met de Rotterdamse rechercheur Jennifer Brugman in de hoofdrol. En in 2019 verscheen de derde titel in deze reeks: Zwarte ziel. Angelique woont samen met haar man, twee kinderen en rode kater in Spijkenisse. Op haar website kun je meer over haar te weten komen en een aantal andere korte verhalen van haar lezen.

Muziek uit het boek: Britney Spears – Hit Me Baby One More Time

Killerbrein

Nog voordat het verhaal van Het verkeerde meisje begint, heeft Angelique al mijn aandacht. Om te starten met de vormgeving van dit boek. Het boekblok is helemaal geel, en ik vermoed dat dit niet zonder reden is! (Spoiler, dat is ook niet zo, althans in mijn brein). De oude Gouden Gids heeft er niets mee te maken, maar iets met blonde meisjes denk ik wel. Daarna start ik in deel 1, met een muzikale connectie. Ik hou van boeken die ook met muziek spelen. Deel 1 start met Amelie haar oogpunt en met een mysterieus oogpunt. Amelie vind ik meteen een fijn karakter en haar verhaal begint plat gezegd retespannend.

Het mysterieuze oogpunt begint ook grandioos. Het vraagstuk nature vs nurture en killerbrein komt ruim aan bod, en laten dit nou voor mij zeer boeiende zaken zijn. Angelique heeft een heerlijke manier van schrijven. Het verhaal dendert als een op hol geslagen trein door, maar dan zonder het lompe en brute geweld. Want overal strooit ze met kruimels die ik op het puntje van mijn lippen kan proeven zonder direct de smaak te kunnen definiëren. Elk hoofdstuk eindigt zo dat ik niks anders kan dan doorlezen. En mijn (niet killer)brein wordt door deze overdaad aangenaam geprikkeld. Het verkeerde meisje voelt zo goed!

Muziek uit het boek: Billie Eilish – No Time To Die

Thema’s

Na deel 1 kom je in deel 2 om vervolgens te eindigen in deel 3. Vaak heb ik bij zulke verdelingen het idee dat het meer een houvast is voor een auteur om een verhaal te vertellen. En vaak is het dan voor mij als lezer niet altijd even logisch waarom er delen zijn. Angelique laat zien hoe het verdelen van een verhaal in delen wel zou moeten zijn. Ze weet perfect gebruik te maken van de verschillende fases van haar verhaal. Helaas kan ik niet teveel induiken op een bepaald punt wat ik ervoer tijdens het lezen, bepaalde verwarring waardoor ik aan mezelf ging twijfelen. Het blijkt onderdeel van een plottwist die ik dus eigenlijk al had aangenomen. Toch was het een aangename bevestiging en erg leuk gebracht van Angelique. Ik twijfelde tot het laatste moment aan mezelf op dit punt.

Het verkeerde meisje is een heftig boek met zware thema’s. Wat zo mooi is aan zware thema’s is dat het ruimte biedt voor de karakters om sterk te zijn en/of worden en om terug te vechten! Om alle lelijke én mooie kanten van mensen te kunnen laten zien. Thema ’s als: overleven, seksueel misbruik, machtsmisbruik, familie, nature nurture, killerbrein, de maatschappij, afpersing en onderdrukking komen voorbij. Maar ook familie, liefde, vriendschap en opkomen voor jezelf komt aan bod in deze intelligente en denderende thriller.

Muziek uit het boek: Phil Collins – In The Air Tonight 

Nawoord

Ik heb genoten van begin tot einde van Het verkeerde meisje. Door dit boek wil ik zeker meer lezen van Angelique! Haar nawoord is ook heerlijk, ik waardeer altijd een stuk persoonlijk schrijven buiten alle dankbetuigingen om. Daarbij wijst ze de lezer op een bepaald feit over componist Franz Kotzwara. Deze muziek heeft een belangrijke rol in dit boek. De componist is op bizarre wijze om het leven gekomen, op een manier die weer perfect past bij deze thriller. Cirkel rond. I love it!

Ik vind sowieso alle laagjes en verwijzingen die dit boek rijk is een erg mooie toevoeging aan het verhaal. Ik hou van cultuur, muziek en brainfood verweven in een spannend verhaal. Het verkeerde meisje komt precies op het juiste moment, op de juiste plaats.

  • Dit is genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs 2023!
tags Het verkeerde meisje

Specificaties Het verkeerde meisje

Auteur: Angelique Haak | Uitgever: De Crime Compagnie | Juni 2022 | 320 pagina’s | 9789461096159 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Muziek uit het boek: Lady Gaga – Poker Face
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.