Alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons, een feestje!

Nadat ik het prentenboek van Charlotte Dematons had doorgebladerd met dochterlief kwam ik tot de conclusie dat je hier als leerkracht onuitputtelijk informatie uit kunt halen. Inspiratie voor lessen kwamen mijn hoofd binnen dringen en ik schreef aantekeningen op. Het duurde even voor ik alles op een rijtje had, en nee ik heb nog niet van alles beeldmateriaal. Maar ik denk dat mijn uitleg al beeldend genoeg zal zijn. In deze blog dan ook 26 alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons!

Alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

A is de eerste letter uit het alfabet en de eerste letter die kinderen tegen komen in het prentenboek. Zoals jullie al lazen in de review volgt het boek het abc alfabet, en niet de letters die kinderen leren in groep 3. Ideaal want zo is het boek ook geschikt voor kleuters en kinderen uit groep 4 bijvoorbeeld. De alfabet opdrachtendie in deze blog staan kun je volgen in de volgorde van het boek, maar ook in de volgorde dat je zelf de opdrachten aan wilt bieden. Je kunt bijvoorbeeld 26 weken lang 1 letter centraal stellen. Als je dan de bijzondere weken waar aandacht aan feesten als kinderboekenweek, sinterklaas , kerst en Pasen weglaat dan ben je een schooljaar rond zowat!

A – Aanraken

Alfabet opdrachten van Charlotte Dematons
http://montessoritoddlerschool.blogspot.com

Kleuters:

Benodigdheden: Karton, lijm, potlood, liniaal, gum, zwarte stift, zand.

Zorg dat je 26 vellen stevig karton hebt. Teken hier de letters van het alfabet op. Als je zeker weet dat je het mooi genoeg vind zorg je dat er goede stevige lijm op komt en strooi je met zand over het lijm. Als het droog is nog even de letter eventueel omtrekken met zwarte stift en dan kun je met de kinderen aan de slag met aanraken. Kunnen ze met hun ogen dicht al letters herkennen? Hoe ziet een letter eruit?

Variatie: Je kunt ook kiezen voor verschillende materialen. Dit vergt wel meer voorbereiding en tijd. Je kunt er een soort van blote voetenpad van maken bijvoorbeeld.

Groep 3/ 4 :

Deze groep kinderen kunnen zelf aan de slag met materialen. Zorg dat er voldoende craftmaterialen aanwezig zijn. Van grasmatten, schuurpapier, strijkkralen, flessendoppen, rietjes, zand, grind, kralen, ribkarton, takjes, steentjes, veren, en ga zo maar door. Laat de kinderen samenwerken. Gaan ze per groepje een woord maken, of maken ze de eerste letter van hun naam? Daarna kun je natuurlijk blind aanraakspellen er mee doen.

B – Bakken met zoutdeeg

zoutdeeg letters
craftsbyamanda.com

Als gastouder maakte ik vaak zoutdeeg. Het is eigenlijk heel makkelijk. 2 bekers witte bloem, 1 beker zout, 1 beker water en 1 eetlepel olie. Dat mengen en kneden maar. Je kunt het laten drogen aan de lucht, of afbakken in een oven. Voor beide groepen geldt dat je genoeg kommen en lepels nodig hebt. Zet ook genoeg handdoeken klaar en schalen of borden om de letters op te leggen. Schrijf van te voren hun naam erop.

Kleuters:

Verdeel de kinderen in groepjes en zorg dat de ingrediƫnten van te voren klaar staan. Elk groepje werkt samen. Gooi de ingredienten een voor een in een grote kom, goed roeren en allemaal even kneden.

Groep 3 /4 :

Zet de ingredienten klaar in de klas, maar weeg nog niks af. Laat de kinderen zelf bedenken hoe ze het aan gaan pakken. Als ze de verhouding maar weten. Je kunt dit zelf aanpassen aan het niveau van je groep. Werk eventueel met een weegschaal.

Voor beide leeftijdsgroepen geldt hierna: Letters maken maar! Je kunt kiezen voor dikke letters, dunne letters, kleine letters, grote letters, woorden maken of hun hele naam.

C – Collage alfabet opdrachten

Alfabet opdrachten van Charlotte Dematons
https://www.instagram.com/p/3SXY6-yAnx/

Pak de tijdschriften zoals de Allerhandes er maar vast bij! Genoeg scharen, lijm en lijmkwasten in je knutselkast?

Kleuters:

Teken van te voren voor de kinderen hun letter over op een A4 formaat. Als je hier een weekactiviteit van maakt kun je de kinderen eerst hun letter nog laten uitprikken. Eventueel kun je deze activiteit dus ook goed combineren met de opdracht bij letter E. Of met K als je voor knippen kiest šŸ˜‰
Of misschien kies je wel een voor cooperatieve werkvorm en kies je per groepje voor een mooi woord om te versieren! Alles kan en mag natuurlijk bij deze alfabet opdrachten.

Laat de kinderen zelf scheuren en lekker plakken. Bij kleuters hoeft het niet mooi, het gaat om de fijne motoriek van het scheuren te oefenen.

Groep 3/ 4:

Bi de kinderen in groep 3 / 4 mag je wel wat strenger zijn. Het scheurwerk mag kleiner, je mag vragen om alles in dezelfde kleur te zoeken in de tijdschriften en je kan kiezen voor hun hele naam of een woord van zoveel letters. Want ja er blijven altijd kids met korte en lange namen in je klas zitten. Netjes plakken binnen de lijntjes! Dat worden prachtige alfabet opdrachten kunstwerken!

D- Domino

Tijd voor letter domino! Met deze activiteit leren kinderen letters herkennen, ook als ze opzij/ of op hun kop staan. Ze leren samen een spel te spelen en op hun beurt te wachten. Het gaat niet om het winnen of verliezen. De spelregels mag je als leerkracht zelf bepalen.

Kleuters:

Ga zelf aan de slag met word of met stevig papier en stift. Zorg dat je elke letter met minstens 7 andere letters hebt verbonden en zorg voor dubbele zoals in een domino spel hoort. Dus bijvoorbeeld aa ab ac ad ag ah ai az bb bd be bf bk bl bm etcetera

Ga met de hele klas in de kring zitten en speel het spel.

Groep 3 / 4

Je kunt kiezen voor 2 variaties. hoofdletter / kleine letter oefenen, of letters leren met plaatjes van woorden. Het ligt aan het niveau van de kinderen en de klas. Je kunt de kaarten helemaal zelf maken, of geef de kinderen de opdracht om kaarten te maken voor een klassenspel. Mijn voorkeur heeft altijd cooperatief en ik zou kiezen om elk kind een eigen aandeel te laten hebben in het spel. Wie maakt de mooiste dominosteen?

E – Eigen naam als een Egel prikken

letters prikken
http://crossstitch.about.com

Kleuters

Deze activiteit is prima te combineren met de C opdracht. Zeker voor kleuters. Teken hun letter mooi groot op vrolijke gekleurde kartonvellen en prikken maar! Natuurlijk met de juiste greep en de gaatjes netjes naast elkaar.

Groep 3 / 4

Tijd voor een uitdaging. Pak kartonstroken en laat de kinderen hun naam in Hoofdletters schrijven, Of in duidelijke nette losse grote leesletters.
Laat ze nu de lijnen volgen en uit prikken. Er ontstaan dus een soort van sterren in de hemel, of ze ritsen de letters en er komen dunne lichtstrepen.

Leuk om als vervolgactiviteit met verf te spatten met oude tandenborstels over hun letters en op die manier weer hun letter of naam tevoorschijn te toveren op een vel wit papier.

Op mijn bord op Pinterest met Alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons vind je ook allemaal naaipatronen voor letters die je kunt gebruiken om een beetje anders met deze opdracht om te gaan.

F – Fluiten met beschuit

fluiten met beschuit

Deze opdracht heb ik niet zelf verzonnen, of nou ja deels verzonnen. En het heeft niet zozeer met letters te maken, maar wel met mondmotoriek. We gaan fluiten oefenen!

Kinderen die al kunnen fluiten gaan een stapje verder. Kunnen ze ook nog fluiten als ze een beschuitje in hun mond hebben?

Dat wordt een dolle boel! ( maar let op of kinderen geen glutenallergie of suikerintolerant zijn voor je ze een beschuitje geeft)

G – Geluiden raden

alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons katrotje kleutermaterialen

Tijd voor een spel! Een leuke oefening die de kinderen met elkaar kunnen spelen. Als je geen zin hebt om dit zelf helemaal uit te werken raad ik je dit pakket van Katrotje Kleutermaterialen aan.

Kleuters

Met kleuters kun je dierengeluiden proberen te vinden bij elke letter. Welk geluid maakt een Leeuw? Wraaahh en met welke letter begint dat? Welk geluid maakt een Koe? Boeen met welke letter begint dat geluid? Welk geluid maakt een Poes? Miauw met welke letter begint dat geluid?

Groep 3 /4

Laat de kinderen een maatje zoeken om samen aan de slag te gaan. Het ene kindje zegt een letter en de ander houdt de letter omhoog die daarbij hoort. Kunnen ze de V F en C, S en Z goed onderscheiden?

H – Hoepel versieren met letters

Toen mijn dochter in groep 1/ 2 zat hadden ze een hoepel aan het plafond hangen. Daar kwam elke week een letter centraal te hangen. Kinderen mochten van huis uit spullen meenemen om aan de hoepel te hangen. en begon hun naam met die letter dan mocht je foto aan de hoepel.

Nu is 26 hoepels aan je plafond misschien niet haalbaar, maar je kan ook voor kleinere cirkels kiezen natuurlijk! Ga je voor 26 letters of voor alleen de letter H? Alles kan en mag. Mag je niks aan je plafond hangen, maar wel aan de muren? Kies dan voor collages met punaises van dingen die bij de letter(s) passen.

8 alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

Dit waren al de eerste 8 alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons Misschien heb je hier net als ik van plan ben 8 weken over gedaan. Of misschien heb je alles wel in 1 week gestopt. Hoe gaat het? Vinden de kinderen het leuk om op deze manier bezig te zijn met de letters? Hebben ze trouwens al gevonden wat de letterdief steeds meeneemt?

I – In de klas letters maken

alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

In de kleuterklassen is deze opdracht vast goed te doen, groep 3/ 4 heeft misschien ook nog wel iets van Kapla en Lego in de klas staan. Het is de bedoeling dat de kinderen in de klas letters gaan maken met materiaal wat in de klas staat. Heb je een loose parts kast dan kan het zelfs met flessendoppen. Denk aan duplo, kapla, blokken, lego. Vorm letters maak woorden als het maar in de klas is.

J – Jaguar ren je rot de leukste alfabet opdrachten

letters woorden
http://www.juf-milou.nl/index.php?g=Groep%201/2&m=Taal&op=Letters%20leren&l=p

Tijd voor een ren je rot spelletje! Zeker weten een van de meest favoriete alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons. Hang woorden op het schoolplein en laat pen en papier op een vaste plek liggen. Hoeveel woorden kunnen de kinderen opschrijven in 5 of 10 minuten?

K – Knippen

Alfabet opdrachten van Charlotte Dematons

Deze opdracht is eventueel te combineren met de C opdracht. Je kunt letters overtrekken op een papier en de kinderen deze laten uitknippen, maar je kunt ook tijdschriften inzetten en kinderen op zoek laten gaan naar letters. Mooie letters, kleine letters, grote letters, rode letters, scheve letters. Zolang ze maar knippen!

L – Lotto

letter lotto juf sanne
Jufsanne.com

Bij Juf Sanne kwam ik dit idee tegen van een letter lotto. Maar je kunt natuurlijk zelf ook iets leuks in elkaar zetten met de klas!

M – Memory op de helft van de alfabet opdrachten!

memory
http://www.jufsanne.com/lesidee/spellen/spellen-algemeen/

Letter Memory. Een leuk spel wat kinderen met de hele klas, kleine groepjes of met tweetallen kunnen doen. Afhankelijk van het niveau van de kinderen biedt je meer of minder kaarten aan.

Kleuters:

Voor kleuters kies je voor alleen de letters als het groep 1 is. Heb je groep 1/2 dan kun je ook en paar makkelijke letters doen met beginklanken van plaatjes gecombineerd.

Groep 3 /4:

Voor groep 3 / 4 kun je een combinatie maken van kleine letters en hoofdletters of met beginklanken van woorden. Het ligt er een beetje aan in welke fase van het schooljaar je bent en welk niveau je klas heeft.

N – Nederlandse plaatsnamen

alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons plaatsnamen
alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

Een spelletje met plaatsnamen alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons.

Kleuters:

Voor de kleuters kun je wellicht wat uitleg geven eerst en alleen die letters aanbieden van plaatsen in de directe omgeving.

Groep 3/4:

Welke plaatsnamen kennen de kinderen? Of welke landen? Kunnen ze voor elke letter van het alfabet iets verzinnen?

O – Opera zing de letters

abc zing maar mee alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons
alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

Hoe zou een a klinken? en een b? Als je het als een opera gaat zingen? zing aaaa van Ariƫl, het do re mi van the sound of music en de b b b van een beatboxer kan er ook wel tussendoor!

Je kunt voorzingen en de kinderen laten nazingen. En daarna kun je kinderen omstebeurt laten voorzingen en de rest van de klas laten nazingen.

Maar je kunt ook deze leuke abc cd erbij pakken!

P – Plakken

letters knippen

Zorg voor letters die kinderen van groot naar klein kunnen plakken. Eventueel kunnen ze de letters ook nog eerst uitknippen of kleuren of prikken.

Of misschien wil je wel grote letters als een collage plakken dan kun je hem combineren met opdracht C.

16 alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

Zo weer even tijd om terug te kijken. Dit waren al 16 alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons. Welke vonden ze het leukste? Vast de ren je rot of niet? En het moeilijkste was misschien wel de plaatsnamen? Ben je gegaan voor 1 hoepel in je klas met allemaal woorden die beginnen met de H of ben je voor 26 hoepels gegaan? Klaar voor de laatste 10? Hier komen ze!

Q – Quiz met letters

Een heuse Quiz! Je kunt deze helemaal aanpassen aan het niveau van je groep. Misschien hangen er ondertussen al mooie letters in je klas of aan de hoepels waarmee je voor de kleuters ook leuke vragen kan stellen.

  • Deze letter kun je op heel veel manieren uitspreken! ( e)
  • Deze letter laat je slissen als een slang ( s)
  • Deze letter rolt graag voorbij ( r)
  • Deze letters lijken wel een brilletje ( 00)
  • Deze letter lijkt wel op een paar billen ( w)

Ach je kan zelf ook vast nog wel een hoop leuke vragen stellen!

R – Rijmen met letters

spelen met beginklanken katrotje kleutermaterialen
https://www.katrotje.com/products/spelen-met-beginklanken

Er zijn verschillende soorten Rijm. De bekendse zijn de begin en eindrijm. Maak er een gezellig rap van in de klas.

Als ik zeg zoek dan zeg jij : boek dan door de volgende

als ik zeg baas dan zeg jij: …kaas!

Doe het eerst een paar keer voor en laat de kinderen het daarna overnemen.

Bij groep 3/ 4 kun je woorden met 2 lettergrepen verplicht stellen bijvoorbeeld.

Katrotje heeft ook een mooie stoffer met de rijmkoffer wat heel goed samenwerkt met het Ikea rad! Kijk hieronder voor een sneak peak!

S – Slangwoorden maken

Een van mijn favoriete spellen die zeker thuishoort bij de alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons. De laatste letter van woord is het eerste letter van een nieuw woord.

Kleuters:

alle woorden zijn goed!

Boek – ok boek eindigt op de k, wie weet er een woord dat begint met de k?

koekje – eindigt op de klank u maar is de letter e wie weet er een woord… etcetera

Groep 3 /4:

Kies bijvoorbeeld thema dieren.

Nijlpaard – dromedaris – slang – giraffe – egel – lama – aap – papegaai etcetera

Natuurlijk kun je ook een ander thema kiezen.

T – Tellen alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

letters tellen
https://www.juf-milou.nl

Verstop overal in de klas letters. Zorg voor vellen papier met de letters en laat de kinderen opzoek gaan. Welke letters kunnen ze al vinden?

Kleuters:

bolletjes tekenen tot 10 keer een letter

Groep 3/ 4

turven tot 20 keer een letter

Natuurlijk kun je de letters ook buiten verstoppen of in het speellokaal. Er bestaan ook letter werkbladen!

U – Uitje Letterspeurtocht gezellige alfabet opdrachten

alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

Ten tijde van corona hebben we op MamaScrapelle een letterspeurtocht ontwikkeld. We hebben er zelfs in de Delftse krant gestaan en het is echt een aanrader. Leuk om in de buurt van school op te hangen en in kleine groepjes door de wijk te gaan wandelen. Uiteraard rekening houdend met corona regels.

Of als je een groot schoolplein hebt kan dat ook een mogelijkheid zijn.

V – Verven

verven met voertuigen

Kleuters:

Deze activiteit kun je op vele manieren uitvoeren. Laat de kinderen aan de slag met verf en kleuren mengen. Teken letters op grote vellen papier en laat ze die mooi inkleuren. Of ga out of the box verven. In plaats van kwasten gebruik je wattenstaafjes, afwasborstels, tandenborstels, stokjes, blaadjes, voertuigen, duplo, lego.

Of vraag een handige ouder om uit hout letters te figuurzagen.

groep 3 / 4:

Verven van letters maar niet hoe je denkt. We gaan geen letters inkleuren met verf, en we gebruiken ook geen kwast. En je wijsvinger en duim moeten schoon blijven.. krijg jij het voor elkaar om met je vuist/ zijkant hand of met je andere 3 vingers mooie letters te maken?

W – woorden zoeken

woordzoeker herfst alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons
https://nl.pinterest.com/lorenakorte/boards/

Tijd om woordzoekers te maken! De kinderen hebben al zoveel letters geleerd met de alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons de afgelopen weken! Dat gaat vast goed komen.

kleuters:

Op www.woordzoekerfabriek.nl kun je zelf aan de slag en het zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt.

Voor groep 3/ 4 maak je hem natuurlijk moeilijker!

Je kan er een race van maken, een cooperatieve werkvorm met groepjes of met de hele klas!

Als extra uitdaging kun je kinderen ook hun eigen woordzoeker maken.

X – Xylofoon maken

Weer een idee waar ik een voorbeeld vond bij Juf Sanne. In het alfabet boek staan niet veel plaatjes bij de X. 1 daarvan is een xylofoon. daar kun je ook het do re mi mee oefenen om klanken te zingen. maar nu gaan we knutselen.

xylofoon maken
jufsanne.com

Kleuters:

Stroken knippen en van groot naar klein plakken om een xylofoon te maken

Dit idee is ook leuk van Margeret Elskamp

xylofoon maken
Margeret Elskamp pinterest

Ondanks dat dit er simpel uitziet kan dit voor veel groep 3 kinderen nog uitdagend zijn. Geef opdrachten mee als van groot naar klein, Evenver van elkaar af en natuurlijk zonder voorbeeld vel šŸ˜‰

Y – Yoga de letter lenige alfabet opdrachten

yoga letters alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons
https://nl.pinterest.com/the_yoga_source/boards/

Kies makkelijke letters uit die de kinderen kunnen uitbeelden met hun lichaam. A F I K L T X Y Eventueel kun je kaartjes maken met voorbeelden die ze na kunnen doen.

Zet alle letters in en laat de kinderen in groepjes van 4 samenwerken Lukt het ze om alle letters te maken. Maak er een wedstrijd van 2 teams tegen elkaar. Kunnen ze goed overleggen?

Z – Zinnen maken de laatste van 26 alfabet opdrachten

zinnen maken

Alle letters zijn geweest, er zijn woorden gemaakt tijd voor zinnen. Want dat is uiteindelijk het einddoel natuurlijk van het leren lezen.!

Kleuters:

Juf Maike bedacht een leuke tasjesles die je ook al bij de kleuters kunt inzetten. In plaats van letters gebruik je dan plaatjes.

Wie , waarmee , waar kan ook uitgebreid worden met wie, doet wat, waarmee, waar en wanneer. Breidt pas uit als de kinderen het onder de knie hebben!

Groep 3/ 4:

Zinnen van woorden van dezelfde beginklank:

Lotje leerde Liesje lopen…

Kat krabt krullen..

26 alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons

Dat waren 26 alfabet opdrachten voor het boek van Charlotte Dematons. Ik ben erg benieuwd wat je van de opdrachten vind en of je zelf misschien ook nog andere ideƫen had. Die mag je altijd hieronder delen dan kan ik ze erbij zetten. Zo helpen we elkaar met het mooie boek die voor heel veel plezier gaat zorgen!

Oproep: Zoals je hebt kunnen zien heb ik nog lang niet bij alle opdrachten een foto, ga jij aan de slag met een opdracht dan zou ik het heel leuk vinden als je mij een foto mailt die ik, eventueel met naam en bloglink, mag gebruiken in deze blog! mailen mag naar ellen@stoerleesvoer.nl

Pinterest Pin

Vond je deze blog handig pin hem dan met onderstaande foto op Pinterest! #delenislief #dankjewel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.