Alles over The Sandman, een geweldige intrigerende wereld van Neil Gaiman

Heb jij het al zien staan in je Netflix lijstje? The Sandman is een nieuwe tv-serie die flink gepromoot wordt op Netflix. Waarschijnlijk is dit een nieuwe naam voor je. Maar misschien hoor je ook wel bij de groep die bekend is met Neil Gaiman. Deze Engelse auteur is in Nederland niet zo groot als dat hij in de rest van de wereld is. Ik dacht dat ik bekend was met alles over The Sandman.. Maar nee, ik wist zo weinig. Hoog tijd dus voor een boekenblog met deze mysterieuze koning der dromen in de hoofdrol. Want de basis is niet het bewegende scherm.. nee dat is een graphic novel!

hoofd

The Sandman basis

Wij kennen het zandmannetje in Nederland als Klaas Vaak. Maar dat klinkt niet zo stoer. Toch kennen wij ook vele diversiteit in verhalen over dit mysterieuze mannetje. In sommigen is hij goed, in anderen is hij gruwelijk. Neil zijn The Sandman is een 75-delige comicreeks met als rode draad Morpheus als heerser van de droomwereld. Door middel van een occult ritueel wordt hij gevangen genomen.

In deze eerste verhaallijn was het de bedoeling dat zijn zus Death gevangen zou worden. Maar helaas gaat dat mis. Morpheus zit 70 jaar gevangen (in de Netflix serie is dit 100 jaar). Zo kan hij niet heersen in de droomwereld met alle gevolgen van dien. Zo is er in de periode van zijn gevangenschap ‘opeens’ een mysterieuze slaapziekte onder de mensen. Dit is overigens gebaseerd op historische feiten. Van 1917 tot 1928 waren er in de wereld op diverse plekken mensen die last hadden van onverklaarbare slaapproblemen.

De verhalen zijn doorspekt met echt bestaande (dood of levend) personages, zoals William Shakespeare. Maar ook met personages, onderwerpen en locaties uit de wereldliteratuur en wereldgeschiedenis. Voornamelijk uit fictie-boeken, mythologie en legendes. Bijvoorbeeld Kaïn en Abel, Loki en de Hof van Eden. Morpheus, ook wel Dream, heerst samen met zijn zussen DeathDelirium (voorheen Delight) en Despair. En ook met zijn broers Destruction (aka The Prodigal), Destiny en ‘al’-zijdige of genderneutrale broer/zus Desire. Ze heersen over al wat is binnen de wereld van The Sandman. Zij zijn daar echter alleen om de boel draaiende te houden. Ze zijn er niet om de wereld hun wil op te leggen. Gaiman staat ook bekend om zijn antropomorfisme. Dat is het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens.

Doorbraak Gaiman

Toen ik 20 was woonde ik in New York. Daarvoor had ik kennisgemaakt met Gaiman en zijn geweldige Coraline. Al snel volgden voor mij boeken als Smoke and Mirrors*, American Gods* (Ook een Netflix serie, niet zo goed) en Stardust*. Dat is ook een toffe film, maar haalt het niet bij het boek. Ondanks de geweldige rol van gay piraat De Niro. Gaiman heeft nog veel meer geschreven. Maar toen zocht ik eerder boeken op in winkels dan op internet. En dan ben je toch wat “beperkt” in het aanbod van een winkel. Zo kwam ik ook het boek (ja boek, kom ik later op terug) The Sandman Book of Dreams tegen. En vanaf daar dacht ik dus dat The Sandman een boek was en dat er later strips van zijn uitgebracht. Ik was zo ignorant tot nu…

Het boek wat ik had gekocht vond ik lastig inkomen. Dit ondanks dat mijn geliefde Clive Barker een aandeel erin heeft. En zelfs Tori Amos, een artiest die ik zeer waardeer. Ik voelde dat de basis van Morpheus geweldig was. Maar ik kwam gewoon niet in het boek. Wat nu dus logisch is, het zijn vertellingen van andere OVER de geniale gelaagde wereld die Neil heeft gecreëerd. Een wereld die al bestaat sinds…1989!

The Sandman (1989-1996) is namelijk een 75-delige commic-reeks met tekenwerk van verschillende tekenaars verdeeld over de verschillende elkaar volgende verhaallijnen. Origineel is The Sandman in 1974 – 1976, deze werd toen geïntroduceerd door DC zonder Gaiman. Getekend door niemand minder dan Jack Kirby. Neil kreeg de kans om deze serie later nieuw leven in te blazen op zijn manier in 1989, en de rest is inmiddels geschiedenis. Dit is zijn grote doorbraak geworden.

DC Comics The Sandman

De eerste 46 delen werden uitgegeven door DC Comics. Nummers 47 tot en met 75 kwamen uit onder de DC/Vertigo imprint. Dit was Neil zijn grote doorbrak. Dit was de graphic novel die voor het eerst de literaire wereld kon bekoren en waar volwassenen zich niet voor schaamden. Voor het eerst kwam een strip in reguliere leesoverzichten terug. Tekenaars/schilders die hieraan gewerkt hebben zijn: Sam Kieth, Mike Dringenberg, Dave McKean, Charles Vess, P. Craig Russell, Mark Buckingham, Bryan Talbot, Jill Thompson, Shawn McManus, Marc Hempel, Kelley Jones en Michael Zulli.

Doordat The Sandman onderdeel van de DC familie is komt hij dus ook wel eens andere karakters tegen uit die universe. Morpheus is zelfs ook eens onderdeel geweest van groepen als: Justice Society of America en de befaamde Justice League. Ik snap gewoon niet hoe ik dit allemaal heb kunnen missen. Ik als fan van superhelden, DC en als fan van Neil. Afijn het gebeurd en ik hoop door middel van deze blog het een beetje goed te maken.

De tv-serie is behoorlijk trouw aan de comics maar uiteraard zijn er verschillen. Voor de nerds, en pas op spoiler alerts, een filmpje met verschillen tussen boek en serie.

Ontdekken

Er is zoveel wat ik aan het ontdekken ben sinds ik in de wereld van The Sandman duik. Het begon kortgeleden met de Netflix serie. En waar ik voorstander ben van boeken, zo’n fan ben ik inmiddels van deze serie. Het is prachtig gemaakt, verrassend en goed geacteerd. Het schuurt flink met genres. Geheel zoals Neil ook doet. Dus ik vraag me af of mensen het daardoor een kans kunnen geven. Het ene moment zit je op een Roald Dahl achtige conventie (The Witches) qua humor maar dan met serial killers (cereals convention: hilarisch!). En het andere moment duik je in donkere fantasy horror. Maar ook liefde, mythologie, thriller, kosmisch en meer genres zijn aangenaam verweven tot een zeer gelaagde en intrigerende wereld.

Uiteraard is het verhaal wat aangepast voor het scherm, maar toch wordt de wereld van Gaiman wat mij betreft eer aangedaan. En het heeft mij dusdanig getriggerd om het inmiddels vergeelde boek erbij te pakken. En de comics te bestellen. Ik wil meer van Morpheus en Gaiman. The Sandman universe kent vele verhalen, vele vertellingen. Misschien heb je wel eens van Lucifer gehoord. Ja, dit is ook een tv-serie op Netflix… drie keer raden waar de oorsprong van dat karakter vandaan komt. Juist uit The Sandman! Vanuit volume 4: Season of Mists om specifiek te zijn. Al is dat wel helemaal uit de originele wereld gerukt. En tot een soort van chickflick klucht personage gemaakt. Lucifer in de nieuwe The Sandman tv-serie is wat mij betreft één van de tofste vertolkingen van dat karakter.

Kunstige comics

Yes hoog tijd voor de boeken van The Sandman! Er zijn vele edities, uitgaves en specials*. Je heb de originele 75 strips. Daarnaast zijn er speciale uitvoeringen. En dus ook een boek vanuit andere bekende namen met hun visie over The Sandman. Ik ben nu dus onwijs blij met dat boek want.. Clive Barker en Tori Amos óver Gaiman zijn Morpheus. Een waar nerdgasm voor mij. Ik ga beginnen met verzamelen van de diverse comics. En ik hoop snel op een tweede Netflix seizoen van Morpheus en de humorvolle, donkere, gelaagde, boeiende, intrigerende wereld van Gaiman die nooit uitverteld is.

En dan heb ik nog geeneens Dave McKean specifiek benoemd. Deze creatieve ziel werkt vaker met Gaiman en samen hebben ze prachtige boeken en films gemaakt. Dave neemt ook veel van de vormgeving van The Sandman op zich. En ik hou van wat hij maakt. Het is zo kunstig en vevreemdend. Deze man en samenwerking met Gaiman is weer een aparte blog waard…

Naast McKean werken er dus vele diverse kunstenaars en mensen aan The Sandman. Dat maakt het tot een eeuwig veranderlijk maar toch samenhangend geheel. Het boek wat ik nu heb, The Overture, doet me zelfs aan grootmeester Klimt denken. Prachtig! Verder zit er dus veel afwisseling in qua vormgeving. Soms bombastisch explosief alsof je in een kosmische big bang terecht komt, soms juist simplistisch en sober in een wereld die zwart-wit is. Soms op één pagina ergens klein, anderzijds op uitvouwpagina’s. Alles kan in deze wereld. En daarom hou ik ervan :).

Alle boeken / Comics van The Sandman

The Original Series

  1. The Sandman Vol. 1: Preludes & Nocturnes (Sandman #1 To #8)
  2. The Sandman, Vol. 2: The Doll’s House (Sandman #9 To #16)
  3. Vol 3 The Sandman: Dream Country (Sandman #17 To #20)
  4. The Sandman, Vol. 4: Season of Mists (Sandman #21 To #28)
  5. The Sandman, Vol. 5: A Game of You (Sandman #32 To #37)
  6. Vol 6 The Sandman: Fables and Reflections (Sandman #29-31, 38-40, 50 And Sandman Special #1)
  7. The Sandman Vol. 7: Brief Lives (The Sandman # 41-49)
  8. The Sandman Vol. 8: World’s End (The Sandman #51-56)
  9. Vol 9 The Sandman: The Kindly Ones (Sandman #57 To #69)
  10. The Sandman Vol. 10: The Wake (Sandman #70-75)

Extended Sandman Universe Written by Neil Gaiman

  • The Sandman: Endless Nights
  • Overture The Sandman (Sandman Overture #1 To #6) – soort van prequel met fan extraatje
  • The Sandman: The Dream Hunters (2008-2009) (The Dream Hunters #1 To #4)
  • The Sandman: Book of Dreams
  • Death Deluxe Edition (Death: The High Cost Of Living And Death: The Time Of Your Life Miniseries)
  • Vertigo Winter’s Edge (Vertigo: Winter’s Edge #1 To #3)
  • Sandman Midnight Theatre (Sandman Midnight Theatre #1) – Strange Vertigo spinoff verhaal

Late 90’s Sandman Spinoffs

  • Dreaming: Beyond the Shore of Night
  • Cain and Able fans (or Mad Hettie fans) get some Sandman spinoff stories.
  • Dreaming: Through the Gates of Horn & Ivory. More short stories from the realm of Dreams, including tales of the Corinthian and Lucien the librarian!
  • Destiny: A Chronicle of Deaths Foretold

En dan zijn er nog vele andere spinoffs van Lucifer, nieuwe verhalen van The Sandman en voor de precieze volgorde van alles stuur ik je graag door naar deze site waar je nog meer terug kan vinden.

Alles over The Sandman

Wat vind ik van The Sandman

Ik ben echt ontzettend lyrisch over The Sandman. Dankzij The Netflix serie ben ik weer in deze geniale Gaiman wereld gedoken. Wat een geweldige comics zijn dit. Elke pagina is een stukje kunst. De gelaagdheid gaat verder dan magie, religie, mythologie, folkore, horror, thriller en superhelden. Het is zo divers en tegelijk herkenbaar maar toch eigen. Dit is misschien wel de beste graphic novel ooit. En by far mijn favoriete DC superheld. Één genre past niet. Een simpele omschrijving ook niet. Deze wereld is gewoon mindblowing. En zelfs de tv-serie is goed. Het is voor mij een lust voor het oog en geest. Heerlijk!

De wereld van Sandman is er alleen in het Engels. Voor zover ik heb kunnen vinden zijn er geen Nederlandse vertalingen. Doordat het een comic is, is het wat mij betreft goed te doen omdat er genoeg beeldmateriaal is wat de tekst ondersteunt.

Andere Netflix verfilmingen:

Lees ook

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.