Het kan soms heel lastig zijn om een positief zelfbeeld te hebben. Vanaf de geboorte worden we al beïnvloed door onze opvoeding, omgeving, media en leefwereld. En dan hebben we ook nog een karakter, de aangeboren kenmerken die in ons zitten. Met alles bij elkaar kan het soms knap lastig zijn om positief naar jezelf te kijken. Het is dus ook een belangrijk thema om al van jongs af aan te behandelen. Bewustwording is de eerste stap! Lang leve mooie boeken binnen het thema zelfbeeld. Ik laat een selectie hier zien van onze site, een selectie buiten onze website en aanvullend wat activiteiten voor thuis of in de klas.

hoofd Boeken thema zelfbeeld

Onze boeken thema zelfbeeld

1. Wezel Willem durft anders te zijn van Samuel Langley-Swain

In het snorrebos woont een groep wezels. Ze zijn allemaal het hetzelfde.. behalve wezel Willem! Deze vreemde wezel gaat opzoek naar zichzelf en naar wat belangrijk is in dit mooie en vrolijke prentenboek voor jong en ouder. Een mooie start in boeken thema zelfbeeld.

  • Ik heb een review geschreven over Wezel Willem met foto’s
willem wezel durft anders te zijn

2. Ik ben ik en jij bent jij van Karl Newson

De tweede toevoeging in deze boeken thema zelfbeeld selectie is ‘Ik ben ik en jij bent jij’. Dit is een boek over allemaal dieren en kinderen. Allemaal zijn ze anders en ook komen er dingen overeen. Kom je mee kijken? Aanbevolen leeftijd 3 – 12 jaar.

Boeken thema zelfbeeld ik ben ik en jij bent jij

3. Jij bent bijzonder – Sam Loman

Kiki is een poes met een witte vacht. Ze ziet zichzelf in de spiegel en vind zichzelf niet bijzonder. Ze wil ook net zoals haar vrienden zijn en gaat zichzelf kleur geven. Vinden haar vrienden haar nu wel mooi? Een kleurrijk derde verhaal in boeken thema zelfbeeld. Vanaf 4 jaar.

jij bent bijzonder

4. Ik prik van Kim Crabeels

Sommige verhalen hebben een overlapping van thema’s, zo ook dit vierde verhaal in boeken thema zelfbeeld. Het is een boek over hooggevoeligheid maar tegelijk speelt zelfbeeld ook een grote rol. Egel wil niet prikken maar dit gebeurd soms en dan schaamt hij zich. Hij zou graag wat zachter willen zijn. Aanbevolen leeftijd 4 tot 8 jaar.

  • De review van Ellen met foto’s van ‘Ik prik
Boeken thema zelfbeeld ik prik

5. Het waterschaap van Annelies van Uden

Het waterschaap wil niet zoals alle andere schaapjes op het droge staan. Nee liever springt hij in de sloot. Maarja dat hoort een schaap niet te doen. Een leuk verhaal in boeken thema zelfbeeld. Aanbevolen leeftijd 4 – 6 jaar.

het waterschaap

6. De bijzondere duif van Dorien Brouwers in boeken thema zelfbeeld

Als op een dag duif land in de dierentuin bij allemaal prachtige tropische vogels, voelt duif zich verdrietig. Wat is hij eigenlijk saai! Maar dankzij de eeuwig wijze uil komt duif achter iets bijzonders.. Nummer 6 in boeken thema zelfbeeld!

Boeken thema zelfbeeld de bijzondere duif

7. Het lammetje dat een varken is van Pim Lammers

In een poeltje liggen varkens lekker te rollen door de modder. Vrolijk springt er een vriendje bij. Maar wat is dat nou, een lammetje? Dat hoort toch helemaal niet? Of wel? De aanbevolen leeftijd voor deze toevoeging in boeken thema zelfbeeld is 4 – 6 jaar.

het lammetje dat een varken is

8. Rainbow Village van Emmi Smid in boeken thema zelfbeeld

Nummer 8 alweer in deze boeken met thema zelfbeeld. In een stadje niet zo ver weg wonen allemaal wezens. Verschillend en kleurrijk en gek op hun eigen soort en gewoontes. Als op een dag alles veranderd moeten ze goed naar zichzelf kijken. Zijn ze wel echt zo anders en kan het nou echt niet samengaan? Let op dit boek is vooralsnog alleen in het Engels. De aanbevolen leeftijd is 3 – 7 jaar.

Boeken thema zelfbeeld

9. Ella het swingende eendje van Suzan Overmeer

Ella werd al anders geboren dan haar broertjes en zusjes.. ze kwam rollend uit haar ei! Dit vrolijke eendje is anders. Een beeldend verhaal waardoor dit prima past in deze boeken met thema zelfbeeld.

ella en het swingende eendje

10. De bel van Isabel van Karel Eykman in boeken thema zelfbeeld

Dit boek is een hele bijzondere gedichtenbundel. Het gaat niet alleen over zelfbeeld maar bespreekt heel veel thema’s. De intonatie van een gedicht varieert van ingetogen tot uitbundig. Veel speelt zich af in het hoofd van Isabel. Een bundel zoals deze is altijd een aanvulling in je kast of klas en een mooie 10e toevoeging in deze boeken thema zelfbeeld selectie. Het is geschikt vanaf 4 jaar tot ouder.

Boeken thema zelfbeeld de bel van isabel

11. Bommetje van Sacha Cotter in boeken thema zelfbeeld

Deze elfde toevoeging in boeken thema zelfbeeld gaat over in jezelf geloven. Vertrouwen op je wens en kracht, ook als andere zeggen dat je het niet kan. Doorzettingsvermogen en je eigen kracht staan centraal als thema in dit zomerse boek. Het boek wordt aangeraden vanaf 4 jaar.

  • Delicia schreef de review van Bommetje
bommetje

12. De koningin der luizen van Robin Aerts

Een prachtig prentenboek is deze nummer 12 alweer in boeken met thema zelfbeeld. Het is een mooi verhaal voor kinderen die aanmoediging nodig hebben om zichzelf waardevol te vinden. Over eenzaamheid en hulp vragen als je het even niet meer weet.

Boeken thema zelfbeeld de koningin der luizen

13. Zo trots als een pauw van Joke Eikenaar in boeken thema zelfbeeld

Het is soms moeilijk om van jezelf te zien hoe mooi je bent en iedereen heeft wel iets moois. Dit prachtige prentenboek kan niet missen in boeken met thema zelfbeeld. De troste pauw wil andere graag gelukkig maken met zijn mooiste veren.

Boeken thema zelfbeeld

14. Waar geluk begint van Eva Eland

Nummer 14 is een bijzonder item in boeken met thema zelfbeeld. Het bevat een mooie les dat geluk maar op 1 plek te vinden is, in jezelf! Een mooie basis voor een stabiel en goed zelfbeeld. De aanbevolen leeftijd is 3 – 8 jaar.

Boeken thema zelfbeeld waar geluk begint

15. Het knapste varken van de hele wereld van Marianne Busser en Ron Schröder

Varken is verdrietig als ze nieuw op de boerderij aankomt. Iedereen kan iets maar zij kan helemaal niets. Ze verstopt zich maar de andere dieren vinden haar en gelukkig is daar een grote verrassing. Een mooi verhaal wat bijdraagt aan het zelfvertrouwen van je kind. Nummer 15 in boeken met thema zelfbeeld. De aanbevolen leeftijd is van 3 tot 7 jaar.

het knapste varken van de wereld

16. Kikker is kikker van Max Velthuijs in boeken thema zelfbeeld

Deze trouwe groene vriend laat op zijn herkenbare manier zien dat iedereen wel ergens goed in is. Dat we allemaal een krachtig iets bezitten om trots op te zijn. Kikker kan dus ook niet missen in boeken thema zelfbeeld. De aangeraden leeftijd is 3 – 5 jaar.

kikker is kikker

17. Het grote boek van mij van Marjan Gerarts

Dit boek is echt een aanrader voor jong en oud. Het is een informatief boek met heel veel doe opdrachten, aangevuld met leuke illustraties. Je leert over je buikgevoel en om bewust naar jezelf en anderen te kijken. Op naar een stabiele basis en mooi zelfbeeld. Voor de jongste kinderen kan je zelf opdrachten passend maken en uitleg geven over bepaalde termen. Hoe ouder hoe meer ze zelf aan de slag kunnen. En ik als volwassene heb ook handige dingen er uit kunnen halen voor een stuk bewustwording. Echt een aanrader deze nummer 17 in de boeken met thema zelfbeeld. En er staan ook meteen heel veel activiteiten en doe dingen aan aansluitend bij het thema!

Boeken thema zelfbeeld het grote boek van mij

18. Handboek voor superhelden van Elias & Agnes Våhlund

Inmiddels zijn er 3 delen in deze serie uitgekomen. De basis gaat over een superheld die opkomt voor mensen die gepest worden. Als er iets een deuk maakt in iemands zelfbeeld dan is dat wel pesten. En soms nog wel erger dan een deuk. Deze boeken zijn voor de wat oudere lezer en sluiten dit lijstje van boeken met thema zelfbeeld af

superhelden handboek

Welke activiteiten zijn leuk bij boeken thema zelfbeeld?

1. Maak van jezelf een gek figuur

Deze activiteit komt uit de review van Ellen over het boek Ik prik. Aan het einde geeft ze een tip vanuit haar les voor mediawijsheid en met name over het zelfbeeld van jonge kinderen. Deze activiteit is overigens voor jong en oud te gebruiken. Maak een foto van je kind, of kinderen in de groep en laat ze hierop tekenen. Laat ze zichzelf zo gek mogelijk maken en bespreek daarna waarom ze bepaalde keuzes gemaakt hebben. Het is goed dat kinderen naar zichzelf kijken met een knipoog en wat humor.

2. Complimenten uitwisseling

We gaan wederom weer werken met een foto activiteit in boeken met thema zelfbeeld. Maak van je kind(eren) foto’s en wissel deze onderling uit. Geef 1 eigen foto aan het kind zelf. Je kan zelf bepalen hoeveel kopietjes je wilt uitwisselen. Ik vind zelf altijd 3 een fijn aantal. 1 voor het kind zelf en 2 om aan anderen te geven. Nu heeft iedereen een foto van zichzelf en 1 of meer foto’s van een ander. Vraag om drie dingen te omcirkelen wat je mooi vindt op de foto. Zet eventueel de naam van degene die omcirkelt achter op de foto. Laat de kinderen uitspreken waarom ze gekozen hebben voor de drie punten en zorg dan dat iedereen zijn of haar foto’s terugkrijgt. vergelijk ze met elkaar en je hebt een mooi stukje bewustwording.

3. Design je eigen superheld

Deze activiteit in boeken met thema zelfbeeld sluit mooi aan bij de handboeken voor een superheld. En is misschien leuker voor de wat oudere kinderen. Vraag aan ze om zichzelf op papier te zetten als superheld met een superkracht. Wat zouden ze graag willen als kracht en wat hebben ze aan? Houden ze hun naam, of hebben ze een superheldennaam? En beschermen ze hun identiteit of mag iedereen weten wie ze zijn. Bespreek de keuzes laat iedereen naar elkaar luisteren. Superhelden en krachten zijn altijd een goede ingang. Daarbij is het een mooie manier om meer te weten te komen over het zelfbeeld van een kind.

4. Spiegel

Het is altijd gek en soms zelfs confronterend om jezelf te zien in een spiegel. Hoe ouder een kind, hoe vaker dit al is gebeurd maar vergis je niet hierin. Ook voor oudere kinderen is het vaak ongemakkelijk. Mensen zijn geneigd om meteen de dingen te zien die ze niet mooi vinden. Wat vooral belangrijk is in deze activiteit van boeken met thema zelfbeeld is om eens niet naar mooie of minder mooie dingen te kijken maar echt om te kijken. Wat zie je en hang daar geen oordeel aan maar juist iets wat functioneel is.

Bijvoorbeeld: Ik zie twee bruine ogen en met die ogen heb ik een toffe film kunnen zien. Of; ik zie oren waarmee ik naar mijn lievelingsmuziek kan luisteren. Zo gaan kinderen heel anders naar hun lichaam kijken. En zijn oren opeens heel belangrijk en handig en dan maakt het niet uit of ze groot of klein zijn.

Meer boeken thema zelfbeeld

StoerLeesVoer zit niet stil en met minimaal 2 nieuwe boekreviews per dag erbij, komen er ook steeds nieuwe boeken met thema zelfbeeld bij! En gelukkig maar. Hieronder een overzicht van de nieuwste boeken voor jong en ook ouder!

Bijpassende themablogs

Kinderen

Volwassenen

Boeken thema zelfbeeld zonder recensie

Van deze boeken* hebben we (nog) geen review op onze website maar ze spreken ons wel aan. Wie weet zit hier nog iets tussen al denk ik dat bovenstaande boeken met thema zelfbeeld erg ruim is in keuze. Ach boeken heb je nooit genoeg! Van de mooiste vis in de zee hebben we zeker wel reviews, alleen niet van specifiek onderstaand boek wat goed past binnen dit thema. En klik hier* voor overzichtje van prentenboeken met thema zelfbeeld.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.