Alfabet van Charlotte Dematons, een review van de letterdief

Ik heb al veel leerkrachten en moeders enthousiast zien worden over het nieuwste boek Alfabet van Charlotte Dematons. Ook ik ben enthousiast. Zo enthousiast dat ik er zelfs 26 opdrachten bij bedacht. Die blog kun je straks lezen, maar eerst neem ik jullie mee in de wereld van de letterdief.

Alfabet van Charlotte Dematons

Toen het boek binnenkwam werd hij zo’n beetje direct uit mijn handen getrokken. Dochterlief herkende het direct en zei oh mama dit is van die mevrouw van die mooie boeken! Ja Charlotte Dematons is voor 7 jarige meisjes nog een mond vol. We hebben het Sinterklaas boek van haar en ook Nederland staat in de boekenkast en de gele ballon bij oupa en omi. En ja de prenten in dit boek zijn altijd prachtig en zo vol met details.

Charlotte heeft maar liefst drie jaar aan Alfabet gewerkt en dat kun je heel duidelijk zien! Elke tekening is tot in de detail uitgewerkt met de puntjes op de i! De mensen, dieren, planten en objecten zijn realistisch afgebeeld. Wat een werk is daar in gaan zitten.

Van sommige letters is zoveel getekend dat je dingen blijft zien! Zo kan je uren turen en nog niet verveeld raken. Er zitten ook leuke grapjes verstopt. Een boek voor jong en oud! Al moet oud misschien wel een leesbril op voor de kleine details. Gelukkig is er ook een hele grote versie van het boek!

Waar gaat het verhaal over?

Alfabet van Charlotte Dematons is net als haar andere boeken eigenlijk niet echt een verhaal. Het gaat vooral om prenten waarop van alles te zien is. De kijkplaten kun je overigens ook bekijken op de website alfabetboek.nl Hier kun je ook woordenlijsten per letter downloaden en samen met de kinderen op zoek naar alle voorwerpen. Op sommige platen is enorm veel te zien zoals bij de letter M, op andere platen zoals de letter X iets minder.

Overigens zit er natuurlijk wel een beetje een verhaal in. Er is namelijk een letterdief! En bij elke letter neemt hij iets mee. Kom jij erachter wat hij allemaal meeneemt? Dan ben je overigens een echte kanjer, want ik ben er nog steeds niet helemaal over uit. Je kunt echt uren verdwaald raken in 1 letterpagina. WOW

Hoogland en van Klaveren de uitgever van Alfabet van Charlotte Dematons heeft echter nog veel meer gedaan. In de Appstore is ook een Alfabet App te vinden. Met de app vind je alle woorden die in het boek zijn getekend!

De app gebruikt AR en dit werkt enkel op iPhone 6s en nieuwer.

En in de Android app is hij ook te vinden!

Android vereist 4.4 en hoger

Letterdief uit Alfabet van Charlotte Dematons
Letterdief uit Alfabet van Charlotte Dematons

Letterdief uit Alfabet van Charlotte Dematons

letterdief gehaakt Alfabet van Charlotte Dematons
https://nl.pinterest.com/carola_kwint/

Op Pinterest en op Facebookgroepen kwam hij al veelvuldig voorbij. De Letterdief.

rugzak Alfabet van Charlotte Dematons
http://troetelsenzo.blogspot.com/2020/07/letterdief-bij-het-alfabetboek.html

De letterdief wordt volop gehaakt en met sokken nagemaakt. Een ware run op sokken bij de Wibra die zwart wit gestreept zijn volgden na de eerste voorbeelden. Super leuk en ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog niet aan toe ben gekomen. Puur door het feit dat er heel wat werk is gaan zitten in de 26 opdrachten met het Alfabet van Charlotte Dematons uit te werken.

rugzak haken

Aan een patroon voor de letterdief kan ik je niet helpen. Ik vond wel een patroon voor mini rugzakjes!

Lesmaterialen

Naast de gratis website en gratis app zijn er nog meer lesmaterialen.

kleuteruniversiteit heeft uitdagende activiteiten ontwikkeld voor leerkrachten, kleuters en groep 3. Hier moet je wel voor betalen

Kijk hier de blog met 26 opdrachten. Hier heb je wel nog zelf wat creativiteit bij nodig. Het zijn ideeën maar niet helemaal uitgekauwd. Ik geloof namelijk ook nog in de kracht van je eigen creatieve brein!

Op mijn Pinterest bord kun je nog meer inspiratie vinden voor het Alfabet van Charlotte Dematons boek!

Er is ook een doeboek!

Enthousiast geworden na deze boekrecensie? Het boek koop je hier!            

Specificaties Alfabet

Auteur: Charlotte Dematons | Uitgever: Hoogland & van Klaveren, | 9789089673275 | juni 2020 | 64 pagina’s | meer informatie vind je hier

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

2 reacties

  1. Er is ook een hele grote versie van ‘Alfabet’ Dat maakt het speuren en zoeken nog leuker en gemakkelijker. Samen met kinderen speuren naar de letterdief en alle woorden vinden met betreffende letter. Intussen is er ook een poster met de letter ‘P’. De P van Peter dus! ;0)
    Ik heb er al 10 besteld. Ook het ‘Alfabet doe-boek’ is een aanrader. Mooie blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.