Anansi de spin sterker dan olifant, een prentenboek met lestip

Als moeder en als leerkracht word ik steeds kritischer in het uitzoeken van prentenboeken. Natuurlijk is het leuk om naar mooie illustraties te kijken of een spannend of grappig verhaal te lezen, maar ik ben steeds vaker echt op zoek naar boeken binnen een thema of met een sterk moraal. Waar ik ook les ideeën bij kan verzinnen. Anansi de spin sterker dan olifant heeft het allemaal! Daarom is het natuurlijk ook een thematitel van de kinderboekenweek 2022!

Een goed prentenboek

Al bij de kaft van Anansi de spin sterker dan olifant kunnen kinderen raden waar het prentenboek over gaat. Ze zien een olifant, een spin en bananen. Dat zijn dan ook direct 3 van de 4 “onderwerpen” van dit boek.

De omslag van een boek vind ik ook altijd interessant om te bekijken. Is het een kaal blad, of is er ook iets te doen. Mijn juffenhart maakt in elk geval een blij sprongetje. We kunnen tellen, kleuren benoemen, groot en klein en zien allemaal verschillende soorten bladeren.

Maar ook het verhaal van Anansi de spin maakt dit boek in mijn ogen tot een goed prentenboek. Het verhaal maakt namelijk heel duidelijk dat het niet uit maakt of je sterk of groot bent. Het gaat erom of je slim bent en behulpzaam bent!

Anansi de spin sterker dan olifant

Anansi de spin sterker dan olifant begint met anansi die duidelijk dol is op bananen. Maar hij kan er net niet bij. Dan tuimelt hij uit de boom en alle bananen worden opgegeten door olifant. Anansi besluit de olifant uit te dagen voor een wedstrijd wie er het sterkste is met touwtrekken. Wie zal er winnen denk je?

Kinderen leren door elkaar te helpen ook om hulp te mogen vragen. En dat je niet te snel moet oordelen natuurlijk.

Kortom Anansi de spin sterker dan olifant is in mijn eigen een heel goed verhaal, met een leerzaam stuk, prachtige illustraties in donker getinte kleuren.

Les ideeën

Naast dat je het verhaal van Anansi de spin sterker dan olifant, interactief kunt voorlezen kun je wellicht nog wel meer doen.

  • Doe een lesje over groot en laat de kinderen in de klas een rij maken van groot naar klein.
  • Praat over sterk. Kennen ze dieren die sterk zijn? Kennen ze ook sterke dieren die klein zijn? Denk aan een mier.
  • En hebben ze wel eens gehoord van slimme dieren? Zoals een octopus, of de koekoek die zijn ei in een ander nest legt.
  • Kennen ze ook behulpzame vriendelijke dieren?
  • Een leuke manier om anders te kijken naar de dierenwereld.
  • Natuurlijk kun je knutselen met bananen, een recept maken met bananen en ander fruit.
  • Praten over waarom bananen krom zijn.
  • En zich afvragen of een walvis wel voorkomt in een woud?

Wie weet heb jij nog een leuk les idee voor Anansi de spin sterker dan olifant ?

Specificaties Anansi de spin sterker dan olifant

Auteur: Iven Cudogham | illustraties Moldybyrd Studio | Uitgeverij Gottmer | 9789025773649 |oktober 2020 | 36 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Anansi de spin sterker dan olifant
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.