De familie Aubrey, een historische roman

De familie Aubrey is een historische roman, geschreven door Rebecca West. Dit enorm dikke boek (600 pagina´s!) is het eerste deel van een trilogie, waarbij het volgende deel in september wordt verwacht. West is voor mij een onbekende schrijfster. Te lezen aan de korte biografie achter in het boek, is dat eigenlijk wel een schande. West overleed in 1983 op 90 jarige leeftijd en is bekroond met allerlei prijzen voor haar werk als schrijfster, essayist en recensent. Ze had een relatie met Charly Chaplin en was een vriendin van Virginia Woolf. En door haar leeftijd dus zelf vol met geschiedenis. De recensies aan de binnenkant van de kaft zijn lovend, dus ik ben met veel nieuwsgierigheid aan dit boek begonnen.

Rebecca West

De familie Aubrey in Londen

Het verhaal van de familie Aubrey speelt zich af in Londen, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Het gezin bestaat uit vader, moeder en 4 kinderen. De tweeling Mary en Rose spelen piano, zus Cordelia viool en verder is er nog het kleine broertje Richard Quin. Het verhaal wordt vooral vanuit het perspectief van Rose verteld. Moeder komt uit een muzikale familie en zelf was zij concertpianiste. Vader is journalist, maar zit vooral financieel in de problemen. Wat moeder probeert recht te breiden of in ieder geval leefbaar te houden. In het boek vertelt Rose over wat de familie beleeft, maar vooral over de onderlinge verhoudingen binnen het gezin en met mensen daar buiten.

Rebecca West

Familieverhoudingen

De onderlinge verhoudingen zijn namelijk best bijzonder in De familie Aubrey (in ieder geval voor mij als lezer). Zus Cordelia speelt volgens haar docent verdienstelijk viool en zij wil haar graag een duwtje geven in een carrière als muzikant. Moeder is het daar helemaal niet mee eens, volgens haar is het vioolspel van haar dochter belabberd. Rose en Mary zijn het daar helemaal mee eens. Volgens mij niet uit jaloezie, maar uit een soort oprecht idee vanuit de opvoeding van hun moeder. De tweeling en hun broertje adoreren hun ouders en zijn weinig kritisch op de dingen die gebeuren. Cordelia voelt zich het zwarte schaap en probeert zich er aan te onttrekken. Wat maar moeizaam gaat. In De familie Aubrey volg je een beetje haar struggle, maar het gaat vooral over het perspectief van Mary, en daarmee dus ook grotendeels van de moeder.

De family Aubrey

Een lastige familie

Na de staat van dienst van West en de lovende recensies die ik vooraf las, voel ik me bijna bezwaard te zeggen dat ik het een lastig boek vond. Ik kwam er niet lekker in. 600 pagina´s is erg veel om het verhaal vanuit het kinderperspectief van Mary te lezen. Het verhaal van Cordelia, die zich probeert te ontworstelen aan haar familie lijkt mij interessanter. De historische omgeving van Londen en de tijdsgeest zo voor de Eerste Wereldoorlog zit wel wat in het boek, maar die context had voor mij sterker aanwezig mogen zijn.

Specificaties De familie Aubrey

Auteur: Rebecca West | Uitgever: Signatuur | Vertaald door Anke ten Doeschate en Rene van Veen | Februari 2022 | 9789056726942 | 608 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.