Ze noemen me mier – een aandoenlijk verhaal

Ik word heel blij van de cover van Ze noemen me mier. Mooi, aansprekend kleurgebruik en een grappige illustratie prijken op de kaft. De Duitse auteur en illustrator ken ik niet. Ik vind het altijd erg leuk om nieuwe auteurs te leren kennen, dus daar word ik dan nog blijer van! En Jonas? Die is minder blij. Hij voelt dat hij er niet helemaal bij hoort, maar hoe kan dat toch?

Ze noemen me mier

Ze noemen me mier

Jonas is niet zoals de andere mieren van het nest. Hij kan niet zo goed zien of ruiken, en hij kan niet zo veel dragen als de anderen. Hij raakt klem in de tunnels van de mierenhoop.

Wanneer zijn lichaam begint te trillen, krijgt hij een diagnose: BROMMERITIS.

Om niemand te besmetten, trekt hij samen met zijn beste vriendin Bout de wijde wereld in. Samen beleven ze een grandioos avontuur. Jonas doet dingen waar hij daarvoor alleen van droomde… En hij ontdekt de waarheid over zichzelf.

Mooie thema’s

Ze noemen me mier raakt mooie, herkenbare thema’s aan. Zo voelt Jonas zich anders. En dat is hij eigenlijk ook, want hij blijkt geen echte mier te zijn. Kun je je als ander dier thuis voelen in de mierenhoop? En accepteert iedereen jou en je kwaliteiten dan ook? Identiteit loopt als thema als een rode draad door dit verhaal. Hoor je bij de familie als je biologisch niet bij de familie hoort? De auteur Dita Zepfel weet Jonas heel mooi als metafoor te gebruiken voor dit actuele vraagstuk.

Vriendschap is ook een belangrijk thema in Ze noemen me mier. Jonas en Bout zijn bevriend en willen elkaar heel graag helpen. Daarnaast willen ze elkaar niet tot last zijn, zeggen ze. Of is er ook een dubbele agenda en hebben ze er beide belang bij om zich wat af te zonderen? Het verhaal leent zich goed om te praten met kinderen over vriendschap. Wanneer ben je een echte vriend? Wat doe je als jouw vriend onaardig wordt benaderd door anderen?

Thematiek

Unieke vormgeving

Zo tof hoe illustrator Bea Davies de stijl van de cover weet door te trekken in het boek. De oranje en blauwe tinten springen enorm in het oog en geven het verhaal een uniek karakter. Het lettertype van de korte tekstjes die her en der bij de illustraties staan spreekt mij ook erg aan. Dit alles geeft Ze noemen me mier een speels tintje. De bladspiegel zal kinderen absoluut aanspreken om het boek uit bijvoorbeeld de schoolbibliotheek te pakken.

Extra grappig vind ik het gebruik van geluiden in het boek. Jonas heeft namelijk de ‘Brommeritis’. Tja, beeld dat maar eens uit in een illustratie. Dit wordt mooi opgelost door verschillende letters en lettertypes om bepaalde geluiden zichtbaar te maken. Erg goed gedaan!

Ze noemen me mier is voor 9 jaar en ouder

Uitgever Lannoo geeft aan dat Ze noemen me mier geschikt is voor 9 jaar en ouder. Hier ben ik het zeker mee eens. In eerste oogopslag lijkt het boek ook voor jongere kinderen, maar de diepere laag wordt echt pas vanaf een jaar of 8-9 begrepen, verwacht ik. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat dit een boek is dat graag gelezen wordt voor kinderen die houden van graphic novels of wat dunnere boeken. De kinderen die aangeven ‘niet van lezen te houden’ zouden wel eens gek kunnen zijn op Jonas en Bout!

Het boek is geschikt om voor te lezen, al zal ik dit wel in een klein gezelschap doen. Bijvoorbeeld aan je eigen kind natuurlijk. Een volle klas zal niet alles meekrijgen van Ze noemen me mier, omdat de humor en verfijning zit in de illustraties. Deze zijn niet goed zichtbaar van een afstand. Het is wel een boek waar je kinderen misschien mee op weg moet helpen in de bovenbouw. Lees bijvoorbeeld het eerste hoofdstuk voor en laat wat losse stukjes zien. Hiermee maak je ze ‘warm’ voor dit boek. Wedden dat het als zoete broodjes over je ‘leerkrachttoonbank’ gaat?

Ook voor volwassenen is het een boek(je) om van te smullen. Het doet wat denken aan Toon Tellegen, gezien de diepere thematiek die er onder zit. Het is dus ook een mooi cadeauboek!

Specificaties Ze noemen me mier

Auteur: Dita Zipfel | Illustraties: Bea Davies | Vertaling: Corry van Bree | Uitgever: Lannoo | mei 2023 | hardcover | 136 pagina’s | 9789401488501 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.